Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Visul unei noi generaţii

Publicat: 04 iulie 2018 - 21:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De fiecare dată când am intrat în contact cu fermierii, îndeosebi dintre cei tineri, am descoperit câte ceva semnificativ din munca şi viaţa lor. 

În zona Topologului, jud. Tulcea, l-am întâlnit pe Cristian Dina, în vârstă de 25 de ani, tânăr ambiţios, cu spirit întreprinzător, al cărui vis, propriu fiecărei generaţii, este să reuşească în viaţă şi să-şi facă un rost prin puterile sale.

De câţiva ani, Cristian Dina lucrează la Dăieni, o aşezare pe braţul drept al Dunării, două sute hectare de teren. Este un pământ greu, care îţi dă recoltă doar dacă te îngrijeşti de el.

Pământul îţi dă roadă când îl îngrijeşti cum se cuvine
“La vremea semănatului, am cultivat 90 hectare cu grâu. Cultura nu a fost afectată de gerurile de la sfârşitul lui februarie, plantele sunt în fazele de formare a celei de-a treia frunze şi de înfrăţire. Au crescut şi s-au dezvoltat corespunzător pentru că le-am hrănit din start cu 300 kg/ha îngrăşământ complex. Caut să respect toate verigile tehnologiei de cultivare, de aceea costurile pe hectar depăşesc 2.000 lei”, a precizat fermierul.
Cristian Dina a renunţat la rapiţă de vreo trei-patru ani, pentru că a avut probleme cu această plantă agricolă. Rapiţa nu mai este o cultură asumată de către fermierii tulceni din zonă. Cristian s-a angajat să nu o cultive timp de cinci ani, atât cât este perioada de derulare a proiectului european de finanţare pe care l-a accesat.
Anul trecut a fost un sezon agricol mai slăbuţ; mediile la hectar nu au fost dintre cele aşteptate. La orz a obţinut 5,7 tone, iar la grâu doar... 5 t/ha. A vândut grâul cu 62 bani/kg şi orzul la 57 de bănuţi. „Cam puţin pentru efortul depus; e o mare bătaie de joc la nivelul ţării!”, a apreciat producătorul.
După ce se va mai linişti vremea, va începe să fertilizeze grâul şi să pregătească semănatul florii-soarelui şi porumbului. Terenul aşteaptă, este odihnit, arat din toamnă, iar utilajele sunt gata de lucru. Au avut grijă mecanizatorii Gigi Antal şi Ion Rusu să le pună la punct.
Fermierul este îngrijorat de seceta care loveşte pământul Dobrogei. Comuna Dăieni se află la mai puţin de 15 km de Dunăre, dar culturile agricole se ofilesc în perioadele critice. Nici vorbă de irigaţii. {i nici ideea de a fora puţuri nu se poate lua în calcul. Costă prea mult. Doar înfiinţarea unei asociaţii zonale ar putea fi o soluţie de viitor. S-a încercat, însă fără succes.

O provocare - parcul de utilaje agricole
Din luna octombrie 2017, Cristian Dina s-a lansat într-o nouă provocare, deschizând un parc de maşini şi utilaje agricole la Topolog. „În zona noastră afacerile de acest gen sunt mai rare, nu toată lumea optează să plece spre Brăila sau spre Constanţa pentru a cumpăra utilajele. Cred că am intrat pe o activitate de nişă”, a explicat Cristian Dina.
Aici a rulat capitalul din alte afaceri. Investiţia pentru ridicarea parcului s-a ridicat undeva la 50 mii de euro. Are acum utilaje de tot felul: pentru prelucrarea solului, înfiinţarea culturilor, aplicarea tratamentelor fitosanitare, fertilizare şi până la recoltare...
Cristian Dina este mulţumit, a pornit cu dreptul. „Începutul a fost neaşteptat de bun, am vândut utilajele marca Maschio Gaspardo chiar de la deschidere; avem exclusivitate pe zona Tulcea de la compania italiană. Am prins şi o perioadă în care fermierii şi-au făcut socotelile pentru... luna cadourilor! Avantajul este acela că utilajele noastre sunt agreate de AFIR în proiectele pe care le finanţează. Noi avem preţuri mai apetisante. Suntem în faza în care ne căutăm producători direcţi şi în acelaşi timp ne conturăm un portofoliu de clienţi”, ne-a declarat agricultorul, cu un optimism nedisimulat.

Cristian Dina_b

Cristian Dina: „Când am făcut proiectul european, m-am confruntat cu destule probleme legate de birocraţie, am umblat de mi-a venit acru după adeverinţe, răspunsuri care au întârziat nejustificat, aprobări; nici nu mai ştiu câte drumuri am făcut la Tulcea. Dar, mulţumită lui Dumnezeu, am reuşit. Sigur că o să mai depun proiecte, chiar dacă voi fi condamnat să mai înfrunt încă o dată birocraţia românească instituţionalizată”.


LINIE DE PRODUCERE A FURAJELOR
Fermierul tulcean Cristian Dina vrea să pună în funcţiune în vara acestui an o linie de producere a furajelor cu o capacitate de 70 tone per sezon. Costurile au fost estimate la 100 mii de euro. A depus la AFIR un proiect în valoare de 550 mii euro şi se află în faza finală; vor urma finanţarea şi construcţia unităţii. Aşa ceva nu există în zonă şi crede că va fi o reuşită. În plus, îşi va moderniza ferma cu tractoare mai puternice, pentru că terenul reclamă acest lucru, dar şi cu alte utilaje de strictă necesitate în ferma vegetală.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/210 (ediţia 15-31 martie 2018)

Vizualizat: 134 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?