Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Supravieţuitori pe frontul agriculturii băcăuane

Publicat: 16 decembrie 2020 - 10:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru tinerii fermieri, anul de producţie 2020 a fost un adevărat câmp de luptă. Provocările acestui sezon agricol i-au zdruncinat destul de mult şi pe agricultorii mai experimentaţi. 

un reportaj de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Ovidiu Vasilachi, fermier în zona Parincea, judeţul Bacău, va împlini 32 de ani în luna februarie 2021 şi, deja, poate spune că a trecut botezul durităţii în agricultură, în condiţiile unui an în care producţiile i-au fost înjumătăţite de condiţiile meteorologice, unii parteneri de afaceri şi-au urmărit exclusiv propriile obiective, iar pandemia a completat tabloul provocărilor necruţătoare. Și totuşi, experienţa celor 7-8 ani de activitate independentă în agricultură s-a dovedit a fi salvatoare, astfel încât, prin cunoaştere tehnică, investiţii inspirate şi curaj, reuşeşte să îşi continue activitatea şi chiar să facă planuri pentru anul 2021.

Ovidiu Vasilachi 1_b 

 

”Nu am visat să fiu fermier”

 

”Provin dintr-o familie de fermieri, tatăl meu punând bazele unei exploataţii agricole în anul 1992. Cât am fost copii, eu şi fratele meu mai mic, Gabriel, l-am ajutat la muncă şi am învăţat multe aspecte tehnice şi organizatorice. Nu am visat să fiu fermier. Imediat după terminarea liceului, am urmat cursurile Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, specializarea Turism, la Universitatea Al.I.Cuza Iaşi, în intenţia de a deveni ghid turistic şi de a dezvolta o afacere pe segmentul de pelerinaje pe apă. Doream să îmi cumpăr un microbuz şi, astfel, cu propriul mijloc de transport, să organizez respectivele pelerinaje. Pornisem, deja pe această cale, studiind, identificând posibile trasee şi stabilind primele etape ale afacerii, părinţii promiţându-mi că mă vor ajuta financiar, pentru a achiziţiona mijlocul de transport persoane”, îşi începea povestea Ovidiu Vasilachi.

tineri fermieri bacau 1_b 

 

La cârma propriei ferme

 

Numai că, prin 2009-2010, tatăl lui a suferit un accident vascular, iar el a fost nevoit să-i stea alături. ”Încet, încet şi-a revenit şi mi-a sugerat să încerc să dezvolt aici o afacere, eventual să continui ceea ce începuse el. Am fost de-acord, iar din anul 2011, am început o activitate independentă în agricultură, în sensul că am preluat aproximativ o sută de hectare din cele 300 de hectare pe care le lucra tata. Am vrut să lucrez singur, deoarece ideile noastre diferă, tata fiind ceva mai conservator în privinţa investiţiilor şi a accesului la noile tehnologii”, îşi amintea Ovidiu Vasilachi.

 

Nevoia de specializare...

 

tineri fermieri bacau 6_b

După ce primele investiţii au fost în tractoare, maşini şi utilaje agricole, Ovidiu Vasilachi a încercat să crească performanţele în producţie prin apelarea la tehnologii moderne, care presupuneau atât o bună cunoaştere a caracteristicilor solului, cât şi folosirea de inputuri performante. Conştient de nevoia de specializare în domeniu, a urmat şi cursurile Facultăţii de Agricultură a USAMV Iaşi - ID, absolvindu-le în vara 2019. Pe baza noilor informaţii ştiinţifice acumulate şi a schimbului de idei cu colegii din ACCPT Iaşi, la care a aderat între timp, a reuşit să realizeze producţii de 8-10 tone porumb/ha, 4-5 tone de floarea-soarelui.

 

...şi de noi investiţii

 

Gândul tânărului fermier s-a îndreptat spre noi investiţii, de data aceasta în spaţii pentru depozitarea producţiilor şi, eventual, procesare.
În anul 2019, reuşise să achiziţioneze o semănătoare modernă pentru prăşitoare şi să demareze lucrările de modernizare a unei vechi hale industriale din zonă, pentru a o transforma în spaţiu de depozitare a recoltelor. Pentru anul 2020, proiectase finalizarea lucrărilor la depozit şi achiziţionarea unei semănători noi, pentru cereale.

 tineri fermieri bacau 4_b

 

Producţii înjumătăţite

 

”Pe lângă nenorocirea care ne afectează pe toţi, legată de pandemia Covid-19, noi, fermierii am avut pierderi mari din cauza secetei. În acest an de producţie, am lucrat aproximativ 140-150 ha. La porumb, semănat pe 62 ha, deşi suntem în zonă cu dealuri, deci cu ceva mai multă umiditate, am obţinut doar jumătate din recolta medie din anul precedent, respectiv o medie de 4 tone/ha. La floarea-soarelui (circa 40 ha) nu am depăşit producţii de 1900-2000 kg/ha, grâul având aceleaşi coordonate, respectiv 40 ha şi cantităţi înjumătăţite la recoltare”, explica tânărul fermier.

 

Contractele futures l-au adus pe pierdere

 

Dincolo de producţiile mici, pe fermierul băcăuan cel mai mult l-au tras în jos contractele futures, aşa după cum mărturisea el însuşi, la final rămânând dator. ”La floarea-soarelui, am avut contracte cu 1320 lei/tonă, care au ajuns doar până la 1900 lei/tonă. Astfel, am încheiat acordându-mi-se sume mici şi, mai mult, tăindu-mi-se facturi de diferenţă, deoarece nu am reuşit să onorez contractul cu toată cantitatea de recoltă. Mai concret, am încheiat contract pentru 200 de tone şi nu am putut livra decât o sută de tone. Probabil că va trebui să iau un credit, pentru a încheia această tranzacţie, dar nu cred că mi se va acorda un credit mai mare de 20 de mii de euro, fiind un fermier cu un volum mic de activitate. Dar, sper să îmi ajungă pentru a-mi achita şi datoriile faţă de distribuitorii care mi-au furnizat seminţele şi celelalte inputuri”, arăta Ovidiu Vasilachi.

tineri fermieri bacau 2_b 

 

Start bun în noul an agricol

 

Deşi ogoarele au fost efectuate cu dificultate, în zonă menţinându-se seceta pedologică inclusiv în a doua jumătate a lunii noiembrie 2020, tânărul fermier arată o notă de optimism determinată atât de faptul că a reuşit să însămânţeze în timp optim noile culturi de cereale, cu cheltuieli mai mici, ca urmare a utilizării propriei semănători, cât şi de faptul că a reuşit să depoziteze aproximativ 60 de tone de porumb, ceea ce înseamnă o sursă alternativă de bani pentru finanţarea noilor lucrări.

 

Unde-s doi, puterea creşte

 

Spre agricultură s-a îndreptat şi fratele lui, în vârstă de 28 de ani, Gabriel, absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport. ”Lucrăm amândoi şi, astfel, economisim cheltuielile cu forţa de muncă. Este prioritar să mai investim în tehnică de lucru şi, de aceea, încercăm să identificăm fonduri pentru a achiziţiona încă un tractor performant. Am extins suprafaţa exploataţiei la aproximativ 160 ha şi, cu experienţa dură din anul pandemic 2020, sperăm să continuăm activitatea, pe plus”, mărturisea Ovidiu.

tineri fermieri bacau 7_b 

 

Priorităţi în 2021: tractorul, silozul şi inputurile

 

Nu ne-am atins obiectivul de a finaliza lucrările la siloz, din patru pereţi ai spaţiului de 700 mp reuşind să renovăm doar un perete. Dar sunt convins că în anul 2021 vom termina modernizarea acelei hale industriale. Tractorul, silozul şi input-urile de ultimă oră, acestea ne sunt priorităţile pentru anul viitor”, încheia fermierul.
Structura de culturi pentru anul agricol 2020-2021 include grâu - 60 ha, floarea- soarelui - 50 ha, porumb - 50 ha, restul suprafeţei fiind ocupată cu culturi pentru înverzire, respectiv lucernă.

Deşi, din toamna 2019 s-au arătat unele semne de secetă, nicio secundă nu mi-am putut imagina că anul 2020 va fi aşa cum am văzut cu toţii că a fost. Niciodată să nu mai avem un an atât de greu! - Ovidiu Vasilachi, tânăr fermier din judeţul Bacău

tineri fermieri bacau 12_b 

 

NU SE LASĂ DATOR PÂNĂ LA RECOLTA VIITOARE

 

Tânărul fermier vrea să achite datoria acum, nu alege varianta de a amâna până la următoarea recoltă, deoarece a păţit-o cu o astfel de practică. ”Într-un an, luasem îngrăşăminte şi seminţe de la un furnizor, iar după ce, tot aşa, a fost un an agricol cu producţii mici, rămăsesem dator cu vreo 40 de mii de lei. Mi s-a spus că pot plăti la recolta viitoare, dar când a venit momentul scadent, mi-au aplicat o pedeapsă care a constat în tăierea discount-ului de vreo 18 mii de lei. De aceea, acum prefer să contractez un credit şi să achit tot, ca să nu mă mai trezesc cu surprize”, este hotărât Ovidiu Vasilachi.

 

FONDURILE EUROPENE - O ILUZIE

 

”Deocamdată, nu putem vorbi despre accesare de fonduri europene, pe care, de-altfel, le-am dorit prin anul 2015, pe măsura pentru instalarea tinerilor fermieri. Motive birocratice au făcut să nu putem beneficia de un asemenea program. Acum, să vrem şi nu mai avem ce măsură să accesăm pentru dezvoltarea exploataţiei agricole. Toate măsurile sunt fie pe procesare, fie pe activităţi alternative agriculturii. Până la noi oportunităţi, vom investi munca noastră şi fondurile proprii”, mă asigură Ovidiu.

 

LOTURI DE TESTARE

 

Devenind deja o tradiţie, Ovidiu şi Gabriel Vasilachi vor continua să organizeze loturi de testare, în anul 2020 având 4 hectare pe care au testat mai mulţi hibrizi de porumb (Pioneer, Syngenta, Dekalb), atât în monocultură, cât şi cu premergătoare grâu. În urma experienţelor, în condiţiile anului 2020, diferenţele de producţie au fost nesemnificative, însă doi dintre hibrizii testaţi au dat boabe cu un calibru mai mic, aceştia urmând a fi înlocuiţi cu alţii.

 

TINERI FERMIERI ÎN AGRICULTURA ROMÂNIEI

 

Revista Ferma promovează tinerii care au ales agricultura ca profesie! Ce-i motivează? Ce piedici întâmpină şi cum le depăşesc?
Click AICI şi intră pe www.revista-ferma.ro, unde poţi afla poveşti de succes despre tineri fermieri înregimentaţi în agricultura României!

Ovidiu -dreapta si Gabriel Vasilachi_b

Ovidiu (stânga) şi Gabriel (dreapta) Vasilachi

Vizualizat: 3549 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?