Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ştiinţa recoltelor bogate

Publicat: 27 martie 2017 - 02:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De îndată ce semănăturile de toamnă au ieşit din anotimpul hibernal, verificarea stării de vegetaţie şi monitorizarea plantaţiilor din punct de vedere fitosanitar intră în preocupările de strictă urgenţă ale fiecărui producător agricol. La cerealele păioase, pe lângă complexul de boli foliare şi ale spicului, dăunătorii reprezintă o problemă majoră. 

George Cristea, producător agricol din judeţul Tulcea, lucrează o suprafaţă de teren de aproape trei sute de hectare în zona Măgurele - Topolog. L-am întâlnit cu prilejul unui eveniment de sală desfăşurat la Izvorul Cerbului, în comuna tulceană Ciucurova, în mijlocul a aproape o sută de fermieri, majoritatea tineri.

George Cristea
“În toamnă am înfiinţat 80 de hectare cu grâu, cultură care a ieşit excelent din iarnă, pentru că am respectat normele agrotehnice şi am aplicat programe de nutriţie şi de protecţie fitosanitară elaborate de specialişti. Menţionez că înainte de înfiinţarea culturii de grâu am aplicat pe mirişte un tratament cu Clean UP, un erbicid total cu acţiune sistemică, ce conţine 360 g/l glifosat acid din sare de izopropilamină, în doză de 3 l/ha, şi nu am mai avut probleme cu buruienile mono şi dicotiledonate anuale şi perene”, ne-a declarat fermierul tulcean.

Prima urgenţă: intervenţii pentru protecţia culturilor
Odată cu încălzirea vremii, fermierul se aşteaptă la presiunea bolilor şi dăunătorilor. „Astfel, pentru combaterea ploşniţei cerealelor şi a viermelui roşu al paiului, sunt pregătit să aplic un tratament cu insecticidul Faster 10 CE. Produsul - cu substanţa activă cipermetrin - îl voi doza în utilizare la 150 ml/ha pentru aceşti dăunători. Tot aşa am procedat şi în anii anteriori, cu bune rezultate”, ne-a declarat George Cristea.
Potrivit acestuia, în campania însămânţărilor din această primăvară, va semăna floarea-soarelui, mazăre şi porumb, pentru măsurile de agromediu şi climă. “La cultura de porumb, pe care o voi înfiinţa în această primăvară pe câteva zeci de hectare, am stabilit un program nutriţional cu Nutriphuse, un îngrăşământ lichid pe bază de azot ureic fără biuret, având un coeficient de utilizare a azotului de trei ori mai mare decât un fertilizant clasic. De asemenea, voi aplica şi erbicidul Principal Plus (pentru combaterea în postemergentţă a buruienilor graminee şi buruienilor cu frunză lată, anuale şi perene), la pornirea în vegetaţie, doza fiind de 15 l/ha”, a susţinut agricultorul tulcean.

 


ŞTIINŢA DE A ALEGE PRODUSUL POTRIVIT
“Pe piaţa inputurilor agricole, îndeosebi a substanţelor chimice - pesticide, îngrăşăminte -, ofertele comerciale ale companiilor de prestigiu sunt destul de variate şi atrăgătoare. Nu mai spun că apar şi tot felul de produse contrafăcute. Consider că, în calitate de producător agricol, îţi trebuie un grad suficient de pregătire - şi chiar experienţă - să poţi face alegerea optimă pentru a produce la randamente înalte, cu indici de calitate superiori şi la un preţuri de cost reduse”, a precizat fermierul din noua generaţie de tineri, care îşi redescoperă o nouă identitate în activitatea agricolă. George Cristea ştie ce vorbeşte, deoarece deţine şi o fitofarmacie.


Se spune că omul sfinţeşte locul, iar George Cristea o face prin recoltele sigure şi stabile obţinute an de an şi prin osârdia cu care se osteneşte să muncească pământul sfânt al Dobrogei.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 5 (188) din 15-31 martie 2017

Vizualizat: 329 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?