BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Renunţăm la vaci sau ne facem fabrică?”

Publicat: 03 februarie 2021 - 18:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Iar familia Şfabu a ales fabrica. Brânzeturile produse acum la Săveni sunt la mare căutare. În plină pandemie, antreprenorii au găsit resurse pentru a obţine certificări europene.

Fabrica de lactate Viofanny Lact Prodcom din Săveni, jud. Botoşani, a fost înfiinţată în 2014 de către soţii Ştefania şi Viorel Şfabu, pricepuţi în producerea de brânzeturi şi ataşaţi de plaiurile natale.

 

LAPTE DIN BĂTĂTURA ŢĂRANULUI

 

Deşi aveau ferma de vaci, au colectat lapte şi de la crescători din localităţi învecinate Săveniului. „Am lucrat mulţi ani la vechea fabrică de lactate din Săveni. Ştiu cât e de importantă calitatea laptelui şi ce înseamnă pentru o familie să vândă lapte constant”, arăta Viorel Şfabu.
„Laptele îl colectăm din localităţile Chişcăreni, Petricani, Ungureni, Plopenii Mici, Plopenii Mari şi Epureni, plata fiind lunară. Iarna plătim mai mult pe litrul de lapte: cantitatea scade şi nu vrem să reducem veniturile oamenilor”, adaugă producătorul.

lactate svabu 1_b 

 

ÎNCEPUTURI ÎN VREMURI GRELE

 

Fabrica Viofanny a fost înfiinţată în vremea când laptele livrat procesatorilor avea un preţ foarte mic. Botoşănenii, având o fermă de 25 de vaci pentru lapte, s-au aflat în faţa unei decizii radicale: să renunţe la fermă ori să facă o fabrică de lactate. „Am ales a doua variantă, punând la bătaie toate fondurile familiei şi lucrând împreună cu copiii Radu, Marian şi Marius. La început, am produs caşcaval de Săveni. A fost foarte apreciat şi eram întrebaţi despre alte tipuri de produse”, spune Viorel Şfabu.

lactate svabu 2_b 

 

PRODUSE TRADIŢIONALE ATESTATE

 

Au diversificat gama de rulade de caşcaval, respectiv rulade cu şuncă, şuncă şi cabanos, măsline, măsline şi gogoşari, aronia, goji, verdeaţă, caise, merişor. Până în 2019, au obţinut şi urdă, brânză de vaci, smântână, caş cu chilli şi ciocolată neagră, caş cu măsline, cu miez de nucă şi produse unicat în ţară: caşcaval cu negrilică, telemea cu negrilică.
Producând în sistem manual şi gospodăresc, antreprenorii au obţinut atestatul de produs tradiţional pentru Caşcavalul de Săveni, urdă, caş, brânza frământată şi telemeaua Viofanny Săveni.

lactate svabu 3_b

 

INVESTIŢII VS. PIERDERI

 

În 2021, Viorel Şfabu vrea să menţină ceea ce a realizat până acum, pandemia Covid-19 fiind catastrofală. „Anul trecut am făcut investiţii în spaţii de frig, iar pentru 2021 vizam extinderea capacităţii de producţie în fabrica de lactate, înlocuirea a două maşini de transport marfă şi o creştere a volumului de vânzări cu 50%. Acum, sper să avem măcar o creştere cu 10-20% faţă de 2020, încât să mai recuperăm din ceea ce nu s-a putut realiza prin parteneriatele cu HoReCa”, a spus producătorul.

Însă o lovitura cruntă a venit pentru ei în noiembrie 2020, atunci când, din păcate, soţia Ştefania s-a stins, pe certificatul de deces fiind scris CoVid-19. „Am înmormântat-o în ziua de Sf. Andrei, dar i-am promis că voi lupta să duc mai departe visul şi munca începute împreună”, spunea fermierul cu amărăciune.

 

FORŢĂ DE MUNCĂ? DE UNDE?!

 

Un semnal de alarmă e legat de forţa de muncă. „Ferma de vaci i-am dat-o unuia dintre băieţi, care dorea să o dezvolte. Din păcate, pur şi simplu nu a găsit doi oameni pricepuţi, dornici de muncă şi ataşaţi de creşterea animalelor. Ajunsese în situaţia să ţină întreaga fermă de unul singur, ba era pe tractor, ba la pregătit furajele, ba la animale, ba la curăţenie în adăpost, ba la fabrică etc. A fost nevoit să renunţe la fermă şi regretă enorm. Iar eu regret pe lângă băiatul meu”, spunea botoşăneanul.

lactate svabu 4_b

 

MICII CRESCĂTORI SUNT CEI MAI BUNI PARTENERI

 

Viorel Şfabu ţine la micii crescători: „Ştiţi ce înseamnă pentru oamenii cu 2-3-4 vaci să fie siguri că, lunar, le vin nişte bani în gospodărie? Practic este salariul lor. Eu vreau să ofer cel mai bun preţ de pe piaţă, căci laptele e foarte bun, iar munca trebuie răsplătită. Noi nu ne certăm, nu ne supărăm, nu ne minţim. Colaborăm de atâta timp şi pot spune că am devenit parteneri. Ţăranul român ştie să fie partener, să nu pună apă în lapte, dacă, la rândul lui, este apreciat şi răsplătit cum se cuvine”.

 

CONSUMAŢI PRODUSE LOCALE!

 

Odată cu această fabrică, crescătorii din jurul Săveniului au oportunitatea de a îmbunătăţi calitatea genetică a animalelor, pentru a obţine câştiguri bune din cantităţi mai mari de lapte.
Pentru societatea românească acesta poate fi semnalul speranţei de redresare a zootehniei şi de asigurare a unor alimente mai naturale şi sănătoase. „Românii trebuie să consume din pâinea locală, din carnea locală, din laptele local şi din toate produsele obţinute în bătătura ţăranului român. Vor fi mai sănătoşi, mândri de puterea lor şi a pământului şi suficient de bogaţi, încât să nu îşi mai caute rostul prin lumea largă”, mărturisea Viorel Şfabu.

Exemplele bune din agricultură continuă! De pildă, Asociaţia Crescătorilor de Animale ”Operatorul I.A.” Târgu Neamţ este, fără exagerare, salvator al zootehniei din regiunea de nord-est a Moldovei.  Click AICI şi vezi cum reuşeşte!

Viorel Sfabu V1_b

Pot spune că unii mici crescători de vaci supravieţuiesc economic datorită făbricuţei noastre şi e o mare mulţumire pentru mine. Dacă ajut pe cineva să facă un mic pas, mi se umple sufletul de lumină - VIOREL ŞFABU, producător de brânzeturi din Botoşani

PANDEMIA A AFECTAT DISTRIBUŢIA
Fabrica Viofanny Lact Prodcom are o producţie anuală de 7-8 tone de brânzeturi. 50-70% din producţie era contractată în sistemul HoReCa, la nivelul de 70% ajungându-se vara. Alte segmente de desfacere sunt magazinele deţinute în Botoşani şi Suceava şi cele ale partenerilor din judeţe învecinate.
Un alt minus în distribuţie a fost legat de închiderea târgurilor şi a evenimentelor de promovare a produselor. Compensarea, într-o anumită proporţie, a venit prin solicitările online ale consumatorilor.

CAŞCAVALUL CU IGP DE LA UE
În 2020, după trei ani de la depunerea documentaţiei la Bruxelles, familia Şfabu a obţinut certificatul de protecţie la nivelul Uniunii Europene ca Indicaţie Geografică Protejată (IGP) pentru Caşcavalul de Săveni, preparat după o reţetă transmisă în zonă din generaţie în generaţie. Caşcavalul de Săveni este o brânză maturată cu pastă opărită, având o consistenţă semitare.

 

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 1191 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?