Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Producții multumitoare pentru familia Chriță în anul agricol 2021

Publicat: 05 noiembrie 2021 - 22:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Anul agricol 2020-2021 a fost unul satisfăcător din punct de vedere al producţiilor obţinute pentru familia Chiriţă. La rapiţă, s-a înregistrat o medie la hectar de 3,4 tone iar la grâu s-au recoltat în jur de 6 tone.

fratii Chiriță_b

Perspective bune se anunţau şi în cazul porumbului. Pe suprafeţele recoltate până la 1 octombrie, producţia obţinută a fost între 8 şi 10 tone, în condiţii în care nici o solă nu este irigată. La floare s-a înregistrat o producţie medie de 3 tone, după ce cam 20% din suprafaţă a fost afectată de vijelii.

„Aproape tot ce am recoltat în această vară am depozitat. Mai puţin rapiţa, pe care am vândut-o cu un preţ mediu de 2.370 lei tona, şi floarea-soarelui, care oricum nu era o cantitate mare, având o suprafaţă de numai 30 de hectare. Preţul de valorificare la floare a fost de 2.000 lei/tonă. Grâul în schimb l-am stocat în totalitate pentru că aşteptăm un preţ mai bun. De regulă vindem grâul şi porumbul în primăvară”, ne-a declarat Andrei Chiriţă.

 

Mirajul banilor europeni


Investiţiile cu fonduri europene reprezintă şi astăzi o oportunitate bună de dezvoltare pentru companiile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul agricol. Electris Com SRL a implementat în 2009 un astfel de proiect, pentru achiziţia de utilaje, pe Măsura 312. Doar că a fost o sesiune aprobată greşit de către AFIR şi a trebuit să restituie ulterior întreaga sumă. „În ultimul an de monitorizare s-a contatat că de fapt nu eram eligibili. Proiectul era în valoare de 300.000 de euro, din care 200.000 de euro nerambursabili. Pe lângă faptul că primisem şi un ajutor financiar de 25.000 de euro pentru fiecare nou angajat. Am trecut peste acest episod, dar nu ne-a fost deloc uşor să restituim întreaga sumă. De aceea nici nu ne-am mai propus de atunci să accesăm vreun proiect european. Preferăm să nu ne complicăm existenţa”, a recunoscut Andrei.

 Semanatoarea KUHN si tractorul JOHN DEERE_b


Agricultura fără arătură

 

În ultimii ani seceta şi valurile de căldură extremă par să fi scăpat complet de sub control, fenomene asociate adesea cu schimbările climatice, având consecinţe devastatoare asupra culturilor agricole, familia Chiriţă a ajuns la concluzia că cea mai bună soluţie ar fi renunţarea la arătură şi la sistemul convenţional de prelucrare a solului în favoarea tehnologiei minim-till. „Pentru că momentan nu avem posibilitatea să irigăm culturile, am încercat să ne adaptăm. Astfel, am început să testăm tehnologia minim-till încă din 2017”, mi-a spus tânărul absolvent al Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală în cadrul USAMV Bucureşti.

 Fermier Andrei Chirita (electris com)_b

În anii de secetă, diferenţele de producţie pot fi de până la 2 tone între sistemul de cultură convenţional şi tehnologia de lucrări minime. Asta vă pot spune din propria experienţă -ANDREI CHIRIŢĂ,Tânăr fermier din jud. Ialomița

Deşi are numai 33 de ani, Andrei Chiriţă a acumulat deja destulă experienţă pentru a gestiona cu succes afacerea familiei sale, o fermă vegetală în Câmpia Bărăganului, undeva la extremitatea de vest a judeţului Ialomiţa, în perimetrul administrativ al comunelor Maia şi Dridu. Alături de tatăl său, Marian, care de altfel este administratorul societăţii Electris Com SRL, şi fratele său mai mic, Cristian (22 de ani), exploatează 1.200 de hectare, cultivate cu grâu, rapiţă, porumb şi floarea-soarelui.

 

 

Vizualizat: 1499 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?