Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O afacere de familie care creşte pe verticală

Publicat: 15 mai 2020 - 17:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ascensiunea unei ferme de familie, de la bunic la nepot. E povestea lui Valentin Platică, tânăr care la vârsta de 35 de ani administrează cu succes ferma preluată de la bunicul său.

Agricultura din România se bucură și astăzi, la fel cum se bucura și ieri, de tinerii săi dezvoltatori. Tineri care, pe lângă puterea de muncă și spiritul întreprinzător și inovator al acestei generații, au avut și pasiunea de a face această industrie să fie productivă. Acesta este și cazul lui Valentin Platică, un tânăr fermier din comuna Glodeanu Sărat, sat Pitulicea, din județul Buzău, care la vârsta de 35 de ani administrează cu succes ferma preluată de la bunicul său.

Echipa de comunicare a Titan Machinery România a ajuns de curând în ferma Glia Prest Simion SRL, pentru a discuta deschis cu Valentin Plătică despre povestea acestei ferme de circa 700 ha. Absolvent al facultății de Management în agricultură, la USAMV București, Valentin a decis să se întoarcă acasă lângă bunicul său pentru a nu lăsa ferma de familie să se stingă.

 

Valentin Platica_b


Reporter:
Sunteți un fermier foarte tânăr, reprezentați noua generație de femieri ai României. Ce vă atrage în agricultură?

Valentin Plătică: Pasiunea s-a născut în familie. Începuturile acestei ferme sunt legate de bunicul meu. Tataia a fost mereu un întreprinzător, chiar și înainte de revoluție avea sere cu flori și solarii cu roșii, fiind primele astfel de sisteme din comună. După 1990 a avut curajul nebunesc să facă un împrumut la bancă pentru a înființa o moară care să producă făină și mălai. La fel ca şi serele din perioada comunistă, și această moară era unică în zona noastră. Totodată, a făcut și o brutărie și s-a dedicat și culturii mari, făcând prestări de servicii prin sat cu tractorul românesc pe care îl avea. Fiind priceput, a avut succes și a mai achiziționat două tractoare U650 și o combină cu care a continuat să lucreze terenurile tuturor celor din zonă.

Aceste lucruri se întâmplau prin anii 1992-1993. În acea vreme, cei mai mulți începeau, rând pe rând, să lase pământurile pârloagă. Astfel, i-au cerut bunicului meu să le preia pământul în arendă. Bunicul meu a fost sceptic la început, nedorind să se „lege la cap”. A continuat cu prestarea de servicii până în 1994, înființând o firmă. A mai achiziționat câteva tractoare, ajungând la patru U 650, angajase și doi operatori și a continuat să lucreze pământul. Inevitabil, a luat și pământ în arendă, iar prin 1997 a mai cumpărat o combină SEMA. În 2000 lucra circa 600 ha cu 10 tractoare românești U650.

Au urmat câțiva ani dificili, 2001-2002, cu secetă mare, lucru care a dăunat destul de mult fermei, pentru că am acumulat datorii mari. Apoi am tras, așa cum s-a putut, de această afacere până în 2005-2006. În acest timp am început să mă implic și eu, ca tânăr student. În 2007, împreună cu bunicul am achiziționat două tractoare și un plug în leasing și ne-am propus să mai cumpărăm utilaje printr-un proiect european.


 Valentin si bunicul_b


Reporter: Dincolo de provocarea de a vă implica în afacerea de familie, ce anume v-a făcut să lăsați în urmă Bucureștiul, un o oraș mare și foarte dinamic, mai ales că sunteți tânăr?

Valentin Plătică: Îmi doream foarte mult să-l ajut pe bunicul meu. Din această dorință am ales acest domeniu de studiu (n.r. - studii agronomice), pe care l-am parcurs timp de șapte ani. În această perioadă, veneam și-l ajutam pe tataia la lucrări. Cu toate acestea, nu-mi plăcea deloc situația, tractoarele erau vechi, iar activitatea deosebit de îngreunată. În 2007, după ce am terminat facultatea, am făcut un proiect FEADR pentru a cumpăra câteva utilaje: o combină cu hedere, un disc de 4 metri, o semănătoare de prășitoare și una de păioase. Atunci tataia a fost nevoit să treacă ferma pe numele meu. S-a lăsat destul de greu convins, pentru că eram lipsit de experiență, fiind foarte tânăr. Prima dată mi-a trecut 50%, apoi, mai mult de nevoie decât de voie, a trecut ferma pe numele meu integral.

 

Reporter: A riscat cu această decizie?

Valentin Plătică: A riscat mult. E adevărat că eram un tânăr absolvent care preluam o întreagă activitate. La început am făcut proiectul și, spre surprinderea noastră, s-a aprobat. Am început foarte greu cu finanțarea, pentru că atunci firma era într-o situație grea, cu datorii. Băncile m-au refuzat din prima, mi-au spus să vin peste un an, în funcție de cum evoluează firma. Am fost la vreo trei bănci în acea perioadă. Am vorbit cu contabila, am văzut ce e de făcut, iar într-un final am reușit să o scoatem pe profit în anul următor. M-am întors la bancă și am obținut un împrumut în euro, dar cu dobândă mai mare, respectiv 9%. Am început să plătim utilajele luate în leasing și să dezvoltăm activitatea.

 

Reporter: Ce mărime avea în acel moment ferma și care era structura de culturi?

Valentin Plătică: Vorbim de aproximativ 700 de ha și cultivam grâu, porumb și floare. Cu utilajele noi achiziționate până în 2010, s-au văzut imediat rezultatele la productivitatea în lucru și mai ales la recoltă. Acela a fost momentul când am devenit din ce în ce mai determinat să dezvolt această fermă, să pun și mai mult suflet.

 

Reporter: Și lucrurile nu s-au oprit aici. Din contră, aţi avut o traiectorie ascendentă de atunci și până în prezent.

Valentin Plătică: Da, deși suprafața agricolă a rămas aceeași, am continuat să ne dezvoltăm constant pe verticală, să exploatăm la maximum toate instrumentele de lucru. Am cumpărat în continuare utilaje și am încercat să modernizez ferma cât de mult am putut. Pe atunci aveam în jur de zece angajați, iar acum am ajuns la cinci angajați care reușesc să facă totul în fermă, fără probleme.

 

un articol de

BOGDAN CONSTANTIN

PR & Communication Specialist

Titan Machinery România 

Vizualizat: 3701 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?