Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

MIRCEA SUCIU: „Ţigaia este o suprarasă”

Publicat: 19 decembrie 2017 - 14:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

FERMA TA – POVESTEA TA! O campanie marca Revista FERMA, dedicată vizitatorilor noştri fermieri la standul de la Agromalim 2017.

Mircea Suciu ARAD bun_b

Bihoreanul Mircea Suciu venise la Arad pentru a cumpăra berbeci din rasa Ţigaie de Socodor, berbeci cu certificat de origine. Este un pasionat crescător de Ţigaie, Oaia cu cap negru de Teleorman fiind predominantă în ferma acestuia, situată în localitatea Ciumeghiu, jud. Bihor.

FAMILIE
- stare civilă: căsătorit; numele soţiei: Angela. Împreună au un copil în vârstă de zece ani.

PREGĂTIRE PROFESIONALĂ
- ultima şcoala absolvită şi ce profil: 12 clase, studii liceale în specializarea Medicină Veterinară;
- cursuri de agricultură absolvite: diplomă de fermier.

DATE DESPRE FERMĂ
- tipul fermei: de familie, zootehnică, mixtă;
- număr capete animale: 760 ovine
- animalul preferat (ce specie, ce rasă, numele): oaia Ţigaie, o suprarasă. “E o rasă mai rară, dar cel mai bun animal ca producţie; mielul poate ajunge la 60 kg la 3,5 luni de viaţă. Ţigaia nu-i sălbatică aşa cum este Ţurcana. Diferenţa dintre Ţigaie şi Ţurcană e ca de la cer la pământ”, susţine Mircea Suciu.   

Ovine de Socodor la Agromalim 2017_b


- producţie zootehnică: lapte şi carne de ovine;
- suprafaţa de teren agricol 250 ha din care în proprietate 180 ha şi în arendă 70 ha;
- culturi vegetale (tipul culturii, suprafaţa alocată, asolament) 50 ha porumb, 80 ha floarea-soarelui, 70 ha grâu, 50 ha lucernă;
- valorificarea producţiei:
• zootehnică: lapte livrat la procesare; mieii îi dau fermelor de carantină pentru export;
• vegetală: în ferma zootehnică şi restul la vânzare;
- utilaje aflate în fermă: un tractor U650 şi un tractor Same de 130 CP;
- utilaje necesare în fermă: combină de recoltat cereale.

Mircea Suciu Arad_b

PROVOCĂRI
• Aţi apelat la un nutriţionist pentru a gestiona mai bine hrana animalelor din ferma Dvs.? Dar la alţi specialişti? “Nu am avut nevoie, pentru că experienţa mea de şef de fermă la IAS mi-a fost utilă pentru a-mi organiza activitatea în propria fermă”.
• Cum vedeţi viitorul fermei Dvs.? “Viitorul îl văd ca fiind greu. Iar pentru crescătorii rasei Ţigaie şi mai greu, deoarece nu prea găsim berbeci cu pedigree din rasa aceasta”.
• De cine credeţi ca depinde viitorul fermei Dvs.? “Viitorul depinde de conducerea ţării, să rezolve tot ce trebuie pentru noi. Mi-am pus speranţele în viitor, de aceea am un proiect în valoare de 800 mii euro semnat cu AFIR-ul pentru această fermă de ovine”.
• Ce înseamnă subvenţiile agricole pentru Dvs.? “Un ajutor de luat în seamă”.
• Sunteţi membru al unei asociaţii profesionale? Care? „Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine Mioriţa Chişineu-Criş Arad”.
• Sunteţi mulţumit de modul în care vă reprezintă asociaţia din care faceţi parte? ce aşteptări aveţi de la asociaţie? „Sunt mulţumit. Dar ar trebui să rezolve problema cu berbecii de Ţigaie, să primim paşapoarte cu pedigree, să putem conserva rasa aceasta autohtonă”.

A consemnat Olivia FIRI

Vizualizat: 1866 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?