BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ionuţ Lungoci, tânăr fermier în linia I

Publicat: 15 septembrie 2020 - 09:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Reproşul unui tânăr fermier pentru veteranii agriculturii din România: „Ce aţi făcut atâta vreme de nu v-au interesat irigaţiile?” Răspunsul este: DELĂSARE!

Ionuţ Lungoci (foto), reprezentant al noii generaţii de fermieri, a participat în calitate de Speaker şi Invitat în cadrul evenimentului “Fermier în Linia Întâi - Xgroup Meetings Agriculture”, parte a celei de-a 5-a ediţii RALF - Romanian Agriculture Leadership Forum şi a campaniei de comunicare “Fermierii Noştri”.

ionut-lungoci 01_b 

 

„De ce nu v-au interesat irigaţiile?”

 

Este întrebarea tânărului pentru fermierii din generaţia tatălui său. „Am discutat cu colegi, prieteni, inclusiv cu tatăl meu, şi am pus următoarea întrebare: «Ce aţi făcut atâta vreme de nu v-au interesat irigaţiile?» Răspunsul la această întrebare este greu de digerat. În fapt, noi fermierii din zona de sud, Dobrogea, am făcut producţii fără irigaţii, 8-9 tone de grâu, orz. De aceea a fost această delăsare în ceea ce priveşte irigaţiile (...) Este foarte important să vedem unde am greşit. În mod evident, dacă ai un randament la hectar dublu ca şi productivitate în comparaţie cu anii anteriori, nu te mai interesează să ai apă pe un anumit canal, unde trebuie investiţie, forţă de muncă şi bătaie de cap”, a conchis tânărul.
Acesta acuză aceeaşi delăsare şi în ceea ce priveşte mediul asociativ, din cauză că fermierii nu înţeleg că nimeni nu pleacă acasă cu banii puşi la comun.

„Musafir în ferma familiei”

 

ionut lungoci 02_b

Ionuţ Lungoci este directorul executiv al Cooperativei Dobrogea Sud, care gestionează 21 mii ha, cu 48 de fermieri membri. „De aproape 11 ani sunt musafir în ferma familiei pentru că mă ocup efectiv de gestionarea administrativă a Cooperativei Dobrogea Sud, de vânzarea a peste 100 mii de tone de cereale pe an şi de aprovizionarea a 20 mii ha cu tot ce înseamnă inputuri, începând cu sămânţa şi terminând cu motorina. (...) Avem o investiţie de 600 mii euro într-un sediu construit în mijlocul razei noastre de activitate. Nu ne confruntăm cu probleme în ceea ce priveşte plăţile fermierilor membri, dar probabil că bilanţurile anului 2020 vor fi negative. Colegii mei trebuiau să livreze mărfuri: rapiţă, grâu, orz, mazăre. În acelaşi timp, am văzut câmpuri de rapiţă de zeci şi sute de hectare unde erau doar nişte beţe. Efectiv nu s-a recoltat nimic. În Constanţa sunt zone cu o secetă care nu se mai regăseşte în toată ţara”, arată Ionuţ Lungoci.

„Consultantul tehnic al cooperativei noastre, domnul Mircea Bulea, care lucrează de peste 45 de ani în domeniu, spune foarte clar: «Nu am întâlnit aşa ceva niciodată!» Vă daţi seama ce anvergură are acest fenomen. Noi, cei tineri, trebuie să ne gândim ce facem de acum încolo. Într-adevăr investiţiile şi acuitatea managerială sunt foarte importante. Trebuie să fim uniţi, organizaţi, coerenţi şi conştienţi”, a încheiat Ionuţ Lungoci.

Fermier în Linia Întâi” este un proiect al comunităţii marilor fermieri RALF, organizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience România şi Revista Ferma.

Acum 6 ani, preşedintele Copa & Cogeca, într-o întâlnire privată, ne-a spus următorul lucru: «Oameni buni, români, asociaţi-vă! Oricât de mari aţi fi, sunteţi mici». Şi mai adaug eu ceva: Trăim în era în care Bayer a cumpărat Monsanto. Despre ce vorbim?
IONUŢ LUNGOCI
Fermier şi director executiv al Cooperativei Dobrogea Sud


material asigurat de
BORO Communication
mai multe pe această temă
www.borocommunication.ro

Vizualizat: 1374 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?