Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Iacob BOCA: România va fi salvată de agricultură. Ce soluţii propune?

Publicat: 31 august 2021 - 11:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Iacob Boca, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din judeţul Mureş, spune că singura şansă de a salva economia României este... agricultura. Cum?

Iacob Boca lan grau_b


1. Primii în Europa prin procesare

 

Prezentul îi oferă fermierului suficiente motive de satisfacţie, dar şi destule bătăi de cap. Cu toate astea, priveşte cu încredere spre viitor, încercând să-şi imagineze care sunt perspectivele agriculturii româneşti în următorii cinci ani. „Se pune din ce în ce mai mult accentul pe protejarea mediului. Şi e normal să fie aşa. Dacă parlamentarii noştri şi guvernele care vor urma vor deschide ochii, România va fi salvată de agricultură. Eu nu văd nici o altă industrie care să performeze aşa cum o poate face sectorul agricol. Atunci când nu vom mai vinde grâu şi porumb ca materie primă şi vom face procesare, pentru ca valoarea adăugată să rămână în ţară, vom fi primii în Europa, este de părere fermierul mureşean.

 

2. Alt regim de impozitare în agricultură

 

O problemă din ce în ce mai serioasă cu care se confruntă în activitatea de zi cu zi este lipsa forţei de muncă, mai mult sau mai puţin calificată. Există însă soluţii, mă asigură acesta. Pentru a stimula forţa de muncă din sectorul zootehnic, a propus premierului Cîţu eliminarea impozitării pentru această categorie de angajaţi, la fel cum s-a procedat pentru sectorul construcţiilor. „Să se reducă impozitul pe salar în agricultură. În acest fel, noi vom putea dubla suma pe care o plătim unui angajat şi astfel va creşte şi interesul pentru locurile de muncă în sectorul de creştere a animalelor. Noi şi aşa plătim aceşti bani la stat sub formă de impozit. Tractoriştii primesc la noi o mie de euro în mână şi mă port cu mănuşile cu ei ca să nu-i supăr cumva, că am încurcat-o dacă pleacă vreunul. Pe de altă parte, în zootehnie este foarte greu să găsim oameni. Preferă salariul minim pe economie şi să facă naveta decât să lucreze la vaci. Nora mea mulge singură oile şi tot ea face caşul, pentru că nu are cine să se ocupe. Asta este realitatea”, îmi explică inginerul zootehnist.

combina Hew Holland TC5.95 Hillside_b


3. Utilaje performante

 

În cei cinci ani de colaborare cu AgroConcept, distribuitor exclusiv al mărcii New Holland pentru piaţa românească, şi-a completat colecţia cu două noi tractoare, o combină şi un încărcător telescopic, toate purtând sigla renumitului producător. „La cultura mare, dacă nu ţii pasul cu tehnologia, mai bine te dai la o parte şi laşi pe altul. Dacă nu ai utilaje performante, nu poţi face producţie. Digitalizarea va constitui un punct extrem de important pentru dezvoltarea exploataţiilor agricole. Nu putem gândi viitorul fără digitalizare. Suntem obligaţi să accesăm tehnologii noi şi să le implementăm în fermele noastre. În ceea ce ne priveşte, vom continua colaborarea cu AgroConcept pentru dotarea cu cele mai moderne maşini şi echipamente agricole, pentru că până acum am avut o relaţie extrem de bună”, m-a asigurat fermierul mureşean.

combina Hew Holland TC5.95 Hillside (1)_b

 

4. Investiţie în tânăra generaţie

 

Lucrurile ar putea merge din ce în ce mai bine pentru agricultura românească în următorii cinci ani, susţine administratorul SC Adi Del Boca. Desigur, dacă vom fi feriţi de catastrofe naturale. „Datorită investiţiilor în utilaje, accesului la programe şi proiecte europene, avem toate şansele să devenim fruntaşii Europei. Pentru a ne atinge acest obiectiv trebuie însă în continuare să promovăm tinerii, să susţinem învăţământul de specialitate, unde se pregătesc viitorii mecanizatori sau tehnicieni din zootehnie. E nevoie de şcoli profesionale în fiecare judeţ. Nouă, fermierilor, ne convine să susţinem câte un elev - doi în aceste şcoli iar în baza unui contract pe o durată de cinci sau şase ani, noi să beneficiem apoi de prezenţa lor, oferindu-le în schimb o salarizare atractivă, care să-i motiveze să rămână să lucreze în domeniul agriculturii. În felul acesta, şi noi am avea de câştigat, dar şi aceşti tineri”, afirmă fostul judoka.

 

5. Viitorul este al roboţilor

 

Iacob Boca spune că nu toţi fermierii sunt pregătiţi să facă pasul spre Agricultura 4.0, însă viitorul este al roboţilor. „Dar va mai trece timp până când vor deveni accesibili. Deocamdată noi nu folosim roboţi la sala de muls, dar urmează. E o investiţie destul de mare, dar problema este că nu poţi mulge foarte multe exemplare. Pe lângă asta, nu toate vacile se pretează a fi mulse cu robotul. Le amăgeşti cu furaje concentrate şi apoi te trezeşti că unele renunţă şi rămân nemulse. Apar mamite şi alte complicaţii. Se poate ajunge chiar la sacrificarea animalelor. Roboţii sunt buni când ai 50 de exemplare”, consideră fermierul.

 

5 ANI DE AGROCONCEPT PE PIAŢA DIN ROMÂNIA!

 5 ani de AGROCONCEPT_b

Anul acesta s-au împlinit cinci ani de când AgroConcept a intrat pe piaţa românească a furnizorilor de maşini şi echipamente agricole, consolidându-şi în tot acest timp poziţia de lider local în baza parteneriatelor exclusive cu New Holland şi Kverneland, două dintre mărcile emblematice din acest domeniu de activitate. Elementul esenţial al modelului de business pe care AgroConcept l-a avut în vedere de la bun început a fost plasarea clientului în centrul atenţiei, astfel încât acesta să obţină toate beneficiile de care are nevoie pentru a fi mulţumit. În acest registru se înscrie şi experienţa lui Iacob Boca, care în cei 5 ani de colaborare cu AgroConcept a sudat o relaţie de prietenie cu reprezentanţii din zona sa. „Pentru mine importante nu sunt doar produsele în sine, care evident sunt de o calitate excelentă, dar şi serviciile post-vânzare. De aceea am legat o relaţie de prietenie, aş putea spune chiar de familie, cu reprezentantul zonal. Am avut noroc şi de o echipă de service foarte bună. Dacă nu ai mentenanţă şi oameni capabili să te ajute atunci când ai nevoie, eşti pierdut”, recunoaşte fermierul din Miheşu de Câmpie.

Vizualizat: 2090 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?