Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermier de generaţie nouă

Publicat: 14 iunie 2017 - 02:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe tânărul Valentin Popa l-am cunoscut mai întâi pe facebook. Tânărul postează cam tot ce fotografiază din ferma lui: oi (acum şi-a redus semnificativ turma), tractoare sau culturi agricole. Două lucruri pare să dovedească: îi place munca în agricultură (mai ales dacă aduce şi câştig) şi îi place să comunice acest lucru prietenilor săi, reali sau virtuali. E, prin urmare, un fermier de generaţie nouă, cu ochii nu numai pe tarlale, dar şi în computer, tabletă şi Iphone.

Îngrijorat că nu am ajuns încă la Sohatu, fermierul mă sună să mă întrebe unde sunt. ”Intru pe o şosea în stânga, după ce am ieşit din Şoldanu”, îi răspund. ”Nu-i bine, v-aţi îndepărtat, trebuie să vă întoarceţi la Budeşti şi să veniţi prin Vasilaţi”. Iată-mă confruntat cu geografia rutieră a judeţului Călăraşi, realizând că în câmpie te poţi rătăci mai uşor decât la munte, unde văile nu prea îţi dau voie să rătăceşti. La câmpie poţi da târcoale unui sat toată ziua, fără să-l dibuieşti. În cele din urmă, am ajuns la Sohatu.

Primele 13 mioare
Nu m-am înşelat în privinţa lui Valentin. Este, într-adevăr, un tip comunicativ. E de ajuns să-i pui o singură întrebare, ca să-ţi răspundă cât pentru zece: ”Lucrez o sută de hectare, din care 30 sunt ale mele. Eu am pornit de jos, ai mei aveau gard din tulpini de floarea-soarelui uscate, aşa era în Bărăgan mai demult. La 15 ani deja lucram într-o firmă, tăiam tablă cu foarfeca. Apoi mi-am făcut echipa mea şi m-am apucat de construit case. Luam casa de jos şi o construiam până la acoperiş. De fapt, eu am construit multe acoperişuri”, mă asigură Valentin, privind peste câmpurile cu grâu verde.
Din banii câştigaţi din construirea caselor, Valentin şi-a cumpărat 13 oi. Apoi şi-a înmulţit lânoasele până a ajuns la două sute de capete. Mai întâi Ţurcană, apoi Cap negru de Teleorman. Ca să aibă nutreţ pentru oi, fermierul a început să cumpere pământ, adăugând hectar după hectar celor şapte moştenite. Viaţa lângă turmă nu e uşoară. Oile fac programul oierului. Valentin şi-a dat seama de acest lucru şi, în consecinţă, a vândut din turmă şi a mai păstrat vreo 50 de oi, ca să nu uite gustul telemelei şi al pastramei. A prins, însă, gustul practicării culturii mari. Mai un hectar cumpărat, mai unul arendat, a ajuns să lucreze, cum am spus, o sută de hectare.

A rămas legat de glie
Ca orice fermier, Valentin îşi doreşte să acceseze fonduri europene. A mai încercat o dată, dar banca a mărit dobânda şi i-a dat planurile peste cap. Acum se străduieşte să depună un proiect în cadrul GAL Valea Mostiştei pentru achiziţionarea unor utilaje noi. Proiectul este încă în lucru. Pliantul şi broşura găsite la primărie conţin câteva date geografice despre teritoriul acoperit de GAL şi o înşiruire a măsurilor din PNDR care pot fi accesate de membri. Până să-şi mai încerce norocul încă o dată, fermierul are de onorat lucrările curente. Natura nu stă pe loc şi nu ţine cont de ritmurile birocratice ale instituţiilor. Un tratament neefectuat la timp sau o lucrare neglijată costă mai mult decât ratarea unui proiect depus la AFIR. Acolo e pasărea de pe gard, aici e pasărea din mână: câmpul cultivat, promiţător de recoltă bogată. ”Am câţiva zeci de arendatori, toţi cu contract. Le ofer omie de kilograme de grâu sau echivalentul în bani. Unora le duc eu arenda - grâul - acasă, dacă vor plata în natură”.
Mulţi localnici din Sohatu au plecat unde au văzut cu ochii. Valentin Popa, chiar dacă a mai lucrat pe la Bucureşti, a ajuns să se lege temeinic de satul lui, datorită pământului pe care l-a moştenit, cumpărat sau arendat.

Popa Valentin_b
Valentin Popa ne-a vizitat la AgriPlanta-RomAgroTec 2017 şi s-a fotografiat pentru concursul „Căutăm oameni de copertă”, derulat de revista Ferma în parteneriat cu Titan Machinery România

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 10 (193) din 1-15 iunie 2017

Vizualizat: 839 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?