Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cu Krone lucrezi întotdeauna la timp

Publicat: 30 iunie 2022 - 15:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ferma familiei Nándor, investiţia în utilajele Krone (de peste 100 de mii de euro) scuteşte timp, utilaje şi oameni. În plus, furajele îşi păstrează valoarea nutritivă şi ajută la creşterea producţiei de lapte.

Lőrincz Nándor, din Drăușeni, jud. Brașov, lucrează, împreună cu cei doi fraţi ai săi, 170 de hectare şi crește 180 de vaci. Ferma s-a dezvoltat an de an, cu multă muncă şi sacrificii din partea întregii familii. Ultima şi cea mai mare investiţie a vizat presa de balotat Krone Comprima CF 155 XC şi grebla Krone Swadro.

 

A optat pentru Bălțată


În timpul iernii, animalele sunt ţinute într-un grajd modernizat (al vechiului CAP din localitate), iar din mai și până în octombrie, stau în tabăra de vară, la păşune. Fermierul preferă Bălţata Românească, deoarece această rasă este mai bine adaptată la păşune, mai rezistentă şi are o greutate corporală mai mare.

Viţeii sunt vânduţi la vârsta de 1-2 săptămâni după fătare şi foarte puţine viţele sunt reţinute în fermă. Fermierul preferă să cumpere juninci, nu creşte viţeii, deoarece, spune el: "nu avem timp şi oameni ca să îi îngrijim şi atunci mai mult ne chinuim cu ei. Dacă am fi putut să îi ţinem separat, să face o turmă de tineret, ar fi fost altceva".

 Foto 1 - LÅ‘rincz Nándor_b

”Sunt multe utilaje frumoase, dar maşinile Krone sunt printre cele mai bune. Mi-am dorit de la început acest brand. Aceasta a fost şi prima achiziţie de la AgroWest. I-am ales pentru că sunt aproape de noi, serioşi şi am încredere că, dacă va fi nevoie de reparaţii, sunt profesionişti şi rapizi.” -  LŐRINCZ NÁNDOR, Fermier din jud. Brașov


Mulsul ocupă cel mai mult timp


Păşunea se află la distanţă relativ mare de sat, într-o zonă izolată şi fără reţea electrică. În timpul iernii, dar mai ales vara, mulsul le ocupă cel mai mult timp. Vara, mulsul se face cu ajutorul a trei platforme mobile cu aparate la bidon, două cu câte 6 posturi şi unul cu 8 posturi. Platformele sunt mutate pe păşune pentru târlire.

Producţia medie de lapte este de circa 18 litri/vacă, iar preţul primit pe lapte este de 1,7 lei/kg. "Ar trebui să fie măcar 2,5 lei/kg; la preţul de acum, suntem în pierdere, mai ales că totul s-a scumpit. Cam tot ce câştigăm, plătim apoi pentru cele necesare întreţinerii vacilor şi la producerea furajelor", a spus fermierul.

 

Păşune, fâneaţă şi lucernă


Fermierul are 31,5 ha cu lucernă, iar restul terenului este păşune şi fâneaţă, 54 ha de păşune sunt concesionate de la primărie şi restul sunt proprietate şi arendă. O parte din fâneaţă este cosită în iunie-iulie, după care este folosită pentru păşunat. La fel şi lucernierele sunt păşunate în toamnă.

Pentru că în timpul verii este foarte cald, păşunatul se face mai mult noaptea. Fermierul foloseşte gardurile electrice şi câini pentru paza animalelor, deoarece în zonă sunt destul de frecvente atacurile urşilor.

 

Seceta face pagube


"Anul acesta este secetă, ar mai fi nevoie de ploaie. Acum (la finalul lunii mai, n.r.) este timpul pentru ploi, apoi în iulie-august pământul se usucă şi crapă. Noi avem nevoie de ploaie tot la câteva zile. La vaci, în zootehnie, nu este ca la oraş, la un job normal. Aici nu există program fix şi weekend. E de lucru de dimineaţa până seara şi mai avem nevoie şi de timp pentru reparaţii şi pentru hârtii... De multe ori dormim doar 3-4 ore/noapte", mărturisește fermierul.

 Foto 2 Comprima_Plus_146852_b

”Colaborarea cu Lőrincz Nándor a decurs firesc. Fermierul îşi cunoaşte cel mai bine nevoile şi știe ce trebuie să facă, iar noi suntem bucuroşi atunci când reuşim să îl mulţumim.”ÁBRAHÁM SZILÁRD, Director vânzări AgroWest BMB SRL


”Lucrăm după vreme, nu cum avem noi timp”


Timpul scurt de lucru pentru făcut fân a fost unul dintre motivele care l-au determinat pe fermier să caute alte variante. Mai ales în zonele de deal şi submontane, "timpul și vremea sunt hotărâtoare pentru reuşita lucrărilor agricole. Anul trecut, prima coasă a fost abia în iulie; au fost ploi multe şi nu se putea intra în câmp, mai ales în zona luncilor. Acolo "puţea" noroiul. La deal, se poate intra la o săptâmână după ploaie, dar în zonele joase, bălteşte apa", a spus Lőrincz Nándor.

 

Criza forței de muncă


De câţiva ani, fermierul a început să baloteze iarba şi lucerna încă "verde" şi să înfolieze apoi baloţii rotunzi pentru semifân. Pentru aceasta, după balotare, folosea un înfoliator acţionat de tractor şi un alt tractor cu furcă pentru a manipula baloţii. "Pentru semifân, după coasă trebuie să te mişti repede. Nouă ne trebuiau două tractoare şi doi oameni. Avem tractore, dar nu avem oameni destui, mai ales că trebuie oameni de încredere", ne-a explicat fermierul.

 Foto 3 - Cu Krone lucrezi intotdeauna la timp_b


Krone - primele utilaje noi din fermă


Până anul trecut, Lőrincz Nándor a cumpărat numai tractoare şi utilaje second-hand, din ţară şi din străinătate. "Grebla şi presa de balotat cu înfoliator Krone, cumpărate anul trecut, au fost primele utilaje "noi" din fermă. Am vrut să cumpărăm şi o cositoare Krone, dar a apărut o ocazie şi am cumpărat vaci", ne-a lămurit crescătorul.

 

Krone Comprima CF 155 XC


Fermierul mai are trei coase second-hand, de 1,8 şi 3 m lăţime şi o coasă Krone de 2,8 m. Noua presă Krone Comprima CF 155 XC are nevoie de un tractor de minim 150 CP, are 26 de cuţite, iar lungimea de tăiere poate fi reglată până la un minim de 4 cm. Pentru semifân, fermierul foloseşte toate cuţitele, pentru ca baloţii să iasă mai denşi şi mai grei.

În plus, presa Krone Comprima CF 155 XC este dotată şi cu înfoliator şi un mecanism întorcător care poziţionează balotul vertical pe teren. "Acum, când cosim dimineaţa, putem să balotăm după-masă sau ceea ce cosim spre sfâşitul zilei balotăm a doua zi. Ne ajută şi faptul că balotul este întors în picioare, astfel încât acesta să nu se rostogolească şi să nu se înţepe folia. Baloţii sunt îndesaţi şi înfoliaţi ermetic, semifânul se păstrează foarte bine, fermentează şi când îl deschidem, are un miros ca de ciocolată", afirmă fermierul.

Anul trecut, Lőrincz Nándor a făcut peste 800 de baloţi de semifân şi peste 1100 de baloţi de fân cu presa Krone Comprima CF 155 XC.

 Foto 4 - Cu Krone lucrezi intotdeauna la timp_b


Un atelier betonat şi încălzit


Planurile de viitor ale fraţilor Nándor se îndreaptă în două direcţii: modernizarea grajdului şi, poate, trecerea la stabulaţie liberă, precum şi un fânar. Iar pentru utilaje, un spaţiu dedicat - un mic atelier unde să poată fi făcute reparaţiile utilajelor, de către ei sau cu ajutorul echipelor tehnice de service specializate. Atelier care să fie "betonat şi încălzit iarna, că altfel ne îngheaţă spatele şi mâinile", a ţinut să precizeze Lőrincz Nándor.

 

un articol de

GHEORGHE GHIȘE

Vizualizat: 1797 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?