În ferma familiei Nándor, investiţia în utilajele Krone (de peste 100 de mii de euro) scuteşte timp, utilaje şi oameni. În plus, furajele îşi păstrează valoarea nutritivă şi ajută la creşterea producţiei de lapte.
Lőrincz Nándor, din Drăușeni, jud. Brașov, lucrează, împreună cu cei doi fraţi ai săi, 170 de hectare şi crește 180 de vaci. Ferma s-a dezvoltat an de an, cu multă muncă şi sacrificii din partea întregii familii. Ultima şi cea mai mare investiţie a vizat presa de balotat Krone Comprima CF 155 XC şi grebla Krone Swadro.
În timpul iernii, animalele sunt ţinute într-un grajd modernizat (al vechiului CAP din localitate), iar din mai și până în octombrie, stau în tabăra de vară, la păşune. Fermierul preferă Bălţata Românească, deoarece această rasă este mai bine adaptată la păşune, mai rezistentă şi are o greutate corporală mai mare.
Viţeii sunt vânduţi la vârsta de 1-2 săptămâni după fătare şi foarte puţine viţele sunt reţinute în fermă. Fermierul preferă să cumpere juninci, nu creşte viţeii, deoarece, spune el: "nu avem timp şi oameni ca să îi îngrijim şi atunci mai mult ne chinuim cu ei. Dacă am fi putut să îi ţinem separat, să face o turmă de tineret, ar fi fost altceva".
”Sunt multe utilaje frumoase, dar maşinile Krone sunt printre cele mai bune. Mi-am dorit de la început acest brand. Aceasta a fost şi prima achiziţie de la AgroWest. I-am ales pentru că sunt aproape de noi, serioşi şi am încredere că, dacă va fi nevoie de reparaţii, sunt profesionişti şi rapizi.” - LŐRINCZ NÁNDOR, Fermier din jud. Brașov
Păşunea se află la distanţă relativ mare de sat, într-o zonă izolată şi fără reţea electrică. În timpul iernii, dar mai ales vara, mulsul le ocupă cel mai mult timp. Vara, mulsul se face cu ajutorul a trei platforme mobile cu aparate la bidon, două cu câte 6 posturi şi unul cu 8 posturi. Platformele sunt mutate pe păşune pentru târlire.
Producţia medie de lapte este de circa 18 litri/vacă, iar preţul primit pe lapte este de 1,7 lei/kg. "Ar trebui să fie măcar 2,5 lei/kg; la preţul de acum, suntem în pierdere, mai ales că totul s-a scumpit. Cam tot ce câştigăm, plătim apoi pentru cele necesare întreţinerii vacilor şi la producerea furajelor", a spus fermierul.
Fermierul are 31,5 ha cu lucernă, iar restul terenului este păşune şi fâneaţă, 54 ha de păşune sunt concesionate de la primărie şi restul sunt proprietate şi arendă. O parte din fâneaţă este cosită în iunie-iulie, după care este folosită pentru păşunat. La fel şi lucernierele sunt păşunate în toamnă.
Pentru că în timpul verii este foarte cald, păşunatul se face mai mult noaptea. Fermierul foloseşte gardurile electrice şi câini pentru paza animalelor, deoarece în zonă sunt destul de frecvente atacurile urşilor.
"Anul acesta este secetă, ar mai fi nevoie de ploaie. Acum (la finalul lunii mai, n.r.) este timpul pentru ploi, apoi în iulie-august pământul se usucă şi crapă. Noi avem nevoie de ploaie tot la câteva zile. La vaci, în zootehnie, nu este ca la oraş, la un job normal. Aici nu există program fix şi weekend. E de lucru de dimineaţa până seara şi mai avem nevoie şi de timp pentru reparaţii şi pentru hârtii... De multe ori dormim doar 3-4 ore/noapte", mărturisește fermierul.
”Colaborarea cu Lőrincz Nándor a decurs firesc. Fermierul îşi cunoaşte cel mai bine nevoile şi știe ce trebuie să facă, iar noi suntem bucuroşi atunci când reuşim să îl mulţumim.” - ÁBRAHÁM SZILÁRD, Director vânzări AgroWest BMB SRL
Timpul scurt de lucru pentru făcut fân a fost unul dintre motivele care l-au determinat pe fermier să caute alte variante. Mai ales în zonele de deal şi submontane, "timpul și vremea sunt hotărâtoare pentru reuşita lucrărilor agricole. Anul trecut, prima coasă a fost abia în iulie; au fost ploi multe şi nu se putea intra în câmp, mai ales în zona luncilor. Acolo "puţea" noroiul. La deal, se poate intra la o săptâmână după ploaie, dar în zonele joase, bălteşte apa", a spus Lőrincz Nándor.
De câţiva ani, fermierul a început să baloteze iarba şi lucerna încă "verde" şi să înfolieze apoi baloţii rotunzi pentru semifân. Pentru aceasta, după balotare, folosea un înfoliator acţionat de tractor şi un alt tractor cu furcă pentru a manipula baloţii. "Pentru semifân, după coasă trebuie să te mişti repede. Nouă ne trebuiau două tractoare şi doi oameni. Avem tractore, dar nu avem oameni destui, mai ales că trebuie oameni de încredere", ne-a explicat fermierul.
Până anul trecut, Lőrincz Nándor a cumpărat numai tractoare şi utilaje second-hand, din ţară şi din străinătate. "Grebla şi presa de balotat cu înfoliator Krone, cumpărate anul trecut, au fost primele utilaje "noi" din fermă. Am vrut să cumpărăm şi o cositoare Krone, dar a apărut o ocazie şi am cumpărat vaci", ne-a lămurit crescătorul.
Fermierul mai are trei coase second-hand, de 1,8 şi 3 m lăţime şi o coasă Krone de 2,8 m. Noua presă Krone Comprima CF 155 XC are nevoie de un tractor de minim 150 CP, are 26 de cuţite, iar lungimea de tăiere poate fi reglată până la un minim de 4 cm. Pentru semifân, fermierul foloseşte toate cuţitele, pentru ca baloţii să iasă mai denşi şi mai grei.
În plus, presa Krone Comprima CF 155 XC este dotată şi cu înfoliator şi un mecanism întorcător care poziţionează balotul vertical pe teren. "Acum, când cosim dimineaţa, putem să balotăm după-masă sau ceea ce cosim spre sfâşitul zilei balotăm a doua zi. Ne ajută şi faptul că balotul este întors în picioare, astfel încât acesta să nu se rostogolească şi să nu se înţepe folia. Baloţii sunt îndesaţi şi înfoliaţi ermetic, semifânul se păstrează foarte bine, fermentează şi când îl deschidem, are un miros ca de ciocolată", afirmă fermierul.
Anul trecut, Lőrincz Nándor a făcut peste 800 de baloţi de semifân şi peste 1100 de baloţi de fân cu presa Krone Comprima CF 155 XC.
Planurile de viitor ale fraţilor Nándor se îndreaptă în două direcţii: modernizarea grajdului şi, poate, trecerea la stabulaţie liberă, precum şi un fânar. Iar pentru utilaje, un spaţiu dedicat - un mic atelier unde să poată fi făcute reparaţiile utilajelor, de către ei sau cu ajutorul echipelor tehnice de service specializate. Atelier care să fie "betonat şi încălzit iarna, că altfel ne îngheaţă spatele şi mâinile", a ţinut să precizeze Lőrincz Nándor.
un articol de
GHEORGHE GHIȘE