Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ciobănaşul cu o mie de oi Ţigăi de Socodor

Publicat: 19 decembrie 2017 - 13:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Socodor este un nume cu rezonanţă în oieritul autohton din cel puţin două motive. În primul rând, aici funcţionează prima fabrică de produse lactate a crescătorilor de ovine din România, apoi aici s-a format oaia specifică oierilor băştinaşi din Ţara Crişurilor - Ţigaia de Socodor.

 

Vlad Dumitru Mot PROFIL_b

În familia Moţ, proverbul “Așchia nu sare departe de trunchi“ s-a adeverit în sensul cel mai bun. Tânărul Vlad Dumitru şi tatăl său Dimitrie Moţ sunt păstrătorii tradiţiei de familie în creşterea oii Ţigaie, varietatea de Socodor, motiv pentru care au şi expus-o cu mândrie la târgul Agromalim 2017 de la Arad.

 Dimitrie si Vlad Mot_b

 

De altfel, în boxele cu animale Ţigaia bănăţeană a avut o pondere însemnată la Arad. „Este oaia noastră locală, formată aici în urmă cu 70 de ani. Un unchi al meu a adus un nucleu de oi Ţigăi de la Vinga, jud. Arad, şi acesta a fost baza pentru formarea rasei noastre de Socodor. Am selecţionat-o de-a lungul timpului şi am păstrat-o, pentru că este o oaie cu un randament productiv foarte bun la carne şi lapte, nu e pretenţioasă la mâncare. O Ţigaie, dacă e furajată bine, de când fată şi până la înţărcare, dă 114 kg de lapte. Ţurcana nu face atât. În pustă, la Arad şi Bihor, Ţigaia aceasta este foarte răspândită. Era dominantă până să vină sibienii cu Ţurcana lor”, spune Dimitrie Moţ.

Dimitrie Mot la Agromalim 2017_b 

Pe vremuri, din ferma lui plecau spre centrele de reproducţie şi de selecţie de stat berbeci valoroşi, pe care făcea bani frumoşi. Şi acum vinde berbeci de reproducţie cu certificat de origine, la preţul stabilit prin ajutorul de minimis – 2500 lei/mascul. „Am origine pe acte la rasa aceasta de când s-a înfiinţat Asociaţia Mioriţa. Este o rasă căutată în zona aceasta. N-am animale câtă cerere este”, precizează Dimitrie Moţ.

Vlad Dumitru ţine la tradiţie şi la oaia formată de înaintaşii lui
Tânărul Vlad Dumitru a preluat deja ferma pe numele lui, fiind managerul Întreprinderii Individuale Moţ Vlad Dumitru, din comuna Socodor, jud. Arad.

Vlad Mot la Agromalim_b

PREGĂTIRE PROFESIONALĂ
- ultima şcoala absolvită şi ce profil: Liceul Teoretic “din Chişineu-Criş, student la Universitatea Aurel Vlaicu Arad;
- cursuri de agricultură absolvite: diplomă de fermier.

FERMA
- tipul fermei: de familie, zootehnică, mixtă;
- număr capete animale: 1000 de ovine;
- animalul preferat (ce specie, ce rasă, numele): Ţigaia de Socodor;
- producţie zootehnică: lapte şi carne de oaie;
- suprafaţa de teren agricol 80 hectare din care în proprietate 70 ha şi în arendă 10 hectare;
- culturi vegetale (tipul culturii, suprafaţa alocată, asolament): 20 ha lucernă, 25 ha porumb, 15 ha grâu, 20 ha floarea-soarelui;
- valorificarea producţiei:
• zootehnică: laptele ovinelor este livrat fabricii de procesare; mieii sunt comercializaţi fermelor de carantină pentru export;
• vegetală: producţia asigură hrana animalelor din fermă;
- utilaje aflate în fermă: 3 tractoare, o combină, semănători de grâu şi porumb, coasă, greblă, presă etc.
- utilaje necesare în fermă: remorcă tehnologică, sală de muls.

PROVOCĂRI
• Aţi apelat la un nutriţionist pentru a gestiona mai bine hrana animalelor din ferma Dvs.? Dar la alţi specialişti? “DA!”
• Cum vedeţi viitorul fermei Dvs.? „Un viitor mai bun cu tehnologii de ultimă generaţie”.
• De cine credeţi ca depinde viitorul fermei Dvs.? „De statul român”.
• Ce înseamnă subvenţiile agricole pentru Dvs.? „Un ajutor însemnat!”
• Sunteţi membru al unei asociaţii profesionale? Care? „Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine Mioriţa Chişineu-Criş Arad”.
• Sunteţi mulţumit de modul în care vă reprezintă asociaţia din care faceţi parte? ce aşteptări aveţi de la asociaţie? „Da!”

A consemnat Olivia FIRI

Vizualizat: 9402 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?