Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cine este fermiera cu 200 de vaci şi tractor personalizat?

Publicat: 14 iunie 2020 - 17:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cât de mult să iubeşti tractoarele? Dar vacile? Atât de mult încât să-ţi comanzi tractor roz, personalizat cu numele tău, şi să creşti 200 de bovine undeva la capătul lumii…

Este povestea unei fermiere norvegiene! Chiristine Jonassen îngrijeşte cu pasiune 200 de vaci în satul Saura din nordul Norvegiei, după ce a moştenit ferma de la tatăl ei.

fermiera norvegia 1_b

Fermiera cu tractor roz

Povestea Chiristinei a început în urmă cu trei ani, când a preluat frâiele afacerii de familie bazată pe creşterea bovinelor. A devenit practic şef de fermă la vârsta de 31 de ani (acum 34). Studiase Agricultura, secţia Tehnician Procesare la Norwegian Crystals.

Împreună cu logodnicul ei şi cei doi copii mici (de aproape 4 ani şi de 1 an) trăiesc din creşterea vacilor. 200 de capete, mici şi mari laolaltă, nu sunt puţine pentru regiunea de nord a Norvegiei, dar Christine spune că nici pe departe nu este o fermă mare, ci una de familie. Vacile stau mai mereu pe păşune, atunci când vremea permite. La jumătatea lunii mai, când eu vorbeam cu Christine, ningea într-una, iar animalele erau în stabulaţie.
Pasionată de animale, dar mai ales de tractoare, recent Chiristine şi-a comandat un tractor… roz!

fermiera norvegia 2_b

Ce face cu laptele şi carnea?

Se declară “îndrăgostită” de vacile ei, majoritatea din rasa Charolaise, dar şi câteva Norvegian Red. “Ce faceţi cu laptele şi carnea? ” - am întrebat-o. “Laptele vacilor este preluat de compania TINE SA - cel mai mare producător, distribuitor şi exportator de produse agricole din Norvegia, deţinută de o cooperativă a fermierilor. Iar carnea o preia compania Gilde - unul dintre cei mai mari procesatori de carne din Norvegia, condusă din 2006 tot de către o cooperativă a producătorilor - Gilde Norsk Kjøtt”, mi-a răspuns Christine.
“Visez la ziua în care voi produce brânză din laptele văcuţelor mele şi voi vinde produse din carne direct din fermă”, adaugă ea încrezătoare.

fermiera norvegia 3_b

O zi din viaţa ei

Cum ar putea arăta o zi din viaţa fermierei din nordul Norvegiei? Ei bine, nu cu mult diferită de cea a fermierelor românce care se ocupă cu creşterea animalelor. “Ziua începe la ora 6:30 când trezesc copiii, îi hrănesc şi îl duc pe cel mare la grădiniţă. La ora 7:30 deja încep mulsul laptelui şi termin la ora 9:30.

Urmează curăţenia în fiecare boxă a animalelor şi hrănirea lor. Se apropie ora prânzului, intru în bucătărie să pregătesc mâncarea şi apoi merg să iau copilul de la grădiniţă. Imediat e după-amiază, trebuie să mulg din nou vacile, din nou să le hrănesc, să pun cina şi tot aşa, zi de zi. Mai apar şi alte treburi în fermă şi în casă, pe care le facem din mers”, îmi povesteşte Christine.

fermiera norvegia 5_b

Cât a costat tractorul roz personalizat?

Aşa am şi “cunoscut-o” pe crescătoarea de vaci din nordul Europei. Am văzut poza ei cu tractorul de culoare roz şi personalizat cu numele ei pe Facebook şi mi-a atras atenţia. Am aflat de la ea că şi-a comandat noul CASE IH 130 Vestrum în urmă cu şapte luni şi la începutul lunii mai l-a primit în fermă. A plătit pe el un milion de coroane norvegiene, echivalentul a 90.300 de euro. “Aveam nevoie de un astfel de tractor în ferma mea pentru a-mi uşura munca. L-am comandat roz şi inscripţionat cu numele meu pentru că pur şi simplu aşa am vrut, este al meu şi îl merit”, mi-a spus cu vădită mândrie Christine.

fermiera norvegia 6_b

Mesajul Christinei pentru fermierele din România: “You can do it! Stay strong! “ (Puteţi face asta, fiţi puternice! - n.r.)

ŞTIAŢI CĂ?

Rasa de bovine Roşie Norvegiană a fost recunoscută oficial începând cu anul 1935. Datorită ameliorării, a devenit rasa principală din fermele specializate pe producerea laptelui din Norvegia. Statisticile oficiale arată că vacile din această rasă pot produce până la 16.000 de litri de lapte pe an.

DESPRE NORVEGIA AGRICOLĂ

Norvegia este o ţară montană şi puţin populată (5,3 milioane de locuitori pe o suprafaţă de 323.800 kmp). Creşterea animalelor este larg răspândită pe întreg teritoriul ţării. Doar un milion de hectare (3% din suprafaţa totală) e destinat culturilor agricole. Iarna este relativ lungă în cea mai mare parte a ţării (octombrie - martie), dar zilele de vară, deşi puţine, sunt lungi. Creșterea bovinelor pentru producţia de lapte și produse lactate, dar și de carne este de departe cea mai răspândită practică agricolă. În ceea ce priveşte valoarea brută, veniturile din producţia de lactate reprezintă 27% din total, iar cele din producţia de carne reprezintă 37% din totalul veniturilor agricole.

Iată ce fermieră din România a primit un tractor cadou de… mărţişor!

Vizualizat: 22301 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?