Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„AGRICULTURA SE FACE LA TIMP! Dacă întârzii, nu mai eşti PROFITABIL!”

Publicat: 22 octombrie 2019 - 22:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„Noi chiar îl iubim foarte mult!”, ne-a spus Denisa, când ne-am mirat că tractorul lor Massey Ferguson, care a lucrat deja câteva zeci de hectare, arată ca nou. O asemenea declaraţie despre un tractor ni s-a părut un lucru neobişnuit. Însă totul ni s-a părut extraordinar în povestea lui CIPRIAN şi a DENISEI NEDIN GRUIA, de la căutările, timp de doi ani de zile, pentru a-şi găsi tractorul perfect pentru ei, până la tatuajele lui Ciprian, care ilustrează povestea bunicilor lui, ce lucrau pământul cu boii şi cu secera.

Oamenii aceştia tineri vorbesc cu bucurie şi cu pasiune despre munca lor şi despre noul lor tractor Massey Ferguson. „Două ore zilnic, dimineaţa sau seara, sunt ale tractorului, îl curăţ”, mărturiseşte Ciprian.

Orăşeanca Denisa (36 de ani) a început să facă agricultură în 2012. După ce a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, s-a mutat la Pesac, o comună la 50 km de Timişoara, să îl ajute pe unchiul ei, care începuse să cumpere teren în zonă înainte de anul 2010. Ciprian (42 de ani) a mai lucrat în agricultură, împreună cu tatăl său, însă la scară mult mai mică. Când a cunoscut-o pe Denisa, în 2015, lucra în transporturi, dar s-au hotărât să lucreze împreună terenul primit de la unchiul acesteia. Au început cu 100 de hectare, câte lucrează şi acum, şi cu tractorul U 650, primit tot de la unchiul Denisei. Încă îl mai folosesc, pentru semănat şi pentru împrăştiat îngrăşăminte.

„Era foarte greu, cu tractoarele vechi pe care le aveam nu făceam lucrări de calitate, iar noi preferăm să lucrăm puţin, dar calitativ”, spune Denisa.

„Ieşeam cu tractorul pe câmp şi se strica, aşa că trebuia să plătim prestări, ca să ne facă cineva lucrările. Lucrarea de bază în agricultură este arătura, dacă nu e de calitate, nu te poţi aştepta la producţii bune, iar noi nu eram mulţumiţi”, adaugă Ciprian. În condiţiile astea, au hotărât că trebuie să îşi cumpere un tractor cu care să lucreze ei terenul. „Am studiat posibilitatea să accesăm fonduri europene şi nu ne-au plăcut condiţiile, apoi am zis că ne luăm un tractor second-hand, dar la 30.000 sau 50.000 de euro, mai dădeam încă atât pentru reparaţii”, mai spune tânărul fermier.

utilaje-noi-vechi-nedici_b

Tractorul şi plugul cu care soţii Nedici Gruia au început să lucreze terenul acum patru ani (în stânga imaginii) şi cele noi (în dreapta), achiziţionate de la Tehnodiesel

Cum îţi alegi TRACTORUL PERFECT pentru tine!

La finalul lui 2016, şi-au înfiinţat firma, Agro Denisacipi SRL, şi au pornit căutările pentru un tractor nou. Doi ani de zile s-au informat şi au testat tot ce se putea ca să îşi ia cel mai bun şi mai potrivit tractor pentru ei. O parte din informaţii le-au strâns de la fermieri din zonă care i-au primit în fermele lor şi le-au spus, cu sinceritate, ce avantaje şi dezavantaje are fiecare tractor pe care îl foloseau, dar au căutat şi pe internet, în toate limbile pe care le ştiu.

nedici-massey-ferguson-1_b„Am fost la toate firmele care vând tractoare. Am vorbit cu soţia şi am zis: ne trebuie forţă şi ne trebuie un tractor cu care să putem lucra vara şi să nu fiarbă, să nu se încălzească. Mi-am dorit un motor mare, şi motorul ăsta este de 7.400 de centimetri cubi. Am vrut să fie cât mai mare blocul motor, să circule cât mai multă apă, să fie motorul răcit. Dacă tractorul nu are un sistem de răcire foarte bun şi dacă l-ai supraîncălzit, poţi să-l arunci, se deformează blocul motor şi chiuloasele.
Am vrut ca puterea tractorului meu să fie dată din mărimea motorului, bloc motor mai mare, piston mai mare, chiuloase mai mari, nu să am un motor micuţ şi comprimat, iar când ridic capota, aceasta să fie de fier şi sub ea să se vadă un motor, nu tubulaturi.
Trebuie să lucrezi pământul din vară, că nu ştii cum o să fie toamna. Dacă iarna se instalează mai devreme sau vin ploile şi rămâi cu pământul nearat pentru culturile de primăvară, nu mai ai răsărire şi producţii la porumb şi la floarea soarelui. Am vrut un tractor cu care să lucrez când am eu nevoie, nu când îmi permite tractorul.
Robert (Robert Vanyek, director comercial Tehnodiesel - n.red.)ne-a dus să vedem un tractor Massey Ferguson vara, la scarificat, în pământ tare. Aşa se face: mergi să vezi tractorul în condiţii foarte grele de lucru. După ce m-am dat jos din tractor, am ascultat şi cum merge motorul în sarcină, trebuie să aibă un sunet continuu. Apoi m-am mai uitat şi că are cabina depăratată de diferenţial, iar cabina nu se încălzeşte, şi între cabină şi motor este distanţă, deci circulă aerul”, explică Ciprian.

motor-agco-power_b

Pe motorul AGCO POWER este scris inclusiv numele celui care a asamblat motorul. În cazul motorului cu care este echipat tractorul Massey Ferguson 7722 din ferma lui Ciprian Nedici Gruia: Marko Mikael Kujala

După proba de lucru în câmp, a fost convins că tractorul Massey Ferguson este cel pe care îl doreşte. Modelul pe care l-au cumpărat, MF 7722, de 220 CP, are motor AGCO Sisu, care, crede Ciprian, este cel mai solid şi fiabil motor, şi transmisie Dyna 6. Ciprian a configurat modelul de bază aşa cum şi-a dorit: „am pus contragreutăţi pe roţile din spate şi din faţă, ca să am tracţiune mai bună, suspensie pentru puntea din faţă, suspensie a cabinei, compresor şi am ales neapărat cauciucuri Michelin, care sunt cele mai bune pentru agricultură, pentru că am văzut roţi de tractor rupte de bâtele de floarea soarelui sau de porumb sau care se rup după un an de zile.”

Odată cu tractorul au achiziţionat, tot de la Tehnodiesel, şi un disc tractat Lemken Rubin 9 de 4,5 m şi un plug Lemken Jewel 8 M cu 4+1 trupiţe, cu cadru dintr-o singură bucată, fără suduri laterale. „Am vrut un plug solid şi am ales unul cu deflector, nu cu antetrupiţă, care se mai înfundă toamna în miriştea de porumb. Am cumpărat cel mai robust şi rezistent plug de la Lemken şi am arat în vară în pământ tare, iar tractorul a lucrat foarte bine”, mai spune Ciprian.

disc-lemken_b

Discul tractat Lemken Rubin 9, cu lăţime de lucru de 4,5 m, achiziţionat de la Tehnodiesel

Cum îţi alegi VÂNZĂTORUL PERFECT pentru tine!

denisa-ciprian-nedici_b

Denisa şi Ciprian Nedici Gruia. „Vă spun ca să înţelegeţi exact cum gândim, pentru că noi suntem o singură persoană”, spune Ciprian. Şi exact aşa este: hotărăsc totul împreună, iar fiecare decizie a lor este temeinic documentată şi argumentată.

Cu argumente la fel de solide au ales şi să cumpere tractorul de la Tehnodiesel: „Ni s-au părut foarte serioşi şi au fost chiar peste aşteptări. Când a trebuit schimbat uleiul, au fost foarte prompţi. Apoi, un lucru la care nu ne-am aşteptat, au venit cu noi în câmp, în vară, când am intrat prima dată la lucru şi cu plugul şi cu discul, şi asta după câteva luni de când ne livraseră utilajele. Plus că ni le-au livrat chiar cu vreo două luni mai repede decât am cerut noi. Am simţit că nu doar ne-au vândut tractorul, ci sunt preocupaţi în continuare să fim mulţumiţi”, spune Denisa. Iar Ciprian o completează: „Am simţit că nu au încercat să ne influnţeze deciziile. Este foarte important că dacă eu vreau să cumpăr ceva, să îmi dai ce îţi cer eu, nu ce vrei să vinzi tu de pe stoc. Plus că garanţie trei ani de zile nu îţi dă nimeni!”

Şi condiţiile de finanţare au fost un argument decisiv: au plătit ceva mai mult de jumătate din bani la achiziţie, iar pentru restul au primit finanţare cu credit de furnizor de la firma Mauch, compania mamă din Austria a firmei Tehnodiesel, pe trei ani de zile, cu dobândă de 1,99%, fără comision de analiză a dosarului sau alte comisioane. Strădania lor pentru a reuşi să achiziţioneze cel mai bun tractor pentru ei nu a însemnat însă doar căutări intense, ci şi un efort financiar, deşi sunt foarte mulţumiţi de tot pachetul pe care l-au primit în preţul plătit: pe lângă banii puşi deoparte din recoltele de cereale, Denisa a vândut şi un apartament în Timişoara. „Ne-a trebuit curaj”, recunoaşte Ciprian şi adaugă: „Nu dădeam un apartament pe un tractor nepotrivit pentru noi, dar Massey Ferguson a meritat asta.”

Soţii Nedin Gruia au primit noul tractor în ianuarie 2019 şi până la începutul lunii octombrie acesta avea deja 140 de ore de lucru. Cel mai mult într-o singură zi a lucrat 22 de hectare, pentru prelucrarea terenului cu discul. A folosit noul tractor la arat, la prelucrarea terenului cu discul şi pentru transport, cu o remorcă de 24 de tone. Remorca are bazin separat de ulei, astfel încât nu contaminează uleiul din tractor, a ţinut să precizeze Ciprian.

„Ne trebuie tractoare şi utilaje cu care să putem lucra în orice condiţii!”

Tânărul fermier crede că „cel mai greu de când facem agricultură este să ne adaptăm la schimbările climatice. Trecem din vară în iarnă şi trebuie să fim pregătiţi pentru asta, pentru că vremea se schimbă deja foarte repede şi trebuie să ţinem pasul cu ea, iar pentru asta, ne trebuie tractoare şi utilaje cu care să putem lucra în orice condiţii.”

„Mai avem în plan o semănătoare de grâu şi o maşină de erbicidat, pe care o să le achiziţionăm, probabil, tot de la Tehnodiesel, dar pe rând. După asta, ne vom hotărî dacă luăm şi o combină, pentru că noi nu vrem să creştem foarte mult, vrem să rămânem o fermă de familie, nu vrem să avem alţi angajaţi. Eu merg cu un tractor mai mic pe care îl avem, un Fiat 445 românesc, dar nu am curaj să merg cu tractorul mare sau cu combina”, explică Denisa.

„Dacă pământul e lucrat bine, atunci faci şi bani”

Pe cele 100 de hectare pe care le lucrează, soţii Nedin Gruia cultivă grâu, porumb şi floarea soarelui, plus câteva hectare cu soia, condiţie obligatorie pentru plata pe „înverzire”.

Denisa spune că pentru grâu şi floarea soarelui, 2019 nu a fost un an extraodinar, dar la porumb se aşteaptă să obţină producţii bune şi anul acesta. Anul trecut, de pe 27 de hectare pe care au semănat trei hibrizi de porumb Dekalb, au recoltat, în medie, peste 12 tone/ha, la umiditate sub STAS. Anul acesta au doar doi hibrizi de porumb, tot Dekalb (5068 şi 4943), iar producţia se arată cel puţin la fel de bună.

La grâu a fost un an mai dificil, au fost probleme din cauza ploilor. „Soiul de grâu cel mai rezistent la fuzarioză este soiul Apache”, spune Ciprian. Ei au avut doar 0,8% fuzarium, dar problema a fost că din cauza ploilor, producţia a scăzut şi cantitativ. Din două soiuri de grâu, Apache (Limagrain) şi Glosa (Fundulea) - pe o suprafaţă mai mică, au recoltat, în medie, 4.600 kg/ha.

„Să le transmiteţi colegilor fermieri să îşi ia propriile decizii, să se uite cum e pâmântul şi ce vrea pământul de la ei. Dacă e lucrat bine, atunci faci şi bani, deşi banii nu sunt totul”, ne-a spus Ciprian înainte să plecăm din câmp, de la recoltat porumb.

ciprian-nedici-3_b

Ciprian are, pe antebraţe, două tatuaje cu bunicii lui lucrând pământul. Citiţi povestea emoţionantă, aşa cum ne-a spus-o chiar Ciprian, cu mândrie amestecată cu duioşie:

ciprian-nedici-tatuaj-1_b

"Moşul ăsta a fost tatăl bunicului meu, Moş Milan, care a venit din război, din Rusia, cu alice în picior, a avut puroi negru. Doctorul i-a zis: O fiolă de penicilină costă cât o pereche de boi. Nevasta lui ţinea casa şi copiii cu boii ăştia, lucra pâmântul şi făcea transport la moară, ca să aibă din ce trăi. Pe un bou îl chema Mamor şi pe celălalt Iambor. Şi nevasta lui a zis: vând animalele (cum ar fi acum tractorul din casă, adaugă Ciprian), ca să trăiască tatăl copiilor. Şi Moşu tot a murit, şi ei au rămas şi mai săraci."

ciprian-nedici-tatuaj-2_b

"Aici este bunica Marta, care mi-a povestit că atunci când adunau grâul nu aveau nici unelte bune, aşa că am făcut grebla ştirbă, şi nu aveau nici haine, aveau hainele aproape rupte, de aceea este desenat şi un petic, şi adunau grâul şi făceau snopi, cu ajutorul lui Dumnezeu, aşa că într-un colţ este tatuată şi turla bisericii, iar după ce dădeau cota, rămâneau aproape fără nimic. În stânga, este tatăl bunicii Marta, care avea doi cai cu care ara pământul pe care îl lucrăm noi azi."


Vizualizat: 5303 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?