Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

24 de ani şi un vis… agricol!

Publicat: 14 aprilie 2017 - 11:57
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Are doar 24 de ani, lucrează pe tractor şi pe combină şi vrea să devină specialist agricol cu acte în regulă. Vorbim despre Alexandru Dobroiu, din localitatea brăileană Lacu Sărat. 

Tânărul lucrează împreună cu tatăl său 165 de hectare de teren arabil pe raza localităţii Căldăruşa, din judeţul Brăila, este student în anul I la Facultatea de Agricultură a USAMV Bucureşti, specializarea Inginerie mecanică, şi are planuri mari. “Încă de la 18 ani, de la terminarea liceului, am mers cu tatăl meu pe câmp şi încet-încet m-am format, am învăţat mult de la el şi acum îmi dorec să termin facultatea şi să fac performanţă. Agricultura m-a atras pentru că e ceva diferit, e ceva pe care se bazează toată lumea, e viitorul. În plus, avem posibilitatea accesării fondurilor europene, ceea ce e foarte important şi benefic. Având deja un punct bun de plecare, nu avea rost să fac o facultate de business, IT sau altceva. În plus, oricând este posibil să se impună studii în domeniu, cu atât mai mult poate fi un criteriu pentru punctaje la proiectele europene; iau în calcul toate variantele”, ne-a spus Alexandru încă de la începutul discuţiei.

Dobroiu AlexandruClick pe poza pentru galerie!

Paşi mărunţi, dar siguri
Tânărul ne-a mărturisit că tatăl său a plecat în această aventură agricolă pornind de la zero. “Tatăl meu a pornit afacerea agricolă în urmă cu 15 ani, de la suprafeţe foarte mici, de 2-3 hectare, am luptat, am muncit şi încet-încet ne-am apropiat de un nivel de trai decent din agricultură. Urmărim să mai prindem teren în arendă şi să mai şi cumpărăm, dar preţul este foarte ridicat, în special în zona irigată, a ajuns până la 9.000 de euro pe hectar”, a adăugat Alexandru.
Din cele 165 de hectare lucrate de societatea familiei Dobroiu - S.C. Agro Relidob SRL, doar 30 sunt proprietate proprie, restul fiind arendate, cu o redevenţă între 900 şi 1500 kg de grâu/ha, valorificat la preţul de la momentul recoltării.

Utilaje bune, recolte pe măsură
Agricultorul june a înţeles că în agricultură nu se lucrează cu jumătate de măsură. Aşadar, împreună cu tatăl său, a ales să exploateze pământul cu tehnică agricolă performantă, chiar dacă toate utilajele au fost achiziţionate în sistem leasing, deloc uşor de achitat. “Intenţionez să termin facultatea şi să obţin o diplomă de inginer agronom, încet-încet să modernizăm exploataţia, dar să accesăm fonduri europene pentru asta, fiindcă acum toate utilajele sunt achiziţionate în sistem leasing. Parcul nostru de utilaje conţine o combină W540 John Deere achiziţionată în 2013, un tractor John Deere 6890 şi anul acesta am achiziţionat un alt tractor Claas, de 120 CP, cu plug Lemken şi încărcător frontal şi cupă. Am mai avea nevoie de o semănătoare de păioase, remorci, un Manitou, tamburi de irigat, motopompe. Deocamdată avem doi tamburi şi o motopompă luate anul trecut.
Din cele 165 hectare lucrate, 150 sunt irigate, dar nu putem iriga toată suprafaţa deoarece au fost vandalizate unele staţii de irigare, s-au distrus nişte dispozitive pentru care costul reparaţiilor este foarte mare, undeva la 40.000 de euro”, a completat tânărul.

Nu banii sunt câştigul, ci rezultatele
L-am întrebat pe tânărul fermier despre cât de mulţumit este de câştigul din agricultură. Ne-a răspuns că “tatăl meu m-a plătit ca pe un angajat la început, dar satisfacţia nu este cea bănească, ci realizarea în sine, satisfacţia morală că treaba merge bine, pentru că sunt conştient că tot mie îmi rămâne afacerea, deci muncesc pentru viitorul meu”. Nici rezultatele din fermă nu sunt de neglijat, pentru că Agro Relidob a obţinut în 2016 producţii excelente: 6.500 kilograme de grâu pe hectar; la floare, scăzând pierderea, producţia medie a fost de 3.500 kg/ha, iar la porumbul boabe campania s-a închis cu 11.300 kg/ha.

“Intermediarii strică piaţa…”
…, spune Alexandru Dobroiu. Acesta ne-a mărturisit că dacă ar putea schimba ceva în agricultură, ar elimina intermediarii. După părerea lui, ei sunt cei care plătesc o brumă de bani fermierilor pe cereale, urmând ca până la marii traderi preţurile să crească nejustificat. De asemenea, costurile de producţie sunt din ce în ce mai ridicate din cauza scumpirii inputurilor an de an, spune el. “În agricultură sunt dezamăgit de preţurile foarte ridicate ale inputurilor şi totodată foarte scăzute ale cerealelor, mai ales în perioada recoltării. Dacă aş putea schimba ceva, aş reduce din intermediari şi aş propune deschiderea de filiale ale marilor traderi de cereale la nivelul întregii ţări. Pentru că de la noi grâul pleacă cu 55 de bani pe kilogram şi la marii traderi ajunge şi cu 70 de bani kilogramul. Dacă am putea vinde noi cu banii ăştia, fără intermediari, am recupera o diferenţă mare de preţ pentru care noi muncim şi noi riscăm totul. În fermă avem o magazie cu capacitatea de stocare de aproximativ 250 de tone, dar nu este suficient. Intenţionăm să accesăm fonduri europene pentru ridicarea de silozuri”, a adăugat acesta.
Ce alte hibe ale agriculturii româneşti, văzute prin ochii tânărului agricultor, ar fi de corectat? Destule. “Ar mai fi de investit în refacerea sistemului de irigaţii, pentru că irigaţiile înseamnă producţie mare. Avem nevoie şi de un ajutor mai bun la motorina utilizată în agricultură, pentru că se fac foarte multe lucrări şi combustibilul este o necesitate perpetuă în fermă, subvenţii plătite la timp. În plus, marile holdinguri agricole dictează mersul, suntem acaparaţi încet-încet de acestea. Fermierii mici, dacă au un an greu şi consideră că nu reuşesc să continue, sunt «încurajaţi», în sensul rău, să cedeze şi să vândă marilor exploataţii. Nu îmi pare un lucru tocmai benefic, dar cam acesta este mersul”, spune Alexandru Dobroiu.

Agricultura e mai mult decât un drum în viaţă
Alexandru are cui să mulţumească pentru pornirea cu dreptul pe drumul agriculturii şi a ţinut să o facă. “Le mulţumesc părinţilor mei pentru că m-au îndrumat pe această cale, pentru că mi-au dat un important punct de plecare. Mă bucur să lucrez în agricultură, pentru că sunt bani cinstiţi, e satifacţia fiecărei reuşite, e mai mult decât un drum în viaţă!”, a conchis tânărul fermier.

 

PORUMBUL ÎNSEAMNĂ PROFIT
În 2016, Alexandru Dobroiu a avut în cultură 50 de hectare de grâu, 80 hectare de porumb şi 30 hectare de floarea-soarelui. În toamna anului trecut, au semănat 22 hectare de rapiţă şi 40 hectare de grâu. “Am mai semănat 20 hectare cu mazăre şi acum lucrăm la pregătirea terenului pentru semănatul culturilor de primăvară. Cultura cu ponderea cea mai mare din fermă este porumbul, pentru că avem sistem de irigaţii, iar în combinaţie cu o tehnologie bună: lucrări, îngrăşământ, tratamente, obţinem o producţie ridicată, mai şi stocăm în aşteptarea preţurilor mai bune. Porumbul este cel mai avantajos şi cu riscurile cele mai mici”, este de părere Alexandru Dobroiu. Acesta a precizat: “floarea este mult mai sensibilă, anul trecut am pierdut 40 la sută din recoltă din cauza unei furtuni”.

 Dobroiu Alexandru_t

Alexandru Dobroiu: “Dacă aş putea schimba ceva, aş reduce din intermediari şi aş propune deschiderea de filiale ale marilor traderi de cereale la nivelul întregii ţări. Pentru că de la noi grâul pleacă cu 55 de bani pe kilogram şi la marii traderi ajunge şi cu 70 de bani kilogramul”.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 6 (189) din 1-15 aprilie 2017

Vizualizat: 480 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?