Cu 1.400 de hectare cultivate şi întreţinute şi cu ajutorul sistemului de ghidare prin satelit, Valentin Mărginean scrie una dintre poveştile agricole de succes din centrul ţării.
Când aşchia nu sare departe de trunchi, cum se spune în popor, rezultatul poate fi unul care depăşeşte aşteptările. Câteodată aşchia se transformă într-un vlăstar mai rodnic decât arborele însuşi.
Pentru tinerii fermieri, anul de producţie 2020 a fost un adevărat câmp de luptă. Provocările acestui sezon agricol i-au zdruncinat destul de mult şi pe agricultorii mai experimentaţi.
Succesul în pomicultură poate fi obţinut şi cu suprafeţe mici. Condiţia e să duci lucrurile la capăt: să procesezi fructele şi să le vinzi direct clienţilor. Iar câştigul se întoarce.
Fermierul Ovidiu Onişor este proprietarul societăţii Ada Prod Com din judeţul Cluj, care exploatează peste 1000 de hectare şi administrează o fermă de 280 capete de vaci cu lapte.
Maria Pogăcean a ales pământul şi acum conduce o fermă de 650 ha în Mureş. Anul agricol 2019-2020 i-a adus două satisfacţii: recolta de rapiţă şi cea din lotul de hibridare la porumb.
Reproşul unui tânăr fermier pentru veteranii agriculturii din România: „Ce aţi făcut atâta vreme de nu v-au interesat irigaţiile?” Răspunsul este: DELĂSARE!
Antreprenor din noua generaţie a agriculturii, Horaţiu Buzgău este reprezentantul grupului Agrind, care administrează peste 3.000 hectare de teren în judeţul Satu Mare.
„Să fii fermier în România înseamnă să fii fermier european, pentru că nu eşti neapărat concurent cu vecinii tăi, practic activezi pe o piaţă globală şi trebuie să fii performant”.
Cosmin Şerban a dat marinăria pe agricultură şi, de la cele 20 ha de teren, moştenite în Plosca, judeţul Teleorman, a ajuns să cultive peste 700 ha, obţinând recolte bogate.