Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ziua cânepei la Secuieni (II) - programe tehnologice integrate de la Naturevo

Publicat: 17 ianuarie 2019 - 11:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La manifestarea anuală dedicată culturii de cânepă monoică, susţinută în luna iulie a.c. la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni, judeţul Neamţ, s-au prezentat rezultatele practice ale implicării în tehnologia de cultivare, pentru prima dată în cadrul unităţii nemţene de cercetare, a companiei Naturevo.

În cadrul programelor tehnologice integrate, Naturevo urmăreşte potenţarea randamentului energetic şi reducerea consumului de apă. Randamentul energetic al fotosintezei este de 1-2%, până la 5% din lumina absorbită. Energia luminii este absorbită sub formă de cuante de către clorofilă. Cloroplastele reprezintă "bateriile solare" care convertesc energia fotonilor în substanţă organică. Oxigenul rezultat în procesul de fotosinteză provine din apă şi nu din CO2. Iată importanţa utilizării raţionale a apei. Prin verigile tehnologice, se urmăreşte creşterea la maximum a fotosintezei şi diminuarea respiraţiei prin care se consumă din masa vegetală acumulată. Plantele sănătoase consumă mai mult CO2 şi elimină O2, contribuind la depoluare. Plantele bolnave sau foarte stresate abiotic (secetă, temperaturi extreme, poluare extremă) devin ele poluante, eliminând mai mult CO2 în detrimentul O2, se arăta în prezentarea Naturevo.

Ziua cânepei la SecuieniClick pe poza pentru galerie!

Randamente energetice superioare, consum de apă redus
Cât despre măsurile pentru creşterea randamentului energetic, pot fi subliniate creşterea suprafeţei foliare, mărirea numărului de cloroplaste şi intensificarea activităţii lor, menţinerea stării de sănătate a aparatului foliar, asigurarea transformărilor rapide ale produselor de fotosinteză în compuşi organici specifici, asigurarea transportului cât mai rapid al asimilatelor şi compuşilor rezultaţi către toate organele plantelor şi sol. Alte măsuri pentru a realiza randamente energetice superioare sunt reducerea concurenţei plantelor de cultură cu buruienile sau cu alte organisme care pot împiedica desfăşurarea normală a fotosintezei şi transformărilor asimilatelor, asigurarea elementelor nutritive necesare cât mai aproape de nevoile specifice plantelor şi pe diferite perioade de vegetaţie, precum şi utilizarea corectă a fertilizanţilor foliari şi a biostimulatorilor, în scopul îmbunăţăţirii absorbţiei elementelor nutritive şi al creşterii randamentului de utilizare atât a elementelor nutritive din sol, cât şi a produselor de asimilaţie.
Naturevo a selectat de-a lungul anilor produse care să asigure sporuri de producţie şi creşterea calităţii producţiei în condiţii de profitabilitate superioară şi dezvoltă continuu programe integrate specifice pentru fiecare cultură şi zonă pedoclimatică, cu adaptarea continuă a programelor la schimbările climatice majore, diferite de la an la an. ”În afară de faptul că am început să discutăm din ce în ce mai mult despre tehnologiile pentru toate culturile din cadrul Staţiunii Secuieni, împreună, am elaborat tehnologii specifice pentru fiecare dintre cele patru culturi, respectiv porumb, floarea-soarelui, soia şi cânepă. De asemenea, în câmp, am ţinut să le arătăm celor interesaţi culturile conduse după aceste tehnologii. Am dorit să demonstrăm că avem soluţii adaptate schimbărilor climatice, spre a obţine randamente energetice superioare, în condiţiile utilizării raţionale a apei”, preciza Ioan Enoiu, director fondator al Naturevo.

Efecte: răsărire timpurie şi dezvoltare rapidă
Până la data de 12 iulie, în 2018 la Secuieni au fost două perioade scurte cu exces de umiditate şi o perioadă foarte lungă de secetă pedologică şi secetă atmosferică. Cu toate acestea, au reuşit să îi asigure plantei condiţii pentru a-şi desfăşura fenofazele, chiar şi în aceste coordonate. Naturevo propune o anumită complexare a măsurilor tehnologice sau chiar aplicarea suplimentară a două-trei tratamente faţă de variantele clasice.
“La cânepă, am intervenit pe mai multe aspecte. La fertilizarea de bază, am utilizat un îngrăşământ foarte complex, cu eliberare controlată. Este vorba despre Novatec Clasic, un produs cu inhibitori de nitrificare şi care asigură baza pe care noi putem să facem o tehnologie corectă. Produsul ne asigură o eliberare treptată a elementelor nutritive şi, în paralel, o nutriţie echilibrată.
La capitolul sămânţă, este de precizat faptul că o stimulăm cu doi stimulatori şi un protector de boli (în acelaşi tipm, stimulator de metabolism). La cultura de cânepă luată în experienţă s-a văzut faptul că răsărirea a fost timpurie şi uniformă, creşterea şi dezvoltarea au fost mai rapide, astfel încât prima tăiere a trebuit să se efectueze cu aproximativ zece zile mai devreme. Apoi, am intervenit cu Copfort, Kerafol şi, acolo unde cultura era mai slabă, deoarece fusese semănată mai târziu, am aplicat şi un fertilizant foliar, Energevo, şi s-a observat o creştere foarte rapidă”, sublinia directorul Naturevo.

Soluţii cu rol de stimulare şi de apărare
La capitolul stimulatori şi inductori de apărare, la evenimentul de la SCDA Secuieni, compania Naturevo a prezentat produsele:
• Copfort - un produs unic ca formulare de cupru sistemic, fortifiant pentru plante şi inductor de apărare cu efect fungicid şi bactericid. Aplicat preventiv sau curativ, Copfort stopează creşterea hifelor ciupercii sau multiplicarea bacteriilor.
• Deffort - insecticid organic pe bază de extract de plante din familia Fabaceae şi microelemente ca activatori fiziologici, conţine alcaloizi cu acţiune insecticidă şi măreşte capacitatea de autoapărare a plantei, are efect repelent, antihrănire şi ovipozitie, care asigură că ţesuturile plantelor nu sunt atractive pentru dăunători. Produsul controlează larvele celor mai comune insecte în pomicultură şi horticultură (lepidoptere, afide, păianjen roşu, musculiţa albă, Psylla, minatoare etc).
• Kerafol / Kerafol Evo / Keramin K sunt stimulatori, activatori de creştere cu efect anti-stres şi cicatrizanţi pe bază de aminoacizi. Asigură echilibrarea consumurilor energetice în plantei, reducerea stresului de erbicidare în postemergenţă şi stimularea formării noilor ţesuturi (meristeme).
• Rootip Basic / Rootip Mix este un stimulator de înrădăcinare cu microelemente chelatate, special conceput pentru a stimula formarea şi dezvoltarea noilor perişori absorbanţi. Determină reglarea fină a balanţei hormonale în momentele vitale ale creşterii plantelor. Măreşte activitatea microorganismelor folositoare din rizosferă (zona înconjurătoare a rădăcinilor) şi asigură precursorii de hormoni (auxine şi citochinone).
• Despre Fighter phos reprezentanţii Naturevo spun că este mai mult decât un fertilizant foliar, având cel mai ridicat conţinut de fosfor şi de potasiu rapid penetrabil (966 g/l). Este un generator de rezistenţă la infecţii (efect elicitor), la ciuperci şi bacterii şi în plus creşte rezistenţa la secetă şi la radiaţii solare.
• Adjuvanţi speciali pentru îmbunătăţirea calităţii tratamentelor fitosanitare: Wetcit (adjuvant complex dispersant, penetrant şi agent de translocare); Ovipron Top (ulei parafinic protector de puritate înaltă, care în perioada de repaus are efect fungicid, insecticid, acaricid, iar în vegetaţie este folosit ca adjuvant pentru protecţia plantelor împotriva radiaţiilor solare UV, IR, pentru protejarea substanţelor active de degradarea rapidă sub influenţa radiaţiilor, reducerea transpiraţiei până la 40, precum şi stabilizarea substanţelor active pe aparatul foliar); Evo Right 5 - un stabilizator complex, agent de tamponare, de complexare, de umectare şi de dispersie.

 Ioan Enoiu_b

Ioan Enoiu: “De ce tot vorbim despre creşterea rapidă? Deoarece, la final, aceasta asigură o coacere mai timpurie şi o uniformitate mai mare a coacerii, acest aspect fiind o adevărată problemă la cânepă”.


NUTRIŢIE COMPLEXĂ
Între beneficiile aplicării Novatec Clasic se numără reducerea dozelor cu 20-30% până la 50% comparativ cu fertilizanţii tradiţionali, creşterea randamentului de utilizare a elementelor nutritive de două-trei ori şi producţii mai ridicate datorită nutriţiei complexe. De asemenea, evidenţiem ca beneficii preluarea din sol a unei cantităţi crescute de la trei până la cinci ori a unor macro şi microelemente (P, Fe, Mn, Zn, Cu), nutriţia continuă şi echilibrată în concordanţă cu nevoile plantei, prelungirea perioadei în care elementele nutritive rămân la dispoziţia plantelor pentru a fi absorbite, eliminând riscurile carenţelor, dar şi a antagonismelor, precum şi creşterea conţinutului în proteine, uleiuri şi polizaharide a produselor agricole. În plus, se reduc pierderile de azot prin levigare sau evaporare, scad nitriţii/nitraţii în ţesuturile plantelor (foarte important în cazul legumelor şi fructelor etc.) şi se diminuează dozele de îngrăşăminte aplicate la sol.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 15/220 (ediţia 1-14 septembrie 2018)

 

Vizualizat: 454 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?