Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Zeno Achim ne pune pâine pe masă

Publicat: 05 aprilie 2020 - 20:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Aparent, trecerea de la domeniul juridic la managementul agricol pare o opţiune dificilă, dar pentru Zeno Achim această schimbare s-a produs într-un mod natural.

Intrarea, prin căsătorie, într-o familie tradiţională de agronomi l-a facut pe Zeno Achim să se intereseze tot mai mult de acest domeniu vital. Soţia sa, Diana, doctor în Agronomie, iar socrul său - Moise Butar, agronom şi el, cel care practic a pus bazele societăţii Agroindustriala Scânteia, i-au fost inspiraţia şi piatra de temelie în acest demers. „Bagajul” cunoştinţelor juridice i-a fost de mare ajutor şi i-a facilitat înţelegerea cadrului legislativ şi fiscal, mereu în schimbare. În contextul actual, fără precedent pentru lumea în care trăim azi, faptul ca Zeno Achim se ocupă şi de procesarea grâului îl face unul dintre producătorii strategici, căci pâinea de pe masă este una dintre grijile principale ale prezentului.

 zeno-combina-coperta_b

 

Criza a dat peste cap activitatea la Moara Apateu

 

La cei 42 de ani ai săi, Zeno Achim este plin de energie, mereu pus pe fapte şi extrem de serios în tot ceea ce face. Lucrează peste 2.000 de hectare de teren, pe raza localităţilor Şimand - Andrei Şaguna - Curtici - Sântana, în partea de nord a judeţului Arad, şi pe lângă asta mai face prestări de servicii pentru alte câteva sute de hectare care aparţin unui investitor cu capital străin din zonă. Dar, aşa cum spuneam, administrează şi o moară, cea de la Apateu. „Producem făină de grâu şi de secară folosind materie primă proprie. Avem un sistem semi-integrat. În această perioadă, există o cerere peste aşteptări. Nu înţeleg acest fenomen. Oamenii îşi fac provizii, dar nu pot mânca cu mai multe guri. Această panică a dat puţin peste cap activitatea noastră. Lucrăm 12 ore pe zi fără întrerupere. Comenzile cresc de la o zi la alta. Procesăm în jur de 15 tone şi jumătate pe zi şi tot ce producem vindem în ziua respectivă. Este o situaţie neobişnuită pentru noi”, recunoaşte tânărul fermier. Partea bună este că are suficient grâu pe stoc pentru a satisface nevoile consumatorilor. În plus, şi-a asigurat, se pare, producţia viitoare, iar culturile arată foarte bine în acest moment.

 

 zeno-achim-1_b

 

Cum şi-au gândit planul de culturi

 

În toamnă a însămânţat în jur de 700 de hectare cu grâu, 100 de hectare cu orz şi aproape 150 de hectare cu secară. De asemenea, a înfiinţat şi 300 de hectare cu rapiţă, dar a fost nevoit să întoarcă circa 50 de hectare din cauza secetei, care a făcut ca plantele să răsară neuniform. „Suntem printre primele ferme agricole care am cultivat rapiţă în judeţul Arad, acum 18 ani. De asemenea, suntem primii care am însămânţat loturi experimentale şi demonstrative cu porumb modificat genetic”, mi-a explicat fermierul. La mazăre a renunţat din cauza preţurilor necompetitive şi s-a orientat spre soia, datorită subvenţiei consistente.

Structura culturilor este una obişnuită pentru zona Câmpiei de Vest. Astfel, acum şi-a planificat să cultive până la 200 de hectare cu soia, 700 de hectare cu porumb şi 100 de hectare cu floarea-soarelui. Pe lângă asta, a alocat o anumită suprafaţă pentru sorg. „Pentru prima dată vom cultiva sorg. Este o cultură foarte rezistentă la secetă, iar noi aici, în vest, ne confruntăm cu nişte veri destul de toride şi secetoase. Sorgul e o cultură relativ uşor de întreţinut şi mă gândesc că merită să încercăm”, susţine fermierul.

 

ferma-zeno-achim-1_b

 

Cum obţine 7 tone de grâu/ha la neirigat!

 

În ceea ce priveşte grâul, aşa cum era de aşteptat, mizează în special pe genetica românească pentru că are o calitate superioară. Glosa şi Izvor sunt principalele soiuri pe care le cultivă, în proporţie de 70%. Producţia medie obţinută anul trecut pe întreaga suprafaţă a fost de circa 7 tone pe hectar. În condiţii de neirigat! „Soiurile româneşti au cele mai bune calităţi. Pe lângă gluten, oferă nişte parametri care sunt căutaţi în industria de panificaţie. Nu există nici un secret. Totul e să aplici cum trebuie tehnologia, să intervii la timp cu tratamentele, să ai grijă de cultură, în general. De asemenea, respectăm cu stricteţe rotaţia culturilor. Nu am renunţat la arătură pentru că la noi în zonă nu se pretează tehnologia minim till sau no till”, ne-a mărturisit arădeanul.

Cu toate astea, porumbul a fost cea mai profitabilă cultură sezonul trecut, când a recoltat în medie 10 tone la hectar. Pentru a minimiza riscurile şi a-şi proteja investiţia, a adoptat de câţiva ani o strategie de siguranţă. Concret, o treime din hibrizii de porumb sunt extratimpurii, o treime semitimpurii şi o treime hibrizi semitardivi şi tardivi.

 combina-deutz-fahr-c9306_b

 

De ce a ales să lucreze cu NHR? 

 

Juristul devenit fermier a ţinut să precizeze că nu va extinde suprafeţele, dar terenul existent îl exploatează intensiv: „Pe noi ne interesează creşterea profitabilităţii pe hectar”! Şi cum altfel ar putea obţine asta dacă nu prin dezvoltarea capacităţii de lucru. Prin urmare, o parte însemnată din capitalul investit a fost direcţionat spre achiziţia de tehnică agricolă performantă. Parcul auto cuprinde astăzi o gamă impresionantă de tractoare, de diferite mărci şi capacităţi (între 45 şi 450 CP), combine de recoltat şi o mulţime de alte echipamente, toate cumpărate de ei. Ultima achiziţie, un Deutz-Fahr 9306 TS cu motor Mercedes, practic cea mai mare combină din portofoliul companiei germane. „Un detaliu important care a stat la baza acestei achiziţii a fost relaţia comercială deosebită pe care o avem cu dealerul NHR Agropartners. Pe lângă asta, am ţinut cont şi de serviciile post-vânzare. Fermierii trebuie să fie foarte atenţi la acest aspect. Dacă sămânţa o testăm un an-doi în câmp, iar pesticidele au în componenţă cam aceleaşi substanţe active pe care le ştim, pe partea de mecanică este extrem de importantă alegerea pe care o facem. Poate cea mai importantă”, mi-a explicat arădeanul. În plus, condiţiile oferite de vânzător au fost foarte atractive: preţ foarte bun, garanţie extinsă, condiţii de finanţare foarte convenabile. 

 Citește si: 19 motive pentru a achiziționa o combină de cereale Deutz-Fahr Green Line

Zeno Achim: „Nu dorim să ne extindem suprafeţele, dar terenurile pe care le exploatăm vrem să le lucrăm intensiv. Pe noi ne interesează creşterea profitabilităţii pe hectar”.

 

masina-aplicat-tratamente-hardi-aplha-twin_b

Hardi Alpha Twin - maşina ideală pentru aplicarea tratamentelor

 

La momentul vizitei noastre în fermă, se efectua primul tratament la grâu, constând în aplicarea unui fungicid, a unui îngrăşământ foliar şi a unui erbicid. Urma apoi tratarea rapiţei împotriva Ceutorhynchus şi pregătirile pentru însămânţările de primăvară. Deocamdată nu s-a putut intra la semănat din cauza diferenţelor mari de temperatură dintre noapte şi zi.

Aplicarea tratamentelor fitosanitare se efectua cu o maşină autopropulsată cu cortina de aer de protecţie a jetului de soluţie - Hardi Alpha Twin. Fermierul spune că a ales această maşină pentru că asigură precizie, reducerea derivei şi a dozei de lichid la hectar, viteză mare de lucru, gardă mare la sol, productivitate, controlul suprapunerilor, autoghidare, stabilitate. Dar cel mai mare avantaj este acela că poate lucra şi când bate vântul, fără grija că soluţia s-ar putea pierde în atmosferă sau ar fi purtată de vânt. Aceste avantaje justifică pe deplin investiţia într-un astfel de utilaj.

 

ferma-zeno-achim_b

 

Consum de doar 2 litri pe tona de produs!

 

Din punctul său de vedere, toţi producătorii oferă astăzi echipamente de top, motoare performante, capacităţi de lucru din ce în ce mai mari. Însă diferenţierea dintre branduri, spune el, ar trebui să ţină cont în primul rând de nivelul de pregătire al tehnicienilor. „Important este ca service-ul să fie amplasat relativ aproape, să existe o modalitate rapidă de a livra piesele. Serviciile de post-vânzare şi partea de suport tehnic m-au convins. Desigur, pe lângă faptul că este o combină performantă, cu dotări de înaltă tehnologie. Poate urmări în timp real producţia, umiditatea, controlul umidităţii, toată pleiada de funcţii, ghidare prin GPS, productivitatea pe hectare. Sunt foarte multe date şi caracteristici pe care încă le descoperim. Dispune de un buncăr de capacitate mare (10.500 litri) şi de un şnec cu descărcare rapidă de 120 l/s. În 87,5 secunde descarcă tot buncărul sau o tonă în circa 10 secunde. Iar consumul pe tona de produs este undeva la 2 litri”, şi-a argumentat Zeno Achim alegerea.

Pe lângă această combină, în dotarea fermei mai există încă patru tractoare Deutz-Fahr, cu puteri de la 155 CP şi până la 340 CP, toate cumpărate de la NHR Agropartners.

 

rapita_b

 

CUM GESTIONEAZĂ RELAŢIA CU APICULTORII

 

Faptul că s-au interzis substanţele pe bază de neonicotinoide va avea probabil consecinţe asupra viitoarelor producţii. „Nu ştim ce vom face în continuare dacă nu vom mai avea seminţe tratate. Ne adaptăm cerinţelor UE, că nu e de ales, chiar dacă uneori avem senzaţia că nu suntem parteneri egali. Nu-mi explic în ce măsură sunt afectate albinele, din moment ce ele nu intră în contact cu sămânţa tratată.

Noi avem în fiecare an nişte apicultori care îşi amplasează stupii la noi în ferme. Vin în parcelele noastre de rapiţă, de floarea-soarelui, pentru că ne ajută la polenizare. Am discutat cu aceşti apicultori despre problema neonicotinoidelor, dar ei nu s-au plâns niciodată, decât de vânt, de vremea rece şi de preţul mierii. Nu ne-au spus niciodată că ar fi recoltat mai puţină miere sau că le-ar fi murit albine”, afirmă Zeno Achim.

 

Articol apărut în în revista Ferma nr. 6 (255) 

Solicită un exemplar gratuit Ferma: https://www.revista-ferma.ro/exemplar-gratuit?ziar=1

Abonează-te aici: https://www.revista-ferma.ro/abonamente

Vizualizat: 2404 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?