Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Wuxal Boron Plus – fertilizarea ideală cu bor

Publicat: 01 mai 2019 - 20:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sursa optimă de bor la floarea-soarelui

Despre importanța pe care o are borul în dezvoltarea culturilor am mai vorbit și cu alte ocazii. Dar, cum fiecare sezon are provocările sale, reamintim rapid rolurile cele mai importante pe care acest element le îndeplinește.

Astfel, borul 1. este implicat în construcția membranei celulare, alături de calciu, precum și în procesul de diviziune celulară și influențează permeabilitatea pereților celulari; 2. are rol în asimilarea azotului, influen țează absorbția calciului și contribuie la echi librul acestuia în plante; 3. contribuie decisiv la dezvoltarea tuburilor cu polen și la creșterea producției de flori; 4. are calități antifungice și crește toleranța la stresul termic. Pentru a vă asigura că plantele au la dispoziție cantitatea necesară de bor, vă recomandăm să aplicați fertilizantul foliar Wuxal Boron Plus, bogat în bor, dar și în azot și fosfor. Acest produs are câteva caracteristici speciale, care îl fac alegerea optimă pentru culturile de floarea-soarelui, dar și pentru alte culturi expuse riscului de carență de bor (rapiță, sfeclă de zahăr).

Boron-1_b

Beneficiile borului pentru cultura de floarea-soarelui

Aprovizionarea corectă cu bor are câteva beneficii deosebit de importante pentru evoluția și productivitatea culturii de floarea-soarelui:

Productivitate crescută: Borul determină înflorirea și legarea uniforme, precum și creșterea conținutului de ulei, cu un efect pe care și-l dorește orice fermier: un preț de vânzare mai mare al producției. Insuficiența borului influențează nefavorabil metabolismul fosforului, fapt cu consecințe negative asupra producției și asupra conținutului de ulei în semințe.

Asimilarea nutrienților: Borul stimulează asimilarea nutrienților de către plante, lucru esențial pentru producția și legarea a câtor mai multe achene (scade procentajul de achene sterile și crește gradul de fecundare).

Acțiunea într-un moment cheie, fecundarea: Acest element participă la procesele respiratorii, la translocarea zaharurilor și a al tor metaboliți, iar în dezvoltarea florii-soarelui influențează îndeosebi procesul de fe cun dare, fiind necesar pentru germinarea polenului și pentru creșterea tubului polenic. În lipsa borului, fecundarea este incompletă, capitulele se deformează, tulpina se despică sub capitul, devenind sfărâmicioasă și provocând șiștăvirea semințelor și uneori chiar căderea capitulului.

Simptomele carenței de bor se manifestă cu puțin înainte de înflorire, pe frunzele mediane își fac apariția pete brune, care cu timpul se unesc și formează o arsură în dreptul pețiolului.

Acidul boric - cea mai bună sursă de bor pentru plante

  • Biodisponibilitate: Ingredientul din Wuxal Boron Plus este acidul boric, un acid organic slab, din care plantele pot extrage cu ușurință borul. Acidul boric a fost preferat pentru utilizare în compoziția acestui fertilizant foliar datorită faptului că reprezintă o excelentă sursă nutritivă pentru culturi. Atunci când concentrația crește, acidul boric are și proprietăți de erbicid și insecticid.
  • Eficacitate: Pentru a fi asigurată eficacitatea tratamentului, moleculele de acid boric trebuie să fie răspândite uniform pe suprafața foliară. Adjuvanții din Wuxal Boron Plus îndeplinesc excelent această misiune, optimizând utilizarea produsului. Pe lângă cei 7 adjuvanți prezenți în toate produsele Wuxal, Wuxal Boron Plus prezintă în compoziție o substanță specială - XtraUptake un surfactant eficient, ce crește suprafața acoperită cu substanță de tratare și sporește, implicit, absorbția.
  • pH la valoare optimă: De asemenea, dincolo de excelenta biodisponibilitate, acidul boric prezintă un alt avantaj importat, acela de a nu crește valoarea pH-ului soluției de tratare, în condițiile în care apa de tratament are deja un caracter alcalin. Spre deosebire de Wuxal Boron Plus, produsele pe bază de bor etanolamină, larg răs pândite pe piața din România, cresc pH-ul soluției peste 8, uneori peste 10. Problema este că un pH al soluției de pulverizare peste 8 de termină anularea efectului piretroidelor, substanțe folosite frecvent de fermierii români. După cum am arătat anterior, Wuxal Boron Plus are în componență acid boric, ce nu determină o creștere a pH-ului soluției de tratament. În plus, în acest produs există agenți speciali de tamponare ce reduc valoarea pH-ului din soluția de tratare și asigură atât absorbția la cote înalte a nutrienților, cât și eficacitatea pesticidelor.

Doza de aplicare la floarea-soarelui este de: 2 x 1-1,25 l/ha, ultimul tratament fiind la apariția calatidiului.

Boron-2_b

WUXAL BORON PLUS - BENEFICII SPECIALE

- Asimilare mai bună: Wuxal Boron Plus prezintă o disponibilitate mai ridicată decât cea a produselor la care microelementele sunt sub formă de carbonat. Acești compuși au dezavantajul de a pătrunde mai greu prin cuticula frunzei.

- Echilibru nutrițional: Wuxal Boron Plus conține, pe lângă bor, o cantitate ridicată de azot, ce stimulează diviziunea celulară și contribuie la formarea clorofilei, precum și de fosfor, element ce susține procesele generative ale plantelor. De asemenea, acest fertilizant foliar conține fier (susține asimilarea azotului) și cupru (crește calitatea frunzei și calitatea procesului de fotosinteză). Datorită prezenței acestor elemente, suntem îndreptățiți să spunem că Wuxal Boron Plus oferă o nutriție nu doar bogată, ci și echilibrată, care susține dezvoltarea plantelor în proporții corecte.

- Influență pozitivă asupra dezvoltării culturilor: Wuxal Boron Plus îmbunătățește toleranța la stresul termic și garantează aportul de fosfat prin frunză în condiții nefavorabile, cum ar fi primăverile reci și perioadele de secetă.

Detalii găsiți la: www.profesorwuxal.ro, www.facebook.com/profesorwuxal/

Text și foto:

Kwizda Agro România

Vizualizat: 1580 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?