Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

VPA preia controlul în vie - sistem exclusiv pentru Fendt 200 V/F Vario

Publicat: 17 octombrie 2019 - 15:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La Agritechnica 2019, împreună cu Braun Maschinenbau GmbH, Fendt va dezvălui un sistem unic - "all-in-one" - care face mult mai uşoară conducerea unor combinaţii de echipamente (în special cu ataşamente cu osii intermediare) şi permite operaţii complexe care anterior erau imposibil de manevrat. Sistemul VPA (Vineyard Pilot Assistant) preia controlul combinaţiei tractor-implement şi permite pilotarea automată a tractorului, precum şi adaptarea automată a echipamentului la mediul de lucru.

 

Controlul mecanic al buruienilor revine tot mai mult în atenţia fermierilor ca o alternativă interesantă la utilizarea erbicidelor. Fendt, împreună cu Braun Mechanical Engineering GmbH, prezintă un sistem unic "all-in-one" care preia aproape complet controlul tractorului şi al implementelor. Instalat pe tractorul Fendt 200 Vario, sistemul permite conducerea uşoară şi ghidarea automată a unor combinaţii complexe de implemente.

Tractorul Fendt Vario 200 ÅŸi sistemul Braun VPA_b

Combinaţia tractor-implemente, pe pilot automat
Precizia conducerii tractorului în viticultură este vitală. Atenţia operatorului trebuie împărţită între manevrarea direcţiei tractorului şi utilizarea mai multor implemente complexe legate la puntea spate, care necesită o concentrare maximă pentru a evita deteriorarea viţei-de-vie sau a sistemului de susţinere.
Întregul sistem se bazează pe un tractor Fendt 200 V/F, care găzduieşte un cadru de punte intermediar Braun, cu ridicare verticală pe două feţe şi diverse implemente. În spate este montat un mulcher, tot de la Braun. Braun VPA (Vineyard Pilot Assistant) colectează şi transmite datele către sistemul de direcţie al tractorului. Sistemul este format dintr-un senzor cu laser, un giroscop, unitatea de control VPA şi un terminal.
Laserul scanează mediul şi detectează conturul solului, viţa-de-vie şi stâlpii de susţinere. Sistemul giroscopic cu rotire rapidă controlează poziţia 3D a tractorului. Informaţiile din sistemul VPA sunt trimise către Fendt 200 V/F Vario prin interfaţa ISOBUS. Tractorul primeşte şi îndeplineşte comenzile de direcţie şi conduce automat exact în mijlocul intervalului dintre rândurile de viţă-de-vie. Această comunicare între sistemul de direcţie Braun şi tractorul cu ecartament îngust funcţionează exclusiv cu Fendt 200 V/F Vario. Informaţiile sunt trimise, de asemenea, implementelor de pe puntea intermediară, care sunt apoi controlate independent în înălţime şi lăţime. Implementele lucrează la o distanţă ideală faţă de viţa-de-vie, ceea ce îmbunătăţeşte calitatea lucrului şi reduce la minimum daunele. Şi parametrii de lucru ai implementului ataşat în spatele tractorului sunt reglaţi în funcţie de informaţiile scanate. Sistemul VPA este activat la începutul rândului, când implementele ataşate osiei intermediare preiau automat poziţia ideală de lucru. Aceasta este, de asemenea, o caracteristică de siguranţă, astfel încât instrumentele să nu intre în poziţia lor de lucru în mod neintenţionat. Folosind recunoaşterea la sfârşitul rândului, implementele intră automat în poziţia de repaus la sfârşitul rândului. Folosind sistemul "all-in-one" VPA de la Fendt şi Braun Maschinenbau GmbH, este necesară o intervenţie activă a operatorului/şoferului doar la intrarea pe rândul de viţă-de-vie, după care sistemul preia controlul tractorului, făcând astfel munca mult mai relaxată şi fără oboseală.

 Tractorul Fendt Vario 200 ÅŸi sistemul Braun VPA_b

DE DOUĂ ORI MAI RAPID
Sistemul VPA de la Fendt şi Braun Maschinenbau GmbH conduce aproape de două ori mai rapid - cu aproximativ 8 km/h - în comparaţie cu operarea manuală (fără sistem). De asemenea, există avantaje suplimentare pentru utilizarea combinaţiilor complexe de implemente. Numărul mai mic de treceri nu numai că economiseşte timp şi resurse, ci şi compactează mai puţin terenul. Componentele combinaţiei de implemente pot fi, de asemenea, utilizate individual sau în alte combinaţii, folosind spre exemplu un pulverizator ataşat.
Sistemul VPA pentru controlul echipamentelor este disponibil şi poate fi achiziţionat începând cu primăvara 2020.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 16/243 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Vizualizat: 586 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?