Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vine iarna în plantaţii - soluţiile Mifalchim pentru vie şi livadă

Publicat: 28 ianuarie 2019 - 12:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mifalchim SRL propune spre utilizare, premergător intrării plantaţiilor pomicole şi viticole în repausul vegetativ, o grilă de tratamente fitosanitare şi de fortificare a plantelor folosind produse de protecţie a plantelor şi îngrăşăminte de producţie proprie.

Pentru a asigura un succes deplin în producţia de fructe a următorului an vegetativ vom recomanda începerea tratamentelor de la momentul terminării culesului de fructe din sezonul de recoltare (septembrie-octombrie-noiembrie). Astfel se obţine eliminarea reminiscenţelor de boli foliare şi larvele de insecte din anul vegetativ anterior, precum şi pregătirea plantaţiei pentru a intra în repausul vegetativ (maturizare de coardă), asigurând totodată şi rezistenţă la temperaturi negative.

soluţiile Mifalchim pentru vie şi livadăClick pe poza pentru galerie!

Tratamente de toamnă
• Primul tratament ce se realizează imediat după culesul fructelor constă în îmbăierea până la umectare completă folosind insecto-fungicidul Polisulf Tip MIF, produs ce are caracter de polisulfură de calciu, utilizând o concentraţie de minim 5%, maxim 10% (5-10 L/100 litri soluţie). Soluţia cu concentraţie de 5% o utilizăm în pepiniere sau în plantaţii de până la 3 ani, urmând ca soluţia cu concentraţie de până la 10% să fie folosită în plantaţiile maturizate şi intrate pe rod. Tratamentul cu produsul fitosanitar Polisulf Tip MIF are rolul de diminuare până la eradicare a reminiscenţelor de făinare, monilioze, rapăn, putregai cenuşiu, San Jose, acarieni, păianjen (ouă şi larve). Totodată se diminuează bazinul de bacterii glasogene (Pseudomonas syringae şi Erwinia herbicola) ce se dezvoltă la nivelul ramurilor în pomicultură şi al corzii în viţa-de-vie. Aceste bacterii au efectul de cristalizare prematură a apei la temperaturi mai scăzute de -10oC, perioadă în care din cauza curenţilor de aer cu viteze mai mari de 30 km/h pot dubla efectul de îngheţ, ceea ce va influenţa negativ dezvoltarea ulterioară a plantei în perioada de vegetaţie ce urmează. Tratamentul cu Polisulf Tip MIF se realizează în perioada sfârşit de septembrie – octombrie - noiembrie, numai când temperaturile scad sub limita a 20oC pentru soluţia cu concentraţie de 5% şi sub 12-15oC pentru soluţia cu concentraţie de 10%.
• După o perioadă de 10-14 zile de la tratamentul cu Polisulf Tip MIF, vom efectua cel de-al doilea tratament de toamnă, ce constă în utilizarea unei soluţii denumită popular zeamă albastră, soluţie obţinută din amestecul produsului fungicid Zeamă Bordeleză Tip MIF (produs cupric ce conţine 20% Cupru metalic sub formă de Sulfat de Cupru neutralizat - pH 7), în proporţie de maxim 50%, cu RO îngrăşământ Sulfat de Cupru Tip MIF (conţine Cupru metalic 24,5-25% şi sulf solubil 10-12%- pH 3,5), în proporţie de maxim 50%, rezultând o soluţie cu o concentraţie de 21-22% Cupru metalic şi un pH de 5,2-5,5.
Concentraţia optimă a soluţiei de stropit pentru perioada de toamnă spre iarnă este de 3% din produsul cupric rezultat în urma amestecului, doza de utilizare fiind de 3 kg/100 litri soluţie. Tratamentul constă în îmbăierea pomilor sau a butucilor de vie până la umectare completă, efectul constând în eliminarea reminiscenţelor de mană, maturizarea corzii şi obţinerea rezistenţei biologice a plantelor la temperaturi de -10...-15oC.

Text şi foto: MIFALCHIM SRL

 

PROTECŢIA LA TEMPERATURI FOARTE SCĂZUTE
Pentru a proteja plantaţiile la temperaturi foarte scăzute, în tratamentul cupric se poate folosi produsul Soluţie Cuprică Antiîngheţ Tip MIF, în concentraţie de 5-10%. Soluţia este compatibilă cu produsele Zeamă Bordeleză Tip MIF, Sulfat de Cupru Tip MIF şi Polisulf Tip MIF. O concentraţie de 2% din produs asigură protecţie la -4...-5oC; 3% la -6...-7oC; 5% la -8...-9oC; 10% la -14...-15oC, performanţe care se adaugă la rezistenţa biologică a plantei.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 20/225 (ediţia 15-30 noiembrie 2018)

 

Vizualizat: 2727 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?