Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Veloce face semănatul mai uşor şi eficient

Publicat: 30 decembrie 2019 - 16:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Maschio Gaspardo a pregătit o nouă versiune îmbunătăţită a cultivatorului cu discuri Veloce, echipament ideal pentru gestionarea resturilor vegetale după recoltare şi pregătirea patului germinativ în vederea semănatului.

Veloce este realizat în variantele cu cadru rigid sau pliabil, iar lăţimile de lucru sunt cuprinse între 2,5 şi 7 m. Modelele pot fi dotate opţional şi cu alte componente suplimentare. Cultivatorul cu discuri Veloce este ideal la prelucrarea superioară a solului în vederea semănatului pe solurile deja pregătite, precum şi la prelucrarea solului în acelaşi timp cu semănatul seminţelor mici, totul dintr-o singură trecere, gestionând totodată resturile vegetale (tăierea, amestecarea şi încorporarea lor în sol).

Cultivatorul cu discuri VeloceClick pe poza pentru galerie!

Lucrare de calitate la viteze mari de lucru
Cultivatoarele cu discuri Veloce lucrează la viteze mari de lucru, 10-15 km/h. Alte avantaje sunt randament bun în ore, întreţinere uşoară, consum mic de combustibil şi costuri de exploatare reduse.
Abaterea de la direcţia de lucru cu 17o şi de la direcţia verticală la sol cu 7o conferă discului o poziţie de lucru activă ce uşurează operaţia de amestecare a solului cu resturile vegetale. Discurile de formă concavă au diametrul de 510 mm.
Fiabilitatea utilajului este datorată şi butucilor speciali AGRI HUB ai discurilor, fabricaţi de renumita firmă SKF. Butucii sunt fixaţi pe rulmenţi speciali conici, aşezaţi faţă în faţă. Rulmenţii sunt rezistenţi la coroziune şi feriţi de praf, apă şi noroi datorită unor garnituri speciale şi a unui capac strâns cu şurub.

Îmbunătăţiri esenţiale
Maschio a lansat la acest tip de cultivator un nou suport pentru discuri. Acum sunt folosite şase şuruburi pentru prinderea sistemului „Silent Block”, iar vibraţiile sunt amortizate prin intermediul a patru elemente cilindrice elastice, din cauciuc, care în plus conferă şi rigiditate grapei. Acest sistem nu necesită nici un fel de întreţinere şi lubrifiere.
Fără a plăti în plus, fermierul care achiziţionează un astfel de cultivator poate opta între diferitele unităţi de disc cu diametrul de 510 mm standard, cu 9 sau cu 15 dinţi. Discul cu 9 dinţi este recomandat pentru tăierea resturilor vegetale abundente. Discul cu 15 dinţi este ideal pentru o tocare sporită a resturilor vegetale şi pentru a realiza un pat germinativ cât mai bun în vederea unui semant de calitate înaltă. Discurile noi sunt realizate dintr-un nou oţel de calitate superioară, tratate termic, iar concavitatea acestora a fost redusă.
Prin înlocuirea discului rotund cu unul cu mai multe orificii, uşor de reglat şi corect configurat, se evită formarea de brazde înalte la diferitele treceri cu utilajul.
Distanţa dintre cele două rânduri de discuri a fost mărită, pentru a îmbunătăţi debitul resturilor vegetale la viteze mari de lucru. Fiecare modul în parte a primit câte doi cilindri hidraulici.
Adâncimea de lucru este controlată acum hidraulic. Adâncimea maximă de lucru este de 10 cm.
Osia cu roţi este montată între rândurile de discuri şi tăvălugii din spate, pentru a minimiza raza de virare la capătul rândului, pentru mai multă manevrabilitate şi pentru a stabili centrul de greutate mai aproape de tractor.

Kit special pentru însămânţarea prin împrăştiere
Pentru însămânţarea dintr-o singură trecere sau pentru încorporarea în sol a substanţelor nutritive, Maschio Gaspardo pune la dispoziţia fermierilor un kit pentru însămânţarea prin împrăştiere. Buncărul (de 400, 500 şi 600 de litri) permite autonomia de lucru şi, datorită scării de acces din partea din spate, alimentarea se face rapid. Dozatorul poate fi electric sau hidraulic, cu posibilitatea de a comunica cu GPS-ul tractorului pentru dozarea automată.
Veloce poate fi folosit după recoltarea cerealelor pentru a pregăti solul, primăvara devreme şi după arătura de toamnă. Sezonul potrivit pentru a lucra cu acest cultivator cu discuri Veloce este sfârşitul verii sau toamna. Se pretează pentru cultivarea miriştilor cu densitate mică a resturilor vegetale.


TĂVĂLUGI PRETABILI PENTRU VELOCE
Cultivatoarele cu discuri Veloce pot lucra în agregat cu diferite tipuri de tăvălugi:
- tăvălugul cu inele (cu diametrul de 600 mm) şi tăvălugul în formă de U (diametru de 560 mm) oferă versatilitate maximă la utilizare, în special pe solurile umede, unde trebuie nivelat şi reconsolidat terenul fără o compactare excesivă. În sol se formează fâşii compactate alternativ cu fâşii neprelucrate, care permit circulaţia aerului şi a apei în sol; se evită astfel formarea de cruste superficiale şi retenţia de apă.
- tăvălugul tip colivie (450 mm în diametru) este ideal pentru terenurile uscate şi permite o bună afânare şi nivelare a suprafeţei. Tăvălugii cu diametrul de 600 mm mărunţesc mai bine bulgării de sol. Greutatea moderată a echipamentului face posibilă cuplarea cu tractoare uşoare.
- tăvălugul “Packer” (diametrul de 600 mm) creează un pat germinativ foarte bun pe terenurile uscate şi mai dificil de prelucrat, formând un strat de suprafaţă compact. După trecere, terenul îşi menţine umiditatea şi favorizează o germinare rapidă a seminţelor.


COMBINATORUL VELOCE PSP
Noul model Veloce PSP cu lăţimea de lucru de 7 m poate să lucreze în agregat cu tractoare de 240-320 CP. Acesta este dotat cu 56 de discuri crestate, cu diametrul de 510 mm, iar lăţimea în transport este de 3 m. Greutatea totală este de 6900 kg.
Versiunile rigidă şi pliabilă sunt echipate cu un sistem de tractare în două puncte, cu pivot.
Combinatorul cu discuri Veloce PSP poate fi echipat cu o bară de tracţiune de 51 mm. Înclinarea barei de tracţiune poate fi reglată prin intermediul unui cilindru hidraulic, pentru a asigura stabilitate maximă în transport.
Versiunea rigidă Veloce PSP poate fi echipată cu roţi de adâncime, pentru mai multă stabilitate şi precizie în lucru. Combinatorul poate fi dotat şi cu un tăvălug frontal, tip role cu lame, pentru a sparge bulgării de pământ, pentru ca elementele următoare, discuri şi tăvălug, să efectueze o prelucrare şi mai bună a solului.

Articol publicat în revista Ferma nr. 21/248 (ediţia 1-14 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 998 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?