Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

VALABRI - o nouă desfăşurare de forţe

Publicat: 22 octombrie 2018 - 16:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ca de obicei, la mijlocul lunii mai, Valabri a organizat la sediul său din Felnac (judeţul Arad) o zi a porţilor deschise, eveniment de tradiţie, desfăşurat pentru al unsprezecelea an consecutiv. Cei peste trei sute de invitaţi, în principal fermieri din zonă, au putut admira şi de această dată zeci de echipamente agricole, noi sau la mâna a doua, de la combine şi tractoare de puteri diferite, până la utilaje de prelucrat solul, semănători, maşini de erbicidat, prese de balotat, remorci pentru transportul cerealelor şi nu numai.

Cum era de aşteptat, pentru cei care cunosc activitatea companiei Valabri, Case IH a fost cea mai bine reprezentată marcă. Nu mai puţin de 16 combine şi opt tractoare purtând însemnele constructorului american au fost expuse în platforma societăţii arădene. Unele de generaţie nouă, altele mai vechi, dar în perfectă stare de funcţionare, pregătite parcă pentru o posibilă întâlnire cu viitorii proprietari. De remarcat faptul că toate produsele second-hand, înainte de a fi scoase la vânzare propriu-zis, sunt supuse unui proces de verificare minuţioasă şi de recondiţionare, astfel încât atunci când ajung pe mâna clienţilor este garantată buna lor funcţionare.

VALABRI - o nouă desfăşurare de forţeClick pe poza pentru galerie!

Tendinţele pieţei, influenţate de puterea de cumpărare
„Dacă în urmă cu cinci ani vindeam în special combine vechi, din generaţia anilor ’90, în prezent au crescut foarte mult cererile pentru modelele noi, mai performante. Ceea ce însemnă că agricultura românească începe să prindă putere şi calitate, posibilităţile financiare fiind cele care hotărăsc modelul sau vechimea utilajelor achiziţionate. Fermierii mici se orientează în special spre echipamentele second-hand, în timp ce fermierii mari investesc mai mult în achiziţia de utilaje noi. Toată lumea tinde însă spre tehnologia de vârf”, ne-a mărturisit Sorin Marian, reprezentant de vânzări al companiei.
Potrivit acestuia, lipsa forţei de muncă a devenit o problemă, iar aceasta poate fi suplinită prin tehnologie. De pildă, fermierii care cumpără tractoare second-hand preferă gama de putere între 100 şi 200 CP. Mai sunt fermieri care au exploatări pomicole, iar în acest caz vorbim de tractoare cu puteri mai mici. „Am vândut foarte multe echipamente agricole pe fond structural. Am remarcat o creştere a comenzilor pentru remorci, noi fiind reprezentanţi Leboulch pentru piaţa românească. La fel de bine s-au vândut şi presele de balotat. Dar dacă la început se căutau presele pentru baloţi paralelipipedici, de dimensiuni mici, acum majoritatea fermierilor doresc să cumpere prese pentru baloţi rotunzi, de dimensiuni mai mari, cu productivitate ridicată şi uşor de exploatat”, susţine specialistul în vânzări.

Gregory si Alain Ladure_b

Microfermă zootehnică
Valabri este un business de familie, condus de Alain Ladure şi de fiul său, Gregory, şi se bazează pe experienţa acestora ca fermieri în Franţa.
Alain se află de 24 de ani în România. Cu toate acestea, nu a renunţat la ferma sa din Normandia, unde cultivă 200 de hectare de teren, ceea ce pentru Franţa e destul de mult. Anul agricol trecut, spunea Alain, a fost unul normal, deşi în majoritatea regiunilor din Hexagon condiţiile au fost mai dificile. Spre exemplu, la porumb a recoltat o medie la hectar de peste 12 tone la stas, în timp ce la grâu 7 tone/ha nu este ceva ieşit din comun.
Cât priveşte afacerile din ţara noastră, acesta are de gând să-şi diversifice activitatea. De curând, el şi fiul său s-au apucat de creşterea vacilor pentru carne. Mai mult ca hobby deocamdată, deşi nu exclude ca pe viitor să se extindă. ~n prezent are 14 exemplare din rasa Aubrac. „Este o rasă foarte rezistentă, adaptabilă uşor la diferite regiuni climatice. Pe timp de iarnă nu are nevoie de un adăpost închis. Este o activitate începută de câteva luni. Am pornit-o mai mult în ideea de a arăta fermierilor de zonă un model de exploataţie şi în felul acesta putem comercializa şi anumite produse destinate acestui sector. De asemenea, avem oi, porci şi păsări de curte. Vrem să ne dezvoltăm mai mult pe partea de zootehnie. Să comercializăm echipamente. Suntem importatori Jordan, care este lider mondial în accesorii pentru grajduri. Ei produc şi cuşete şi diferite sisteme de furajare”, ne-a declarat Gregory. Pe viitor, aceştia nu exclud posibilitatea de a face comerţ cu viţei.

Gestionarea fondurilor structurale
Perspectivele economice pentru anul 2018 sunt destul de bune. Aproape jumătate din utilajele pe care le-am văzut expuse în platforma societăţii erau deja contractate.
Valabri lucrează chiar şi cu comenzi. Dacă un client doreşte achiziţionarea unui anumit utilaj, se ia legătura cu firma producătoare şi în cel mai scurt timp posibil acesta poate fi adus în ţară spre a fi livrat beneficiarului, direct din Franţa. „Anul trecut, cererile erau în special pentru combinele Case 1640, dar acum foarte mulţi ne-au solicitat să aducem modelul 2388. La început vindeam în jur de 15 combine pe an, dar acum se întâmplă să depăşim şi 30 de unităţi vândute. La fel şi cu tractoarele, mai nou oamenii se interesează de tractoarele de capacităţi mari. Avem clienţi cu care suntem în legătură de 20 ani”, declară, la rândul său, Alain Ladure.

Sorin Marian_b
Sorin Marian: „Ne aşteptăm ca vânzările să crească anul acesta. ~n ultimii doi ani proiectele pe fonduri structurale au avut de suferit. Practic, 2016 a fost un an de stagnare totală. Abia spre sfârşitul lui 2017 s-au mai finalizat proiecte. Mai avem doi ani şi nu ştim ce va fi după. Sunt ultimii ani de fond structural. Programul actual va dispărea în 2020. Politica noastră este de a fi mereu flexibili şi de a veni imediat în întâmpinarea dorinţelor fermierilor”.


CONDIŢIONAREA SEMINŢELOR - 13 EURO/TONĂ
Pe lângă comerţul cu maşini şi utilaje agricole, compania Valabri se ocupă şi de prestarea de servicii în domeniul condiţionării seminţelor. „Comercializăm instalaţii de selectat şi tratat seminţele, dar facem şi prestări de servicii pentru beneficiarii care nu au posibilitatea să-şi achiziţioneze un astfel de echipament. Am început asta în urmă cu aproximativ patru ani. Dispunem de trei utilaje, pe care le deplasăm în fermele clienţilor. Putem prelucra şi 8 tone pe oră cu o singură maşină. Sunt echipamente produse în Franţa de firma Dorez. ~n funcţie de configuraţie, acestea pot fi tractate atât cu tractorul, cât şi cu maşina de teren, existând practic o flexibilitate foarte mare în deplasare. Un astfel de utilaj nou, cu o productivitate de 4 tone pe oră, costă în jur de 60.000 de euro, în timp ce unul la mâna a doua ajunge la 25.000 de euro. Deservirea se face cu angajaţii noştri, iar inputurile sunt asigurate de către beneficiari. Chiar dacă tratarea seminţelor se poate realiza şi la sediul firmei, de regulă clienţii preferă să o facă în propriile ferme”, ne-a explicat Sorin Marian. In 2017, pentru tona de sămânţă condiţionată Valabri a solicitat beneficiarilor 13 euro! ~ntr-un an, societatea arădeană tratează între 4.500 şi 5.000 de tone de sămânţă.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 10/215 (ediţia 1-14 iunie 2018)

 

Vizualizat: 655 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?