În calitate de tehnician, se întâmplă să primesc destul de frecvent reclamaţii din partea clienţilor îngrijoraţi că anvelopele montate pe utilajele lor agricole prezintă uzură neuniformă şi rapidă.
Trebuie remarcat faptul că anvelopele destinate utilajelor agricole sunt fabricate şi configurate pentru a asigura performanţe superioare pe terenul agricol. În plus, sunt construite pentru a fi utilizate în transportul rutier, însă, în acest caz, trebuie folosită o presiune diferită comparativ cu presiunea în cazul utilizării pe terenul agricol.
De asemenea, este important să se înţeleagă faptul că utilizatorul final cu un raport de 50-50 ore de funcţionare pentru transport rutier/lucrări agricole, parcurge în realitate, din totalul kilometrilor, aproximativ 80% pe drumuri rutiere şi doar 20% pe terenuri agricole. În astfel de cazuri, trebuie utilizat un tip adecvat de anvelope special fabricate pentru a parcurge un procent mai mare de kilometri în transportul rutier.
Ce se întâmplă de fapt? Cel mai frecvent, reclamaţiile referitoare la uzura neuniformă vizează puntea faţă, iar reclamaţiile referitoare la uzura rapidă vizează puntea spate.
Principalele cauze sunt:
1. Presiunea necorespunzătoare din anvelope; pentru transportul rutier, presiunea ar trebui să fie cu 0,4 bari mai mare (pentru anvelopele Michelin) decât presiunea recomandată pentru lucrările efectuate pe terenurile agricole. Se recomandă, de asemenea, ca contragreutăţile frontale utilizate pentru aratul câmpului să fie îndepărtate înainte de parcurgerea unei distanţe mai lungi în transportul rutier.
2. Repartizarea inegală a greutăţii pe osii.
3. Motivul cel mai des întâlnit de uzură rapidă a anvelopelor din faţă este o problemă cauzată de reglajul inadecvat al geometriei punţii faţă (vezi foto 1 şi 2).
4. Utilizarea unor dimensiuni incorecte ale anvelopelor.
5. Poziţia incorectă a remorcii ataşate sau greutatea uneltei ataşate lateral (Foto 3).
Text şi foto: Michelin
SFATUL EXPERTULUI MICHELIN
Cum se poate preveni uzura neuniformă şi rapidă a anvelopelor destinate utilajelor agricole?
- Stabiliţi istoricul anvelopelor (kilometraj, data de înlocuire a anvelopelor, sarcina, unde se utilizează...).
- Verificaţi condiţiile de utilizare.
- Asiguraţi-vă că dimensiunea anvelopei este adecvată condiţiilor de utilizare recomandate de producătorul utilajului.
- Verificaţi presiunea în anvelope.
- Verificaţi reglajul geometriei pe puntea faţă şi spate.
- Verificaţi starea mecanică a suspensiei, a sistemului de propulsie şi a rulmenţilor roţilor.
- Reparaţi urgent toate defecţiunile mecanice ale vehiculului.
- Nu depăşiţi sarcina maximă autorizată.
Articol publicat în revista Ferma nr. 20/247 (ediţia 15-30 noiembrie 2019)