Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Utilajul multifuncţional SuperMaxx de la Guttler

Publicat: 07 noiembrie 2019 - 10:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Recunoscută pentru producţia de tăvălugi specifici, compania Guttler are în portofoliu o gamă diversă de utilaje pentru prelucrarea solului, pregătirea patului germinativ şi întreţinerea păşunilor.

Încă din anii ’70, compania a dezvoltat tăvălugul Prismatic® Guttler, un implement care se autocurăţă şi care, datorită formei constructive speciale, îndeplineşte un concept ideal de prelucrare a solului: compactează stratul de jos al solului, al doilea strat este moale şi fin granulat, iar cel superficial rămâne dur, granular şi gros. În acest fel, umiditatea este păstrată pentru patul germinativ, iar stratul superior dur protejează solul împotriva eroziunii. Această structură a solului permite pătrunderea precipitaţiilor în adâncime, spre stratul inferior, în timp ce stratul superior acţionează ca o suprafaţă de condensare, iar formarea crustei este împiedicată.
Compania Guttler este prezentă de peste zece ani pe piaţa din România şi a devenit rapid unul dintre brandurile căutate de fermieri. "Toată lumea cunoaşte tăvălugul Guttler - un utilaj de prelucrare a solului ce face şi tăvălugire. Este mai puţin cunoscut utilajul SuperMaxx, care rezolvă probleme pentru solul umed şi uscat. Practic, cu el se poate lucra tot anul. Cred că cel mai mult şi cel mai bine vă pot povesti fermierii despre calitatea tehnologiei Guttler", ne-a declarat Sorin Giru - reprezentant vânzări Guttler România.

Utilajul multifuncţional SuperMaxx de la GuttlerClick pe poza pentru galerie!

Adâncime uniformă de însămânţare, răsărire omogenă
Cultivatorul SuperMaxx este un utilaj multifuncţional, care poate fi folosit pe tot parcursul anului, atât pentru dezmiriştire, cât şi pentru pregătirea patului germinativ. SuperMaxx este uşor tractabil, ceea ce duce la un consum mai scăzut de combustibil, la un randament mai mare pe unitatea de suprafaţă şi la un timp de muncă mai redus.
SuperMaxx fără tăvălug este simplu de manevrat, deci poate fi acţionat de un tractor mai uşor. Structura robustă îl face perfect pentru pregătirea solului, iar prin ataşarea tăvălugului Güttler se realizează o excelentă fărâmiţare şi finisare a solului, precum şi conservarea umidităţii. Datorită suprafeţei mari a secţiunii transversale, nu există blocaj datorat reziduurilor mari.
Avantajele agronomice ale dezmiriştirii de toamnă sunt binecunoscute: păstrarea umidităţii solului şi o răsărire ideală. La prima trecere se face o lucrare la adâncime foarte mică: brăzdarele utilajului SuperMaxx formează un strat subţire din amestec de sol şi paie, care păstrează umiditatea valoroasă a solului, realizând astfel condiţii ideale de răsărire. La a doua trecere se face o prelucrare completă. După a treia lucrare obţinem un pat germinativ optim, gata pentru însămânţare.

Pretabil şi la umiditate excesivă, şi la uscăciune
La Agromalim, Guttler a avut stand comun cu Tehnosad Agricultură SRL (TESA), dealerul din Arad al companiei. Acolo l-am întâlnit pe Florin Iova, fermier din Hunedoara (Rural Iova SRL) care lucrează circa 150 ha de teren arabil şi de aproape trei ani are un cultivator SuperMaxx de 6 m. "Am lucrat în primăvară şi în toamnă foarte bine la pregătirea patului germinativ, în toate condiţiile solului: şi umiditate excesivă în primăvară, şi uscăciune în toamnă. Acum terenul este mult mai uscat decât anul trecut şi suntem foarte mulţumiţi de felul în care lucrează; iese o lucrare aşa cum ne dorim pentru a înfiinţa o cultură. Lucrăm în principal după arătură sau după o scarificare adâncă şi apoi, în primăvară, facem una sau două treceri cu SuperMaxx. Dacă este mai accesibil, se poate trece doar o dată, sau dacă nu, de două sau trei ori şi iese o lucrare foarte bună, fără compactarea terenului, lasă un sol afânat. Cu tăvălugul Guttler din spate, se face o recompactare a solului, ceea ce ne asigură o rată de germinare foarte bună. În primăvară, în 7 zile a fost răsărită soia, floarea-soarelui, orice cultură. Un lucru foarte important este necesarul de putere la tractor destul de redus. Şi nici consumul de combustibil nu este exagerat. Costurile per hectar sunt destul de mici”, a confirmat Florin Iova.
Reglarea adâncimii este exactă, simplu şi uşor de utilizat la SuperMaxx. Lucrările solului la mică adâncime şi în mai multe treceri constituie o "erbicidare perfectă" prin care se poate evita şi dezvoltarea rezistenţei buruienilor la erbicide. Buruienile nu încolţesc deodată, ci în mai multe valuri. Prelucrarea solului la mică adâncime, în mai multe treceri, determină răsărirea seminţelor neîncolţite încă. La operaţia următoare, buruienile sunt scoase şi întinse pe suprafaţa solului, unde acestea se usucă.

Colaborarea Tehnosad Agricultură SRL cu Guttler
Din reţeaua de distribuitori Guttler în România, se remarcă Tehnosad Agricultură SRL (TESA), dealerul din Arad al companiei. "Colaborarea cu Guttler a crescut de la an la an. Am avut parte de foarte mult suport din partea producătorului, prin aceasta vreau să spun asistenţă tehnică, suport tehnic pe teren, trainingul personalului, atât cel de vânzări, cât şi de service şi deschidere pe partea de finanţare. Am creat un produs de finanţare dedicat mărcii Guttler, cu dobândă subvenţioal. Totul decurge "ca pe roate". (...) Cele mai vândute utilaje ca gamă sunt: cultivatorul, tăvălugul şi combinatorul, pe care le avem tot timpul pe stoc şi sunt disponibile pentru probe în câmp", ne-a declarat Dana Culda, administrator TESA.
Informaţii suplimentare: https://guttler.ro/

Sorin Giru_b
Sorin Giru: „Avem utilaje speciale pentru condiţii speciale de climă, prelucrăm solul atât în caz de umiditate excesivă, cât şi în condiţii de secetă şi de sol uscat. Dar cel mai mare atu al nostru este faptul că deja fermierii sunt cei care ne caută. Fermierii îşi doresc tehnologia Guttler şi, practic, valoarea utilajelor şi a tehnologiei noastre este dată de aceştia”.

Florin Iova_b

Florin Iova: „Cu SuperMaxx, consumul estimativ la o trecere este de circa 5-6 litri de motorină/ha, ceea ce greu obţineam cu utilajele pe care le-am folosit anterior (freza şi grapa rotativă), deci SuperMaxx e incomparabil în ceea ce priveşte costurile per hectar”.

Dana Culda_b

Dana Culda: „Principalele avantaje ale utilajelor Guttler sunt legate de faptul că se pot folosi în mai multe perioade ale anului şi la mai multe tipuri de lucrări. Apoi fiabilitatea brandului, adică vindem un utilaj şi apoi uităm de el, deci nu se întâmplă nimic, nu se rupe nimic, clienţii le exploatează pe tot parcursul anului şi nu avem nici o problemă la partea de post-vânzare”.


O ADÂNCIME DE LUCRU MAI MARE CONSUMĂ MULTĂ ENERGIE
Creşterea cu 1 cm a adâncimii înseamnă "antrenarea" unei cantităţi mai mari de pământ cu 150 tone/ha. De asemenea, fărâmiţarea bulgărilor mari de pământ cere şi ea mai multă energie.
Regimul de lucru al cultivatorului SuperMaxx este de 5-10 cm adâncime pentru dezmiriştirea uşoară (de exemplu după grâu) sau de 15-20 cm adâncime pentru obţinerea unui pat germinativ perfect. După arătură se poate folosi şi la o adâncime de 20-25 cm, mai ales atunci când se doreşte obţinerea unui pat germinativ bine prelucrat în adâncime (de exemplu pentru legume).

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 17/244 (ediţia 1-14 octombrie 2019)

Vizualizat: 862 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?