BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Usturoi liber de viruşi

Publicat: 10 octombrie 2019 - 11:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PLANASA, cu un istoric impresionant începând din 1973, este una din cele mai mari şi mai cunoscute firme din domeniul horticol la nivel mondial. Cele peste 1500 de hectare de pepinieră şi de câmpuri de producţie ale sale asigură producerea de material săditor, cât şi de produse proaspete pentru export în întreaga lume.
Un sector important în care Planasa are rezultate remarcabile este cel al producerii de sămânţă de usturoi.

Dorind să fie cât mai aproape de clienţi, firma Planasa şi-a extins activitatea în America de Sud şi în America de Nord, precum şi în Africa şi în Asia. Considerând România ca o ţară cu potenţial în domeniul horticol, precum şi cu o bună poziţionare în zona de sud-est a Europei, în 2017 s-a înfiinţat firma Planasa Eastern SRL având ca obiectiv producerea de material săditor şi de fructe, în special afine destinate pieţei interne şi pentru export. În acest context, a fost autorizată cea mai mare stolonieră din România care a produs stoloni frigo pentru producătorii de căpşuni din România, dar şi din alte ţări, precum Ungaria.

Usturoi_b

Soiuri mai productive cu 30 la sută
Un alt important sector în care Planasa are rezultate remarcabile este cel al producerii de sămânţă de usturoi. Încă din 1991 a fost creată baza de Cercetare şi Dezvoltare în acest domeniu care s-a dezvoltat an de an. Utilizând atât metode de reproducere convenţionale, cât şi cele in vitro, cercetării au reuşit să obţină soiuri de usturoi libere de viruşi. Planasa produce sămânţă de usturoi sănătoasă, rezistentă la principalele boli, care sunt de fapt cauza obţinerii unor producţii slabe.
Studiile efectuate de-a lungul timpului în câmpurile experimenale şi în fermele clienţilor arată clar că atât cantitatea produsă, cât şi mărimea bulbilor (căţeilor) de usturoi a crescut cu cel puţin 30% prin folosirea de sămânţă certificată de la Planasa.
Cele mai cunoscute soiuri sunt: Garcua - usturoi alb, Garpek - înveliş alb cu dungi violete, Gardachio - usturoi alb tradiţional american şi Gardos - usturoi cu înveliş violet. Fiecare dintre aceste soiuri au gust şi particularităţi deosebite. Pentru a fi cât mai aproape de cultivatorii români, anul acesta am produs sămânţă de usturoi “virus free” în judeţul Olt. În urma studiilor efectuate, specialişti sponioli au recomandat Garcua ca fiind un soi bun pentru ţara noastră din următoarele considerente:
- usturoi alb, tradiţional;
- tunica de culoare albă imaculată;
- bulbi (căpăţână) şi căţei foarte mari;
- aspect exterior foarte atractiv;
- este recomandat pentru calitatea şi cantitatea producţiei;
- aroma şi gustul sunt intense;
- se păstrează foarte bine.
Planta este semierectă, viguroasă, nu produce tulpini florifere, este rezistentă la bolile de sol şi la atacul agenţilor patogeni din atmosferă.
Soiul este semitimpuriu cu productivitate foarte mare, este fără vârf de producţie, uşor de recoltat şi de tăiat, cu bulbi uniformi şi simetrici, fără căţei externi.

Usturoi_b

Vasile FONOAGE
Reprezentant vânzări Planasa pentru sud- estul Europei


PLANASA ÎNCEPE LIVRĂRILE DE SĂMÂNŢĂ CERTIFICATĂ
Având în vedere orientarea politicii agricole actuale pentru producerea de usturoi în România şi limitarea importului, prin acordarea subvenţiei suplimentare de la Guvern, oferim fermerilor sămânţă certificată produsă în România. Ambalată în saci de 25 kg sau în lăzi de lemn de 400 kg, sămânţa a fost sortată şi uscată, fiind pregătită să fie livrată începând cu luna septembrie 2019.
Pentru relaţii suplimenatre şi comenzi, vă rog să mă contactaţi la tel. 0771144766 sau e-mail: vfonoage@planasa.com.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 15/242 (ediţia 1-14 septembrie 2019)

Vizualizat: 756 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?