Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Un plus de producţie sigur

Publicat: 04 aprilie 2018 - 11:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Când discutăm de genetică de grâu performantă, vorbim de genetica SAATEN UNION România. Soiurile de cereale Saaten au câteva atuuri importante, şi anume: genetică de top de la companiile acţionarilor din Germania, productivitate mare (peste 10 tone/ha), calitate şi toleranţă la boli şi la dăunători. 

În România, Saaten Union a adus numai soiurile de grâu din grupa de calitate E, A şi B. Compania nu a înregistrat şi nu are în intenţie să introducă soiuri din grupa C. De asemenea, genetica de cereale Saaten Union are o toleranţă ridicată la cădere. De exemplu, soiurile de grâu Felix, Katarina şi Trublion, timpurii şi cu talie mică, atât în testări proprii, cât şi în fermele din România au dovedit toleranţă crescută la cădere în condiţii climatice mai dificile. Pe lângă acestea, portofoliul companiei mai cuprinde soiurile de grâu Joker, Mulan, Genius sau Phyton, semitardive, caracterizate prin talie înaltă, spic mare şi potenţial ridicat de producţie.

Grau Saaten Union_b
În ultimii ani, în unele zone agricole ne-am confruntat cu condiţii meteo dificile pentru culturile de cereale păioase. De cele mai multe ori aceste fenomene, precum ploi puternice, furtuni sau vijelii, s-au manifestat la începutul verii, în momentele critice pentru stabilitatea culturii de cereale (plantă încă verde, cu spicul greu, ajuns în stadiul BBCH 75). Dacă planta premergătoare a fost o leguminoasă cu un aport ridicat de azot în sol, putem să ne aşteptăm la căderi parţiale de plante chiar dacă soiurile sunt tolerante la acest fenomen. De exemplu, un spic de Mulan sau Joker poate fi chiar mai mare de 10 cm în lungime iar în faza de lapte ceară să cântărească destul de mult. La aceste culturi foarte productive, pentru o stabilitate ridicată a producţiei, recomandăm un tratament cu regulatori de creştere.

Cum evaluăm corect riscul de cădere?
Primul pas al strategiei de aplicare a regulatorilor de creştere ar fi analiza cantităţii de azot rămasă în sol de la planta premergătoare şi stabilirea unei strategii clare de administrare a îngrăşămintelor. Un raport echilibrat între azot, fosfor şi potasiu, cu prezenţa microelementelor, ar reduce gradul de cădere a plantelor de cereale.
Pasul doi presupune verificarea culturii, o densitate optimă, o creştere uniformă şi aplicarea de fungicide pentru stoparea eventualelor boli care pot predispune plantele la cădere. Analiza atentă a stadiului de dezvoltare a culturii poate da indicii despre toleranţa sau sensibilitatea culturii la cădere. Având aceste analize făcute, se poate discuta despre aplicarea sau nu a regulatorilor de creştere la cereale.
Principalele avantaje ale aplicării regulatorilor de creştere sunt reducerea distanţei dintre internodii, scurtarea lungimii totale a tulpinii şi îngroşarea pereţilor celulari, toate acestea contribuind la o mai bună stabilitate a plantelor. Important este să fie respectată doza recomandată de producător şi momentul aplicării. Se previne astfel căderea culturilor, mai ales a celor supuse unui program intensiv de fertilizare bazat pe azot. Soiurile de cereale Saaten Union sunt intensive, iar în condiţii normale de climă stau foarte bine în câmp şi nu trebuie tratate cu regulator de creştere. Dar pentru o protecţie cât mai bună a culturii împotriva condiţiilor meteorologice extreme se poate aplica acest tratament.

Eficacitatea regulatorilor de creştere
La folosirea regulatorilor de creştere este important să alegem cu grijă perioada optimă de aplicare. Zilele însorite şi temperaturile medii ridicate intensifică eficienţa regulatorului de creştere, dar altele sunt efectele atunci când în apropierea momentului aplicării avem exces de căldură sau îngheţ noaptea. În aceste cazuri, aplicarea ar trebui amânată pe cât posibil, pentru a evita posibilele daune asupra plantelor. Astfel, condiţiile meteorologice, cu aproximativ trei zile înainte şi zece zile după aplicare, sunt cruciale pentru efectul pozitiv al regulatorului de creştere asupra plantelor.
Uneori, regulatorii de creştere pot stresa plantele. Fiecare aplicare a acestora interferează cu metabolismul plantei, intră în circuitul sevei prin toată plantă. O cultură mai viguroasă poate face faţă cu succes stresului cauzat de regulatorul de creştere. Dar la o cultură afectată de secetă sau de deficitul de microelemente se constată un stres mai puternic. Indiferent de regulatorul ales, aplicarea lui corectă aduce un plus de producţie la hectar.

Text şi foto: Saaten Union


Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/210 (ediţia 15-31 martie 2018)

 

Vizualizat: 431 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?