Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Un deceniu de SCAPA!

Publicat: 20 iunie 2018 - 14:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe 24 aprilie a.c., la hotelul Caro din Bucureşti, peste o sută de persoane implicate, mai mult sau mai puţin direct, în programul SCAPA, s-au întâlnit pentru a celebra cei zece ani împliniţi de la momentul în care AIPROM (Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România) a reuşit să creeze şi să crească acest sistem de colectare şi reciclare a deşeurilor din plastic rămase în urma folosirii pesticidelor din recipiente.

Printre invitaţi s-au numărat reprezentanţi ai Asociaţiei Europene de Protecţia Culturilor (ECPA), ai centrelor de colectare din teritoriu (care au fost şi premiaţi cu acest prilej), ai operatorului programului SCAPA - EcorecRecycling şi ai reciclatorului SCAPA (Bencomp), fermieri şi, cum era de aşteptat, firmele care s-au unit sub sigla AIPROM.

SCAPA_b

Tripla clătire evită risipa şi poluarea
Unul dintre cele mai importante subiecte de dezbatere a fost beneficiul triplei clătiri, procedura pe care fermierii trebuie să o aplice ambalajelor pentru produsele de protecţia plantelor (PPP) imediat după golire. Un ambalaj triplu clătit devine un deşeu nepericulos. Mai mult decât atât, prin neclătirea de trei ori a ambalajelor produselor de protecţia plantelor, fermierii risipesc până la două procente din produsul iniţial, ceea ce înseamnă pierderi economice majore în domeniul agricol.

Pascal CassecuelleFlorin Constantin
Printre cei care au luat cuvântul în timpul evenimentului s-au numărat preşedintele AIPROM - Pascal Cassecuelle, consilierul ministrului Agriculturii pe probleme fitosanitare - Doina Băiculescu, precum şi Andreas Thierfelder, director în cadrul ECPA, sau Anca Rusu, directorul general al EcorecRecycling. Printre cei care au participat la „desenarea” exactă a primului deceniu de SCAPA s-au aflat directoarea executivă a AIPROM, Carmen Botez, şi preşedintele grupului Demeco, Dan Botez.
Printre invitaţi l-am remarcat şi pe preşedintele APPR şi administrator al Sopema, Arnaud Perrein, dar şi pe Ştefan Stănescu, administrator al Agromec Vişina şi fondator, alături de vărul său, al aplicaţiei Agriso. Au participat şi oameni importanţi din agribusiness, precum Florin Constantin, director de strategii şi dezvoltare la Adama, sau Claudiu Spiridonescu, director comercial al Prutul. E greu să-i numesc pe toţi cei prezenţi, peste 150 de invitaţi, dar am creionat cumva un tablou al evenimentului pentru cei care nu au putut fi prezenţi la aniversarea unui deceniu de existenţă a programului SCAPA!

Mihai Posedaru_b
LEMNUL DIN... PLASTIC
În timpul derulării acestui eveniment, am aflat recipientele colectate prin programul SCAPA ajung lemn plastifiat (WPC) - un produs compozit inventat în Japonia, realizat din făină de lemn (peste 50%) şi din mase plastice reciclate, un amestec stabilizat împotriva radiaţiilor UV, a mucegaiurilor şi insectelor. Acest produs are o durabilitate în aerul liber de 7-10 ori mai mare decât produsele din lemn, iar costurile de întreţinere sunt nule. Important este că o firmă din România, cu sediul în Buzău, s-a lansat într-o asemenea iniţiativă care se dovedeşte de succes. Managerul general al Bencomp, Mihai Posedaru, a atras atenţia că se poate face ceva în plus pentru o colectare mai eficientă a deşeurilor pe care le folosesc în obţinerea de „wood plastic composite”.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 10/215 (ediţia 1-14 iunie 2018)

Vizualizat: 348 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?