Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Un careu al aşilor în care arbitru a fost Naturevo

Publicat: 05 septembrie 2018 - 15:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe 5 iunie 2018, în Slobozia de Giurgiu, acolo unde Viorel Vărzaru lucrează peste 1.000 hectare de teren agricol, Naturevo împreună cu Nufarm, Biocrop şi Proinvest au pregătit un câmp demonstrativ cu suprafaţa de 24 hectare pentru cei peste trei sute de fermieri veniţi din sudul României!

„Nu mai există ani normali din punct de vedere agrometeorologic!” De la această afirmaţie trebuie abordate tehnologiile actuale, se pronunţă, în stilul său caracteristic, administratorul Naturevo, Ion (alias John) Enoiu. „Nici noi, nici copiii, dar nici nepoţii noştri nu vom mai prinde ani normali, aşa că tehnologiile clasice nu mai pot asigura performanţa agricolă”, postulează, fără drept de apel, „poetul” soluţiilor inedite. Cum inedită a fost şi întâlnirea cu Cosma Măroiu, un fermier performant din localitatea Cetăţuia, judeţul Giurgiu (membru în Cooperativa Vlaşca), care şi-a amintit de tiradele fondatorului Naturevo de acum mulţi ani privitor la soluţiile integrate pentru acoperirea riscurilor schimbărilor climatice, dar şi de faptul că i-a oferit câteva cărţi din care a avut ce învăţa. Acum este client Naturevo şi remarcă claritatea viziunilor agrotehnice ale administratorului Naturevo, John Enoiu.

Un careu al aşilor în care arbitru a fost NaturevoClick pe poza pentru galerie!

John Enoiu: „Nu facem minuni, dar putem schimba realităţile în bine”
Iar asta s-a putut vedea, în special la cultura de rapiţă, dar şi în cea de porumb, realizate la prima ediţie a „Careului Culturilor”, desfăşurată în ferma Gărdoiu, administrată de fermierul Viorel Vărzaru. „Rapiţa a fost semănată în ţărână, într-un sol uscat, iar răsărirea s-a produs undeva prin noiembrie, cu o densitate destul de bună datorată tratamentului seminţelor (Rootip Basic + Kerafol + Fighter Phos). Seminţe care, astfel pregătite, au putut aştepta prima ploaie”, precizează John Enoiu. Fertilizarea de bază s-a realizat cu 150 kg de Novatec Classic, un îngrăşământ cu eliberare controlată dată de inhibitorul de nitrificare DMPP, care asigură cel puţin un randament dublu faţă de un fertilizant clasic (spre exemplu, fermierul din Slobozia a folosit pe câmpurile sale 500 kg de azot în trei treceri, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult vizavi de schema folosită în „Careul Culturilor”), asigurând un spor de producţie de circa 30%. Bineînţeles că proba cântarului este criteriul de selecţie, dar şi nivelul costurilor care pot face un bilanţ pozitiv în managementul fermei.
Tratamentul din toamnă la rapiţă a constat în folosirea Maturevo 3:35:35 + Me (ca factor de mărire a rezistenţei la stresul hidric, termic dar şi al radiaţiilor solare puternice, mărind în acelaşi timp şi capacitatea plantei în absorbţia selectivă a substanţelor nutritive din sol), împreună cu Boro - ET (produs ce îmbunătăţeşte fertilitatea, reduce influenţa negativă a temperaturilor extreme, diminuează atacul bolilor în tulpini, fructe sau organe la depozitare şi diminuează populaţiile de bacterii patogene) şi cu Evo Right, ultimul asigurând o soluţie cu un pH cât mai aproape de 5,5.
În iarnă şi mai ales în primăvară, pe sola cu rapiţă au existat băltiri sub formă lenticulară, care au afectat rapiţa, perspectiva nefiind prea luminoasă. Aşa că Naturevo a efectuat până în ziua evenimentului nu mai puţin de cinci tratamente (T1 cu Evo Right 5 + Maturevo + Evobor; T2 cu Fighter Phos + Boro-ET + Energevo; T3 cu Wetcit + Kerafol; T4 cu Evo Right 5 + Kerafol + Maturevo şi T5 cu Evopin) şi o fertilizare fazială cu Amosulf NG. Toate aceste intervenţii au salvat din pierderile prognozate în urma băltirilor (peste 30% din suprafaţa de 6 ha) John Enoiu estimând o producţie între 3,5 şi 4 t/ha. Aşa se face că, uneori, „evitarea pierderilor este cheia succesului unui fermier”, ne-a asigurat administratorul fondator al Naturevo.

În tehnologia Naturevo, porumbul se poate maturiza şi cu 14 zile mai rapid!
În „Careul Culturilor” porumbul a fost semănat pe 11 aprilie cu o normă de semănat de 68.000 boabe/ha. Aşa cum seamănă fermierul în mod normal, pentru ca experienţa să fie relevantă. La semănat s-a administrat şi 150 kg din fertilizantul Novatec Classic (pentru care Naturevo deţine exclusivitatea în comercializarea naţională). La faza de 4-5 frunze, porumbul era „vânăt-vânăt!”, aşa că s-a intervenit cu 1 litru de Kerafol, 1,5 litri de Rootip Basic şi 4 kg de Energevo 9:53:9 + microelemente. Aşa se face că deşi lotul din „Careul Culturilor” a fost semănat cu o săptămână în urma porumbului din fermă, la data evenimentului avea un avans de circa 7 zile faţă de cultura în tehnologia fermei. Vizibil şi pentru nespecialişti! Porumbul din câmpul demonstrativ era cu mult peste cel din zonă. „Vă daţi seama ce înseamnă o maturare cu 14 zile înainte în condiţiile schimbărilor climatice actuale?”, a întrebat retoric John Enoiu! Cât priveşte scorul producţiei, acesta depinde de mai mulţi factori, dar în lanurile irigate, Naturevo garanta un spor de 20-30% faţă de tehnologia clasică, „ceea ce face practic gratuită folosirea soluţiilor Naturevo”, a subliniat John Enoiu la întrebările insistente privind costurile.

Tehnologiile clasice nu mai pot garanta performanţa
La Slobozia de Giurgiu am aflat genetica ce poate asigura un lan gata să lupte pentru primul loc, aşa cum se dovedesc a fi seminţele comercializate de Biocrop (genetică germană de top) - unul dintre cei patru aşi ai „Careului Culturilor”, până la soluţiile de mecanizare şi automatizare comercializate de Proinvest - utilaje Claas care pot face diferenţa prin randamente superioare şi prin fiabilitate în exploatare. Fiecare minut a ajuns să conteze în fiecare moment din fiecare campanie agricolă, deoarece vremea este extrem de imprevizibilă iar alternanţele uneori depăşesc orice închipuire. Grâul, orzul şi triticalele, dar şi celelalte culturi au beneficiat şi de tratamente cu substanţe comercializate de Nufarm, iar acolo unde a fost nevoie, s-a apelat şi la produsele altor mari actori din agribusinessul local.
Floarea-soarelui era destul de bine reliefată în „Careul Culturilor”, dar urma să mai beneficieze de încă un tratament. Fertilizarea de bază s-a realizat tot cu de acum vestitul Novatec Classic - 150 kg, iar cea fazială cu Amosulf NG. Seminţele au beneficiat de Rootip Basic, Kerafol şi Fighter Phos, iar combaterea buruienilor în postemergenţă s-a realizat cu Kerafol potenţat de Evo Right 5. Tratamentul de stimulare s-a realizat cu spijinul nemijlocit al lui Evo Right 5, cu substanţele Kerafol, Rootip Basic şi Energevo.

 

„CAREULUI CULTURILOR” - UN EVENIMENT VIU
Fermierul Viorel Vărzaru lucrează peste 1.000 ha, din care 400 ha în proprietate, ceea ce este cu adevărat un procent foarte bun în rândul arendaşilor noştri. Mi-a povestit că nu i-a fost uşor să le adune. Băncile i-au evaluat terenurile pe care le-a cumpărat la maxim 2.600 euro/ha, în condiţiile în care el a plătit pentru un hectar cel puţin dublu.
Ideea şi propunerea pentru realizarea „Careului Culturilor” a venit dinspre Viorel Vărzaru, care face de ceva vreme evenimente de câmp. Poate l-a convins priceperea celor de la Naturevo care anul trecut i-au tratat soia lovită de grindină şi la final aceasta a realizat producţii mai mari decât în lanurile unde soia nu a fost agresată de grindină!
Trebuie să recunosc că a fost un eveniment viu, cu mulţi fermieri care întrebau şi socoteau dacă şi în ce fel vor apela pe viitor la soluţiile adaptabile pe care le folosesc specialiştii Naturevo.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 13/218 (ediţia 1-14 august 2018)

 

Vizualizat: 1346 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?