Producerea şi prepararea furajelor este una dintre cele mai importante activităţi în orice fermă zootehnică. Silozurile, morile, mixerele şi apoi remorcile tehnologice sunt dotări esenţiale în astfel de ferme. În aceste condiţii, nu este de mirare că şi anul 2018 a fost unul intens pentru Himel România.
"Am avut mai multe luni «fierbinţi», cu foarte multe proiecte în desfăşurare. Am colaborat cu consultanţi de elită pentru depunerea de proiecte pentru fermierii care vor să îşi construiască FNC-uri, silozuri, uscătoare de cereale, instalaţii de granulare şi chiar linii de peletizare paie şi lucernă. Avem multe cereri şi pentru remorcile tehnologice, veriga finală în distribuirea hranei în fermele de bovine şi de ovine. Obţinerea furajelor - acesta este obiectul nostru de lucru - să furnizăm fermierilor tehnica adecvată pentru scopul lor. Sperăm ca fondurile să nu se epuizeze degrabă şi proiectele aflate acum în pregătire să poată fi discutate şi analizate cu fermierii, găsite cele mai bune soluţii, apoi finalizate şi depuse cu succes", ne-a declarat Liviu Ceclan. Reprezentantul Himel România se referă la proiecte semnate, care vor intra în lucru în primăvara anului viitor. Deja la aceste ferme s-a trecut la "ieşirea din pământ", cum se spune, la construcţie - partea de betoane, pregătirea halelor şi clădirilor - astfel încât începând din primăvară să se poată monta silozurile, sistemele interioare, morile, mixerele şi toată tehnica de alimentare a acestora.
Majoritatea proiectelor au vizat dotarea cu tehnică de prelucrare şi obţinere a furajului în fermă. Costurile şi calitatea furajului influenţează cheltuielile de exploatare şi, în final, evoluţia fermei.
În general, anul acesta, capacităţile de producţie ale instalaţiilor de producere a furajelor au fost mici şi medii, de circa 1-2 tone/oră. La proiectarea unei instalaţii, specialiştii Himel pot lua în calcul modificarea ulterioară a capacităţii de producţie prin schimbarea unor parametri de lucru (puterea motorului, diametrul sitei, tehnica de transport, dozatoarele etc).
Tot mai cerute sunt remorcile autopropulsate pentru prepararea şi distribuirea furajelor. "Fermierii încep să remarce calitatea şi omogenizarea mai bună a furajelor în cazul folosirii sistemului de amestecare orizontală. Dar se vând foarte bine şi remorcile tractate şi cele cu autoîncărcătoare cu freză", a remarcat Liviu Ceclan.
Proiecte noi, dar şi noi puncte de service
Himel s-a făcut remarcat pe piaţa din România prin consultanţă şi vânzare. Cererile specifice venite din partea clienţilor au modificat şi priorităţile companiei. După o experienţă de peste zece ani în România, Claudiu Negrea, director de export la Himel, ne-a declarat că "anul acesta au fost cele mai interesante cereri din punctul nostru de vedere, am avut multe proiecte concrete şi clienţi foarte entuziasmaţi. Nu avem încă cifrele finale, dar estimăm o dublare a cifrei de afaceri Himel în România, în 2018 faţă de anul trecut. Investim tot mai mult în piaţa din România, pentru a fi mai aproape de clienţi. Piaţa de aici este diferită de cea din Germania, unde Himel are multe proiecte şi este specializată pe adaptarea şi modernizarea instalaţiilor deja existente. Facem acest lucru şi în România, dar la o scară mult mai mică. Aici realizăm foarte multe proiecte noi".
Service-ul este foarte important pentru Himel. "Suntem tot mai activi pe piaţa din România, atât prin noile proiecte la care lucrăm, cât şi prin activitatea de service. De anul acesta avem două noi puncte de service, care acoperă zonele de nord-vest şi sud-est ale ţări, pe lângă cel existent în centrul ţării", a punctat Claudiu Negrea.
Dar cele mai mari "bătăi de cap" sunt în faza de montaj, mai ales pentru că “nu este uşor să găsim oameni buni. Prin lucrările pe care le avem, încercăm să selectăm cei mai buni oameni şi să îi păstrăm. Educaţia şi pregătirea se face în timp, şcolarizăm personal. Important este ca aceştia să aibă uneltele şi soluţiile bune. Uneori putem să efectuăm montajul chiar şi cu oamenii beneficiarului, în funcţie de contract. Dar ne dorim să face montajul complet, cu echipele noastre, atunci avem şi controlul asupra fiecărei faze de lucru", a adăugat Claudiu Negrea.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 20/225 (ediţia 15-30 noiembrie 2018)