Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Trika Expert, doi în unu

Publicat: 27 martie 2017 - 01:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• insecticid şi fertilizant în aceeaşi moleculă

Într-un cadrul festiv şi în prezenţa a peste 130 de fermieri şi specialişti, Summit Agro România a lansat, pe 16 februarie a.c., la Poiana Braşov, insecticidul cu aplicare la sol Trika Expert. Au participat inclusiv invitaţi ai producătorului - Sipcam Oxon Italia, precum şi ai Sumi Agro Europe.

Summit Agro România_tClick pe poza pentru galerie!

Trika Expert este un produs unic pe piaţa din România prin faptul că înglobează în aceeaşi moleculă substanţa activă lambda cihalotrin cu un fertilizant. „Trika Expert înglobează tehnologia inovatoare de ultimă generaţie - tip G Plus. Oferă protecţie şi energie radiculară în aceeaşi granulă. Substanţa activă este lambda cihalotrin - 4 g/kg pe suport nutritiv. Are un efect de starter foarte bun, microgranulele conţin substanţa activă şi suportul nutritiv (azot 7% şi fosfor 35%)”, a declarat Silviu Caimac, director de marketing Summit Agro România.

Insecticid cu efect starter
Unicitatea produsului constă în amestecul dintre un insecticid şi un îngrăşământ, mai ales că acestea sunt formulate în aceeaşi granulă. Dimensiunea uniformă şi redusă a granulelor face ca fosforul să fie disponibil la rădăcinile nou-formate şi astfel să fie asimilabil aproape în totalitate. Produsul se aplică la semănat şi creează un halou în jurul rădăcinilor, pentru a preveni atacul multor dăunători (viermi sârmă, larve de Diabrotica, buha semănăturilor şi cărăbuşul de mai) la un număr de peste 40 de culturi.
Pietro Querzola, director internaţional de dezvoltare la Sipcam Oxon Italia - producătorul Trika Expert - a declarat că „Sipcam Oxon are o experienţă îndelungată cu insecticidele de sol şi îngrăşămintele starter. Acest produs unic este rezultatul anilor de cercetare şi al investiţiilor făcute pentru a oferi un produs ce va ajuta fermierii să-şi protejeze culturile şi să obţină şi un spor de producţie. Rezultatele testărilor noastre la foarte multe culturi sunt foarte bune şi fermierii se pot baza pe un produs ce le va aduce în final un câştig în bani şi timp”.
Reprezentantul producătorului a explicat şi comparaţiile făcute în nordul Italiei între efectul starter al Trika Expert şi ale îngrăşământului DAP 18.46. „La doza de 15 kg/ha, la concentraţia de 35% fosfor în granula de Trika Expert, aducem 5.000 grame de fosfor disponibil în imediata apropiere a plantelor. În 5 grame de Trika Expert avem 25.000 de microgranule, faţă de 200 de granule în aceeaşi cantitate de DAP 18.46. Prin administrarea Trika Expert pe rânduri, avem 5 milioane de granule/kg, la doza de 15 kg/ha, cu 900 de granule pe metru liniar pe rândul de semănat. În schimb, la o doză de 200 kg de DAP 18.46 pe hectar, avem 40.000 granule/kg, cu 8 granule/ml pe rândul semănat. Avem deci de peste o sută de ori mai multe granule pe metru, pe rând semănat”, a explicat Pietro Querzola.

Formula câştigătoare împotriva dăunătorilor de sol
Pentru a demonstra fermierilor puterea insecticidului de sol Trika Expert, a fost pus în scenă un meci de box între cei doi adversari: granula de insecticid şi dăunătorul. După trei runde, câştigător detaşat a fost granula de insecticid Trika Expert. Exact în acest mod a fost aleasă şi molecula de substanţă activă, după realizarea unor teste îndelungate. „Au fost mai multe molecule de substanţe active luate în calcul, au fost făcute teste îndelungate, cum ar fi lambda-cihalotrinul, cipermetrinul, bifentrinul. Am făcut grafice cu fiecare moleculă în parte şi Trika Expert a prezentat cele mai bune rezultate ca urmare a efectului de şoc şi a persistenţei de lungă durată. Decizia pentru substanţa activă a fost luată după ce molecula de lambda-cihalotrin a fost pusă într-un vas cu o singură sămânţă de porumb şi 3 larve de viermi sârmă”, a precizat Pietro Querzola.
Rezultatele testelor efectuate la atacul de viermi sârmă la cultura de porumb în Franţa au fost prezentate de Frank Liebe, director de marketing Sumi Agro Europe. „Franţa se confruntă cu atac serios de viermi sârmă. După 60 de zile, în cazul martorului, avem 35 de plante atacate şi 11,7 dispărute complet. Pentru aplicarea produsului de referinţă în Franţa, în doză de 12,2 kg/ha, am constatat 20 de plante atacate şi 6 dispărute, iar în cazul Trika Expert, aplicat în doza omologată de 15 kg/ha, avem 13,3 plante atacate şi 3,1 dispărute”, a explicat Frank Liebe.
În toate experienţele făcute a fost constatată şi o creştere a producţiei. La cartof, în Italia, testele au vizat recolta de tuberculi la hectar. Producţia a fost de 43 t/ha, similară cu cea obţinută prin folosirea neonicotinoidelor.

 

 

Frank Liebe
Frank Liebe, drector de marketing strategic al Sumi Agro Europe: „În România, Summit Agro este a treia companie (după Bulgaria, în 2015 şi Franţa, în 2016 - n.r.) care lansează pe piaţă produsul unic Trika Expert, ce combină în aceeaşi granulă un insecticid eficace şi cu durată lungă de acţiune, cu un îngrăşământ starter şi cu efect biostimulant. În următorii ani aşteptăm acest produs şi în Ungaria şi în alte ţări”.

 

NOUTĂŢILE SUMMIT AGRO ROMÂNIA
Compania are în prezent 37 de angajaţi, din care 20 oameni de teren. Cifra de afaceri din 2016 a crescut la 21,4 milioane de euro, cu 35% faţă de nivelul din 2015.
Pe lângă Trika Expert, Summit Agro vine în întâmpinarea fermierilor în 2017 cu şase fungicide noi, printre care Granuflo 80 WG (singurul produs pe bază de tiram, recomandat în vegetaţie), Grisu şi Lieto, erbicidul Barracuda (mesotrione 100 g/l), dar şi cu un nou îngrăşământ - BrasiPro - produs recomandat şi pentru agricultura ecologică. Pentru fertilizanţi, compania are zece mărci şi trei furnizori.


O PRIVIRE MAI ATENTĂ ASUPRA DĂUNĂTORILOR
Ştefan Oană, fost cercetător la staţiunea Şimnic, a prezentat câteva caracteristici ale dăunătorilor asupra cărora Trika Expert are efect.
• Larvele de buha semănăturilor se activează la un prag termic în primăvară de 10 grade C, iar primii fluturi apar în câmp în luna mai. Insecta are două generaţii pe an.
Cărăbuşul de mai are o evoluţie pe trei ani şi apare în primăvară la 11 grade în sol la adâncimea de 25 cm. În solele de câmpie, apare la sfârşitul lunii aprilie, în zona de deal, la începutul lunii mai, iar în zona premontană, la jumătatea lunii mai.
• Viermii sârmă apar în luna mai-iunie. În anii ploioşi, pot depune ponta şi în culturile de cereale păioase. Durata de incubaţie este de 25 de zile, după care apar primele larve.
• Diabrotica are o generaţie pe an. „Este un dăunător creat de om, creat prin practicarea monoculturii”, a declarat Ştefan Oană. Pragul termic de activare al embrionului este de 11 grade în sol, primăvara. Rotaţia culturilor este prima metodă de prevenţie şi combatere.

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 5 (188) din 15-31 martie 2017

Vizualizat: 525 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?