Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ţinteşti randamentul maxim al culturii de floarea-soarelui. Iată soluţiile Ecofol!

Publicat: 08 mai 2020 - 17:57
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Având un potenţial ridicat de producţie, floarea-soarelui prezintă un consum mare de nutrienţi, atât de micro cât şi de macroelemente. 

Din cercetări s-a constatat că pentru fiecare 100 kg boabe plantele de floarea-soarelui consumă aproximativ 6,5 kg azot, 2,5 kg fosfor şi 13,5 kg potasiu. Pe majoritatea tipurilor de sol, floarea-soarelui valorifică bine atât îngrăşămintele organice cât şi pe cele chimice.

B&A-Grow-Factor-ECOFOL_b

Dozele de îngrăşăminte chimice se stabilesc ţinând cont, în principal, de nivelul producţiei scontate, de consumul specific şi de rezervele de elemente nutritive din sol (valori determinate în urma unei cartări a solului). Fertilizarea echilibrată cu azot, fosfor şi potasiu asigură o mai bună toleranţă a plantei la boli cum sunt necrozarea tulpinilor sau pătarea neagră, dar şi la atacul afidelor.

GF-Seed-ECOFOL_b

În ultimii ani, o practică devenită larg răspândită este tratarea seminţelor cu îngrăşământ lichid înainte de semănat. Sămânţa sănătoasă şi de bună calitate asigură o răsărire viguroasă şi uniformă, cu ritm intens de creştere în fazele iniţiale, dar şi o depăşire mai rapidă a atacurilor dăunătorilor de sol. O sămânţă tratată suplimentar (împreună cu fungicidul) cu micro şi macroelemente va dispune de nutrienţi disponiblili pentru a susţine perioadele iniţiale de dezvoltare ale tinerei plante, depăşind astfel cu uşurinţă potenţialele surse de stres.

 • Ecofol deţine în portofoliul său unul dintre cele mai complexe produse destinate tratamentului seminţelor, Grow Factor Seed Booster Twinpack. Pachetul conţine 1l îngrăşământ starter + 1l adjuvant F4. Produsul conţine întreaga gamă de nutrienţi hidrosolubili. Îngrăşământul este compatibil cu majoritatea fungicidelor şi insecticidelor utilizate pentru tratarea seminţelor. Datorită macro şi microelementelor aplicate pe suprafaţa seminţelor, sămânţa de floarea-soarelui va avea o dezvoltare accelerată a rădăcinilor şi a primelor frunze. Doza recomandată este 2 l/tona de sămânţă.

Datorită sistemului radicular bine dezvoltat floarea-soarelui valorifică bine îngrăşămintele minerale. Dozele de azot se calculează în funcţie de producţia planificată şi de indicele de azot al solului. Doza de azot se fracţionează astfel: jumătate la pregătirea patului germinativ sau concomitent cu semănatul (sub formă de azotat de amoniu sau îngrăşăminte complexe) şi jumătate concomitent cu praşila 1 sau 2, sub formă de azotat de amoniu.

Fosforul se poate administra integral înainte de efectuarea arăturii, înainte de pregătirea patului germinativ, sub formă de îngrăşăminte granulate complexe, 2/3 din doza înainte de efectuarea lucrării de arat şi 1/3 concomitent cu semănatul.

Venim în întâmpinarea fermierilor români cu 2 soluţii de înaltă calitate pentru asigurarea dezvoltării viguroase a plantelor în etapele iniţiale de creştere.

 • Azotul este un element foarte important în dezvoltarea florii-soarelui. În primele stadii de dezvoltare a florii-soarelui există riscul ca acesta să levige. Ecofol vă propune DURASOL ASN+Mg cu Tehnologie ENPro. Produsul oferă azot disponibil pentru cultură, eliberat treptat pe parcursul a 90 de zile urmărind curba de consum a plantelor. De asemenea, aduce un aport de magneziu pentru a asigura echilibru în nutriţie. Cea mai mare cantitate de magneziu este consumată de cultură în perioada dintre închiderea rândurilor şi înflorire. De asemenea, DURASOL ASN+Mg asigură şi aportul necesar de sulf pentru a asigura absorbţia în sinergie a azotului.

 Durasol-Bags-ECOFOL_b

 • Gama noastră de îngrăşăminte granulate complexe, de tip NPK, cuprinde 3 produse premium, potrivite pentru solurile neutre, uşor acide şi alcaline, şi anume:
  • Durasol NPK 10-20-10 cu Tehnologie N-Pro pentru protejarea azotului împotriva pierderilor prin levigare şi/sau denitrificare.
  • Durasol NPK 10-20-10 cu Tehnologie PhosActive care protejează fosforul împotriva blocării acestuia în sol.
  • Durasol NPK 15-15-15 cu Tehnologie N-Pro pentru protejarea azotului împotriva pierderilor prin levigare şi/sau denitrificare.

Tuba-Evolution-ECOFOL_b

Pentru a asigura dezvoltarea viguroasă a plantelor, în special în etapele iniţiale, microelementele şi aminoacizii joacă un rol foarte important în activarea enzimelor.

 • ! ! Ecofol propune fermierilor români cel mai inovativ produs pentru fertilizarea foliară a culturilor, produsul Grow Factor Evolution. Această combinaţie unică a două produse într-un singur pachet are următoarele beneficii: intensifică dezvoltarea în primele faze de creştere ale florii-soarelui, previne apariţia carenţelor, asigură o absorbţie optimă a elementelor şi protejează plantele împotriva stresului hidric, climatic sau provocat de aplicarea produselor de protecţie a plantelor. Doza recomandată de specialiştii Ecofol este de 1-2 l/ha.

Productivitatea culturii de florii-soarelui este în strânsă dependenţă cu formarea corespunzătoare a tuturor elementelor de producţie după cum urmează: numărul de plante pe unitatea de suprafaţă, numărul de seminţe pe calatidiu, masa a 1000 de boabe (MMB), conţinutul de ulei din seminţe etc.

Helasol-Sunflower-Tuba-ECOF_b

Floarea-soarelui reacţionează bine la îngrăşămintele foliare astfel că se aplică un tratament în faza de 4-6 frunze şi al doilea la începutul apariţiei calatidiilor. Îngrăşămintele foliare recomandate sunt cele cu un conţinut mai mare de fosfor şi cele care conţin microelemente, în special bor şi molibden.

 • Ecofol a creat un produs special destinat culturii de floarea-soarelui, Helasol Sunflower. Este un produs complex cu macroelemente (NPK) + microelemente, care aduce culturii următoarele beneficii:
  • Previne apariţia carenţelor.
  • Stimulează sinteza hormonilor de creştere şi a proteinelor.
  • Susţine procesul de producere a clorofilei şi metabolismul carbohidraţilor.

Ce am observat din practică?

Nutriţia foliară în etapele de creştere a florii-soarelui prelungeşte efectul de stay green al aparatului foliar, ajută la formarea corespunzătoare a butonului floral şi la dezvoltarea florilor.

Îngrăşămintele foliare Ecofol activează sistemul radicular pentru îmbunătăţirea absorbţiei nutrienţilor greu accesibili din sol şi sunt complet compatibile cu majoritatea fungicidelor utilizate, facilitând aderenţa lor pe suprafaţa frunzelor şi pătrunderea mai rapidă în spaţiile intracelulare.

 ECOFOL-logo.lat.color.hor-B_b

Articol realizat de echipa Ecofol România

Vizualizat: 776 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?