Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tehnică pentru scarificat - beneficiile agronomice ale scarificării solului

Publicat: 11 mai 2018 - 11:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Maschio Gaspardo este producător de top al tehnicii de scarificat de care beneficiază fermieri din întreaga lume. Conceptul şi realizarea acestui segment de maşini agricole, cu cadru fix sau cu cadru pliabil, are loc la fabrica Maschio Gaspardo România de la Chişineu-Criş.

Asemănările, din punct de vedere agronomic, dintre arătură şi scarificare sunt multiple. Ambele au o adâncime de lucru de maxim 75 cm (în cazul scarificatorului Artiglio Magnum) şi îmbunătăţesc aerarea şi drenajul solului. De asemenea, în timp, scarificarea creşte volumul materiei organice din straturile cele mai active ale solului (0-15 cm adâncime), făcându-le disponibile imediat pentru cultura următoare şi îmbunătăţind, totodată, capacitatea solului de a menţine apa în sol.

Diablo_b

Noile tipuri de scarificatoare Maschio Gaspardo
Variantele de scarificatoare mai noi sunt cu cadru sudat, mult mai rezistente decât cele clasice. Acest lucru se datorează şi investiţiilor majore făcute la fabrica de la Chişineu-Criş în achiziţionarea unor tehnologii de vârf. Implementarea în cadrul fabricii din România a doi roboţi care sudează aceste cadre, fiecare robot putând suda 4 cadre în 8 ore, face ca şi calitatea lucrării să fie una de excepţie. Tăvălugii care operează în agregat cu aceste scarificatoare sunt, de asemenea, sudaţi cu ajutorul roboţilor, eliminând astfel erorile şi eventualele bătăi la rotaţia tăvălugilor.
Noul vârf al organului activ este dotat cu un sistem de cuplare brevetat de Maschio Gaspardo, care este uşor de înlocuit şi care rezistă de două ori mai mult faţă de modelele cu vârf simplu. Datorită tratamentului cu carbură de tungsten, aplicat pe aripi şi pe vârful reversibil, se previne uzura acestora. Noua formă a ancorei, testată de către departamentul de cercetare- proiectare al companiei italiene, a îmbunătăţit efectul de întoarcere şi de amestecare a solului.

Artiglio Hydro_b
Scarificatoarele sunt dotate acum şi cu noul tip de tăvălug Vanga, care şi-a luat denumirea de la forma specială a vârfurilor de tip „cazma”, care are un efect de rupere maxim şi permite o afânare profundă la o singură trecere. Suprafaţa mare de contact a fiecărui dinte permite tăvălugului să se rostogolească în mod constant, chiar şi pe soluri uşoare. Vârfurile sunt realizate prin forjare, pentru a avea o durată de viaţă lungă. Rezistenţa acestora este net superioară celor existente pe piaţă.
• Scarificatorul Artiglio Hydro, cu cadru fix, este o expresie maximă a calităţii şi tehnologiei aplicate în agricultură. Acesta îmbină calităţi precum rigiditatea şi caracterul compact, specifice modelului cu cadru sudat (CSS), cu maxima siguranţă în lucru a sistemului hidropneumatic. Adâncimea de lucru şi garda la sol rămân neschimbate faţă de modelul standard, pentru a garanta întotdeauna calitate maximă în lucru în orice condiţii. Sistemul de securitate este reglabil şi permite o calibrare specifică în funcţie de cantitatea resturilor vegetale şi de duritatea solului.
• Scarificatorul tractat Diablo, cu cadru pliabil, la care lăţimea de lucru ajunge până la 7 m, a fost realizat pentru cele mai puternice tractoare de pe piaţă, având un cadru robust de neegalat. Acesta este realizat din două module, plierea lor făcându-se cu ajutorul unui sistem hidraulic care face ca deplasarea pe drumurile publice să fie mai uşoară şi mai sigură. Comenzile hidraulice simplifică şi uşurează configurarea în câmp. Acţiunea combinată a ancorelor şi a grapei cu discuri face ca la o singură trecere să se realizeze scarificarea, încorporarea în sol a resturilor vegetale şi nivelarea solului, reducând timpul de lucru şi costurile de exploatare. Grapa cu discuri - care are rolul de a controla adâncimea de lucru, oferă şi mai multe avantaje: consolidează solul fără compactarea acestuia la suprafaţă, sparge bulgării de sol, nivelează patul germinativ şi încorporează resturile vegetale. Aceste operaţii permit refacerea porozităţii solului, îmbunătăţind forţa de ascensiune capilară a apei şi dezvoltarea rădăcinii culturilor.
• Gama de scarificatoare Attila este cel mai bine vândută pe piaţa din România. Maşina poate fi configurată atât cu tăvălugi cu reglare mecanică, având diametrul rotorului de 140 mm, cât şi cu tăvălugi cu reglare hidraulică, având diametrul rotorului de 220 mm.
Unitatea de la Chişineu-Criş este una din cele mai mari fabrici producătoare de scarificatoare din lume iar maşinile de acest tip produse de Maschio-Gaspardo deţin cea mai mare cotă de piaţă în România

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/212 (ediţia 15-30 aprilie 2018)

Vizualizat: 1237 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?