Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Summitul Syngenta la Sibiu

Publicat: 28 februarie 2017 - 01:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• certitudini, noutăți și previziuni

Pe 26 ianuarie a.c., la Summitul Syngenta de la Sibiu, „oraș martir”, cum sublinia în alocuțiunea sa Constantin Drăgan, director general al companiei, fermierii din sud-vestul, apoi cei din sud-estul țării, care au relații comerciale cu Syngenta, au beneficiat de comunicări ample, targhetate, pentru principalele culturi agricole.

Summitul Syngenta la SibiuClick pe poza pentru galerie!

Principalele culturi, adică porumbul, care ocupă circa 2,7 milioane de hectare, cerealele păioase - 2,6 milioane de hectare și floarea-soarelui - peste un milion de hectare cultivate. Probabil că rapița va avea o abordare separată, deoarece se dovedește a fi, în ciuda problemelor tehnologice complexe, o cultură profitabilă.
Înainte de a se intra pe „făgașul” fiecărei culturi abordate la summit de către specialiștii Syngenta, Constatin Drăgan a încercat să facă o radiografie a agribusinessului mondial din perspectivă panoramică, cu vedere de sus. Cu „vânători” care au devenit ”vânat”, cu paradoxuri economice de genul: populația crește (în speță consumul) mai repede decât producția agricolă și totuși prețurile cerealelor sunt în picaj, sau cu tot felul de inadvertențe pe linia producători de inputuri agricole - fermieri - traderi - procesatori - comercianți - consumatori finali.

Genetică nouă la floare și porumb
• La floarea-soarelui, Syngenta deține, conform datelor oferite de Kleffmann, 27% din piață, ocupând în continuare poziția de lider pe segmentele Clearfield, Clearfield Plus și High-oleic. Ceea ce îi responsabilizează și îi provoacă în același timp să vină cu oferte noi, precum este hibridul SY Diamantis, destinat în principal fermierilor care fac tehnologie intensivă. În județul Neamț, Diamantis a obținut o producție de 4,792 t/ha, iar în Mehedinți, de 3,353 t/ha. În medie, producțiile au sărit de 4 t/ha, în loturi tehnologice în condiții de fermă.
• La porumb, Syngenta deține doar 5% din piața locală. Cu potențial de creștere mai ales pe segmentul fermei de familie. De aceea, de anul acesta firma a venit cu oferte low-cost pe hibrizii care se pretează mai bine pe acest segment, pentru a întâmpina cererea de genetică. Cu prețuri recomandate de 240 lei/sacul cu 50.000 semințe.
Tot la porumb s-a venit în comercial cu noutatea SY Senko, un hibrid semitardiv, cu FAO 490, cu potențial de producție atât pentru boabe, cât și pentru siloz. Are o talie înaltă, se pretează tehnologiilor intensive și, așa cum sună sloganul său, „depășește limitele în producții”. În Bihor s-au obținut 15,2 t/ha, iar în Dolj 8,1 t/ha, în loturi tehnologice cu condiții de fermă.
Și la porumb, ca și la floarea-soarelui, s-a discutat pe tema produselor de protecția plantelor și a celor mai bune variante de tratament. Am reținut că erbicidarea în pre-emergență asigură o dezvoltare mult mai puternică a plantelor și, deci, un viitor mai bun

Participare pro-activă
Summitul Syngenta se încadrează în linia de comunicare și de interes pentru o relație cât mai apropiată dintre fermier și firmele de agribusiness. Mi-a plăcut mult atitudinea de participare pro-activă, atât a fermierilor prezenți, care au venit cu întrebări și probleme tehnice dificile, cât și a reprezentanților Syngenta, care au căutat să răspundă, direct și fără discursuri de marketing, problemelor ridicate din sală de către cei circa 150 de fermieri din sud-estul României. Iar ca o încheiere, până și Constantin Drăgan, directorul general Syngenta pentru România și Republica Moldova, a recomandat fermierilor prezenți să se adune pentru a avea o singură voce, puternică și de luat în seamă, atât de către partenerii economici, cât și de către decidenții politici, de aici sau de aiurea.


SOLUȚII NOI PENTRU PROTECȚIA CEREALELOR PĂIOASE
Bogdan Guță, proaspăt venit în familia Syngenta, a avut o prezentare pe cereale păioase. Unde a expus, ca principale noutăți, fungicidele Seguris Xtra - un produs de ultimă generație, cu trei substanțe active și, implicit, trei moduri de acțiune, pentru o protecție totală, și Archer Turbo - un fungicid care conține două substanțe active, din clase chimice diferite, cu efect preventiv, curativ și eradicativ.

 

OMOLOGARE EXTINSĂ PENTRU „MATCH” ȘI „REVUS”
Compania Syngenta informează toți distribuitorii, utilizatorii și fermierii cu privire la extinderea, în anul 2016, a omologarii produselor Match și Revus.
Astfel, produsul Match 050 EC poate fi utilizat la culturile în spații protejate (sere și solarii) de tomate, vinete, ardei, dovlecei, castraveți, pepeni galbeni, pepeni verzi și dovleac. Produsul Revus 250 SC poate fi utilizat la culturile de cartofi, pepene galben, salată, spanac, rucola. La tomate, produsul Revus 250 SC poate fi aplicat doar în spații protejate (sere și solarii).
Syngenta le recomandă utilizatorilor folosirea produselor Match 050 SC și Revus 250 SC numai la dozele omologate în România și conform instrucțiunilor de utilizare de pe eticheta produsului, respectând recomandările de bune practici în utilizarea produselor de protecția plantelor.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

 

 

 

 

 

 

 

Vizualizat: 666 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?