Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Start viguros în vegetaţie - importanţa fertilizării rapiţei din toamnă

Publicat: 10 octombrie 2019 - 10:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ştiţi care sunt factorii care influenţează rezistenţa la iernare a plantelor de rapiţă? Ei bine, rapiţa este o plantă sensibilă la fertilizare, având un consum ridicat de elemente nutritive încă din primele faze de vegetaţie. Trebuie să avem în vedere că în toamnă se formează şi se dezvoltă masa principală de rădăcini, coletul şi o mare parte din aparatul foliar al plantelor.

Rapita_b

Experienţa ne-a condus la rezultatul că plantele ce reuşesc să producă toamna 6-7 frunze vor reuşi, în primăvară, să formeze acelaşi număr de flori în inflorescenţă. De aceea, este foarte important să avem un start bun al plantelor încă din toamnă, pentru că această fază este determinantă în stabilirea producţiei.
Pentru a le conferi o rezistenţă maximă la iernare şi pentru intrarea rapidă în vegetaţia activă în primăvară, plantele trebuie optim aprovizionate cu elemente nutritive. În cazul rapiţei, în toamnă, o atenţie deosebită trebuie acordată microelementelor bor şi mangan.
Lebosol® are un portofoliu bogat în produse de nutriţie foliară, iar experienţa în acest domeniu ne ajută să oferim fermierilor recomandări pentru un start bun al culturilor de rapiţă încă din toamnă.

Logo-Lebosol-transparent-2134x595s119_b

Recomandări de nutriţie oferite de Lebosol®
• Tratarea seminţelor: Grija faţă de seminţele de rapiţă este esenţială pentru un start viguros în vegetaţie. Plantulele sunt foarte sensibile în primele şase săptămâni după răsărire şi pot fi ajutate prin tratarea cu 2-3 litri de Lebosol®-Total Care/tona de material semincer.
- Lebosol®-Total Care este un produs special formulat ce oferă aderenţă maximă la sămânţă şi poate fi amestecat cu alte produse de protecţie a seminţei (insecto-fungicid).
- Prin utilizarea Lebosol®-Total Care la tratamentul seminţei, se previn eventualele probleme provocate plantelor de temperaturile scăzute de la nivelul solului, de efectul de băltire sau de secetă, de un pH nefavorabil, de pregătirea defectuoasă a terenului ş.a.m.d.
• În faza de 3-6 frunze formate (BBCH 13-16)
- Începând de la 3-4 frunze, se pot administra produse de nutriţie pe bază de bor, mangan şi aminoacizi de calitate, cu rol în dezvoltarea sistemului radicular şi a coletului şi în îmbunătăţirea rezistenţei la îngheţ a plantelor de rapiţă. În acest sens, recomandăm aplicarea combinată a 1,5-2 l/ha Lebosol®-Bor +1-2 l/ha Aminosol®.
- Lebosol®-Mangan GOLD SC este un produs foarte concentrat, iar recomandarea noastră este aplicarea în funcţie de necesarul plantei, între 0,5 şi 1 l/ha.
- Pentru completarea macroelementelor NPK şi pentru o bună aprovizionare în aceste elemente, recomandăm aplicarea produsului Lebosol®-Nutriplant 1603(azot, fosfor, potasiu + microelemente) în doză de 3-5 l/ha, începând cu faza de 4-6 frunze.
- Odată aplicate pe frunze, elementele din compoziţia Lebosol®-Mix Rapiţă şi Floarea-soarelui SC (bor, mangan, molibden, calciu şi sulf) participă la majoritatea proceselor fiziologice din plantă şi asigură dezvoltarea normală a acestora. Aplicat în faza de 4-6 frunze, în doză de 1-3 l/ha, Lebosol®-Mix Rapiţă şi Floarea-soarelui SC conferă plantelor o rezistenţă crescută la îngheţ.
- Întrucât conţinutul mare de nitraţi din celule reduce toleranţa la temperaturile scăzute, produsul monocomponent Lebosol®-Molibden, aplicat în doză de 0,25 l/ha, ajută plantele în dezvoltarea coletului şi să-şi metabolizeze mai bine azotul nitric acumulat în exces.
Experienţa de peste 30 de ani a companiei Lebosol®Dünger GmbH în acest domeniu demonstrează, încă o dată, că aplicarea de elemente nutritive în toamnă îmbunătăţeşte şi completează fertilizarea de bază şi consolidează plantele de rapiţă. În plus, aplicarea preventivă a îngrăşămintelor foliare a dat rezultate semnificativ mai bune comparativ cu apariţia primelor simptome de carenţă.
Noi suntem partenerul dumneavoastră de încredere în nutriţia inovativă a plantelor!

Made-in-Germany-BIGs119_b

Echipa Lebosol® România


CUM CREŞTE MANGANUL REZISTENŢA RAPIŢEI LA IERNARE?
Simplu: datorită rolului său în fotosinteză şi în sinteza ligninei. Ţesuturile care conţin cantităţi mai mari de lignină sunt mai puţin afectate de îngheţ. Rădăcina rapiţei este pivotantă, slab ramificată, iar aplicarea în toamnă a microelementului mangan ajută la creşterea şi dezvoltarea rădăcinii principale, precum şi la formarea rădăcinilor laterale. Acest proces este limitat în primăvară, mai ales în cazul solurilor nisipoase, acide sau prea alcaline şi pe cele unde stagnează apa.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 15/242 (ediţia 1-14 septembrie 2019)

Vizualizat: 400 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?