Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Start campanie 2017 (II)

Publicat: 28 februarie 2017 - 01:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• întâlnirile Pioneer cu fermierii din Moldova

Pentru fermieri, succesul se exprimă prin profit, acesta obținându-se din recolte bogate și, mai ales, sănătoase. De aceea, devine tot mai mare interesul pentru a identifica soluțiile de a controla cât mai eficient bolile, buruienile și insectele, astfel încât să se ajungă la dorita îmbunătățire a productivității și a calității recoltelor.

întâlnirile Pioneer cu fermierii din MoldovaClick pe poza pentru galerie!

O componentă importantă a întâlnirii profesionale, organizată de DuPont Pioneer împreună cu DuPont Crop Protection și Lebosol pe 13 ianuarie a.c., la Bucium-Iași, a fost și cea legată de protecția plantelor. Din acest punct de vedere, s-a subliniat faptul că agricultura românească se găsește pe drumul corect al performanței, inclusiv cu aportul unei mai atente protecții a culturilor.

Protecția plantelor - produse, tendințe și noutăți tehnologice
”Ca tendințe, de fapt, ca nevoie generată de dorința de a păstra sănătatea plantelor în condiții de durabilitate și de reducere a impactului asupra calității recoltelor și asupra consumatorului final, cercetarea a furnizat acele amestecuri care duc la utilizarea unor cantități cât mai mici de substanțe active în pesticidele atribuite fiecărei unități de suprafață, însă fără a scădea eficiența tratamentului. Practic, în același produs sunt cuprinse mai multe tipuri de substanțe active, cu mai multe mecanisme de acțiune, astfel încât, chiar dacă este redusă cantitatea, suma efectelor acelor substanțe active să fie mai mare și mai sănătoasă, față de ceea ce ar fi însemnat un efect al acțiunii fiecărei substanțe în parte. Impactul negativ al acestui nou produs alcătuit din două sau trei substanțe active este aproape nul asupra produsului finit, respectiv asupra recoltei și asupra a ceea ce omul consumă zi de zi. Acesta este marele pariu câștigat de către cercetători, oameni care la rândul lor au copii și care doresc să se hrănească și să își hrănească familiile sănătos”, preciza cercetător Adrian Teban, director de dezvoltare DuPont România.

Primul tratament, de îndată ce permite câmpul
Cât privește tehnologiile, la cereale de exemplu, specialistul recomandă fermierilor ca imediat ce se poate intra în câmp, cât mai devreme posibil, să efectueze primul tratament. Deoarece, astfel, curăță plantele de toate infecțiile primare, de toți sporii care pot exista și capătă certitudinea că planta va putea să aibă o pornire bună în vegetație. “Apoi, recomandăm ca în faza de burduf să se efectueze al doilea tratament, planta având maximul foliar deja creat, lanul având suprafața de absorbție maximă, practic și distribuția oricărui fungicid la nivelul limbului foliar al frunzelor fiind maximă și avem certitudinea că întreaga cantitate de substanță activă este absorbită de plantă, iar boala este controlată foarte bine. Recomandăm faza de burduf, în principiu, dar, desigur, nici un an nu seamănă cu altul și, dacă presiunea de boală este foarte mare, fără discuție că se poate interveni și mai devreme - momentul intervenției fiind stabilit împreună cu specialiștii sau în funcție de discernământul, talentul, experiența fieărui fermier”, recomanda Adrian Teban.
În România, există aproximativ 12 mii de unități cu activități agricole eficiente, iar dintre acestea 60-70% folosesc produse DuPont, potrivit datelor companiei.

Îngrășămintele foliare - produse ”cu sfaturi”
Prezența permanentă în câmp, cunoașterea și recunoașterea semnelor aduse de plante și de pământ, intervenția promptă și potrivită sunt câteva importante repere pentru reușita fiecărei culturi. Iar, din acest punct de vedere, cea de-a treia componentă a întâlnirii profesionale de la Iași, fertilizarea, reprezintă un capitol tehnologic a cărui desăvârșire trebuie obligatoriu să respecte reperele notate anterior. Odată identificate anumite probleme nutriționale ale culturilor, prin efectuarea analizelor de plante, în cel mai recomandat caz, trebuie găsite imediat și soluțiile specifice de fertilizare. Este una dintre observațiile reprezentanților celui de-al treilea coorganizator al simpozionului științific desfășurat la Iași, compania germană Lebosol Dunger GnbH.
”Au fost o participare și un interes cu adevărat aparte aici, în zona Moldovei, pentru tot ceea ce înseamnă verigi tehnologice impuse de știință, pentru obținerea de recolte bune. Cât privește tratamentele cu îngrășăminte foliare, este de reținut faptul că acestea rezolvă problemele din sol legate de sinergismul și antagonismul dintre elemente, combinarea celor două tipuri de fertilizări, la sol și foliar, asigurând o nutriție echilibrată a culturilor. Asimilarea elementelor nutritive prin rădăcini nu asigură în toate cazurile întreaga cantitate de elemente nutritive necesară plantei, situație în care acele elemente se pot administra foliar, concomitent stimulând și absorbția prin zona radiculară. Practic, vom consolida cultura și o vom recupera, dacă de exemplu a fost slăbită de boli și de dăunători”, arăta Mihai Cara, reprezentant Lebosol în Moldova.
Fertilizarea foliară mai aduce avantajul că se poate interveni exact atunci când este nevoie, de exemplu atunci când planta se află într-o fenofază în care consumă foarte mult și se poate ajunge exact unde este necesar, adică pe frunză. “Fertilizarea foliară reduce cu 15-25% necesarul de îngrășăminte chimice clasice și crește gradul de asimilare și utilizare a elementelor din sol cu 20-35%. În funcție de tipul de cultură, poate asigura sporuri de producție între 15 și 40%. Condiția este ca lucrările de întreținere să fie optime, iar în ceea ce privește nutriția plantelor, suntem permanent în legătură cu fermierii, împreună identificăm nevoile din câmp și soluțiile cele mai potrivite, efectuând inclusiv analize de plante la laboratoare specializate din străinătate”, adăuga Mihai Cara, reprezentant Lebosol zona Moldova.

 Adrian Teban

Adrian Teban, director de dezvoltare DuPont România ”Am observat că fermierii români renunță să mai cumpere produse ieftine sau care au o origine necunoscută, îndreptându-se către companiile care au în spate compartimente de cercetare foarte bine dezvoltate și care țin seama de problemele fermierilor, venind în întâmpinarea acestora.
Astăzi, piața pesticidelor este estimată undeva la 519 milioane de euro, din care aproximativ 420 milioane de euro reprezintă inputuri numai în terenurile arabile. În România, consemnăm o creștere anuală estimată la 15-20%, pe baza specializării fermierilor, a apariției unei generații noi de fermieri care sunt mult mai deschiși la utilizarea produselor pentru protecția culturilor”.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

 

 

 

 

 

 

 

Vizualizat: 311 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?