Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Soluţii ecologice din natură pentru horticultură

Publicat: 15 mai 2018 - 06:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura ecologică a evoluat fantastic în ultima perioadă, iar în România tendinţa de a obţine produse organice este în continuă creştere. Acesta a fost principalul mesaj pe care specialiştii companiei Naturevo, împreună cu Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti Mărăcineni şi Societatea Română a Horticultorilor, au dorit să-l transmită fermierilor prezenţi la simpozionul desfăşurat luna trecută la sediul ASAS.

Agricultura ecologică are menirea de a produce hrană mai curată, potrivită metabolismului uman, în deplină corelaţie cu conservarea şi dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale sistemului bio este crearea de produse agroalimentare proaspete şi autentice, care să respecte factorii naturali.
Agricultura ecologică este un sector dinamic în România, care a cunoscut în ultimii ani o evoluţie ascendentă, susţin specialiştii din sector.

Soluţii ecologice din natură pentru horticulturăClick pe poza pentru galerie!

Protecţie cu produse pe bază de alge, roci şi carbonat de calciu
Pentru a obţine recolte bogate şi a îndeplini cerinţele producţiei biologice, compania Naturevo vine în sprijinul fermierilor cu produse ecologice speciale pentru vie şi pomi. Unul dintre acestea este Calciprill, un îngrăşământ pe bază de carbonat de calciu, pentru ameliorarea solurilor acide. Se aplică la orice cultură agricolă şi este ideal pentru corectarea rapidă a pH-ului acid al solului, urmat de un răspuns imediat din partea activităţii microbiologice. În plus, reface treptat structura alterată a patului germinativ şi îmbunătăţeşte regimul aero-hidric al solului. “Calciprill îmbunătăţeşte structura, textura şi capacitatea de reţinere a apei în sol. De asemenea, produsul se poate utiliza uşor cu orice maşină de aplicat îngrăşăminte. Cu aceste produse stimulăm plantele să pornească bine în vegetaţie. O plantă bine hrănită va fi sănătoasă şi va produce mai mult”, a declarat Florian Lazăr, directorul tehnic al companiei Naturevo.
Un alt produs biologic care protejează culturile în mod natural este Algiforte, un biostimulator pe bază de alge. Obţinut din specia Ascophyllum nodosum, Algiforte diminuează efectele stresului de origine biotică şi abiotică. În plus, acest biostimulator biologic are puterea de a reduce infecţiile cu până la 70 la sută. “Este un produs pe bază de fitohormoni naturali din extract de alge marine, care măreşte rezistenţa la condiţiile adverse de mediu şi la infecţii patogene. Acţionează ca fertilizant foliar şi stimulator, reducând carenţele şi mărind absorbţia elementelor nutritive din sol. Aplicat în condiţii de stres, asigură cantitatea necesară de fitohormoni, rapid şi eficient. De asemenea, măreşte cantitatea şi calitatea recoltei”, a detaliat Ioan Enoiu, fondatorul Naturevo.
Tot din gama produselor ecologice speciale face parte şi Biophos, un îngrăşământ pe bază de rocă fosfatică granulată. Este un fertilizant bio, recomandat pentru toate tipurile de sol. Datorită conţinutului său ridicat de calciu, fosfor şi magneziu, produsul îmbunătăţeşte semnificativ echilibrul aero-hidric, dar şi activitatea microorganismelor din sol.
La finalul evenimentului, fermierii prezenţi au fost întrebaţi dacă ei cred cu adevărat în agricultura ecologică. Peste 80 la sută dintre aceştia au răspuns pozitiv.

Ioan Enoiu_b
Ioan Enoiu, fondatorul Naturevo: “România are o tendinţă pozitivă în acest sens (în agricultura ecologică - n.r.), majoritatea fermierilor vor să producă organic. Noi, Naturevo, am început să aliniem produsele, iar când am adunat suficiente, am început să facem programe. Programele sunt în conceptul «Naturevo Eco». Sunt produse naturale, avizate pentru agricultura ecologică, cu valenţe multiple şi cu viteză foarte mare de degradare”.

Florian Lazăr_b

Florian Lazăr: “Calciprill este un îngrăşământ pe bază de carbonat de calciu, este ionizat la un nivel foarte fin şi poate fi aplicat uniform pe toată suprafaţa solului. Are o eficacitate de zece ori mai mare decât un amendament clasic”.
PROIECT PENTRU POMICULTURA BIOLOGICĂ
Directorul ştiinţific al institutului ICDP Piteşti Mărăcineni , Dorin Sumedrea, a precizat că are pregătit, pe Submăsura 16.1 din PNDR, un proiect prin care se doreşte rezolvarea problemelor fermierilor care vor să se îndrepte către tehnologiile ecologice. Proiectul “Creşterea capacităţii instituţionale de cercetare - dezvoltare - inovare în domeniul pomiculturii ecologice” se bazează pe patru obiective. Primul este legat de sortimentele pretabile pentru agricultura ecologică, al doilea pe tehnologiile ecologice pre-recoltă de înmulţire şi exploatare, al treilea este axat pe nutriţia şi protecţia fotosanitară a speciilor pomicole, iar cel de-al patrulea are ca obiectiv tehnologiile biologice post-recoltă.
“Ne dorim să ajungem la cât mai multe soiuri cu rezistenţă şi toleranţă la boli. Să evaluăm materialul săditor şi să urgentăm obţinerea de soiuri noi. Apoi, să dezvoltăm tehnologii de pre-recoltă, înmulţire şi exploatare, să diversificăm serviciile şi să lucrăm la un sistem automat de aplicare cu precizie a produselor ecologice în pomicultură. Finalizarea acestui proiect se îndreaptă către un produs pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor, un produs de biostimulare. De asemenea, ne mai gândim şi la prelungirea perioadei de păstrare a fructelor ecologice”, a declarat Dorin Sumedrea, prezent la evenimentul Naturevo.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 8/213 (ediţia 1-14 mai 2018)

Vizualizat: 1735 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?