Putem asigura longevitatea scroafelor și a vacilor de lapte? Răspunsul nostru este DA! Cum? Reducând incidența șchiopăturilor și ameliorând fertilitatea animalelor.
Utilizarea de microelemente organice de calitate superioară sub formă de chelați cu glicină diminuează incidența afecțiunilor podale și reduce șchiopăturile, potențând parametrii de fertilitate și de longevitate la scroafe și la vacile de lapte.
Riscuri: productivitate redusă și eliminare timpurie din efectiv
Șchiopăturile și infertilitatea sunt provocări cu care medicii veterinari și fermierii se confruntă în fermele de creștere a scroafelor și a vacilor de lapte, deopotrivă. Ambele tipuri de patologii pot conduce la pierderi economice substanțiale pentru producători, cauzate de diminuarea producției de lapte, de afectarea fertilității - reflectată printr-o rată mai mare de reintrare în călduri -, de majorarea costurilor veterinare, dar și de creșterea procentelor sacrificării de necesitate. Șchiopăturile se asociază cu o scădere semnificativă a productivității animalelor și cresc riscul de îndepărtare timpurie a animalului din efectiv.
Scroafele mai tinere, spre exemplu, sunt sacrificate din cauza problemelor podale, înlocuirea lor realizându-se înainte de amortizarea investiției. Mai mult, uniformitatea lotului suferă modificări prin afectarea îndeosebi a scroafelor înalt performante, aflate la a doua și a treia fătare. Prin urmare, afecțiunile ongloanelor (vezi foto) reduc performanța generală a unui efectiv.
Nutriție corespunzătoare
Din fericire, nutriția corespunzătoare poate reduce patologiile podale și poate influența pozitiv fertilitatea. Furnizarea de cantități suficiente de oligominerale precum cuprul (Cu), zincul (Zn) și manganul (Mn) poate reprezenta o parte a soluției pentru reducerea incidenței șchiopăturilor și pentru îmbunătățirea aspectelor legate de reproducție. Chiar dacă oligomineralele sunt furnizate în cantități scăzute prin furajare, ele joacă roluri importante în: sinteza proteinelor, metabolismul vitaminelor, formarea țesutului conjunctiv și în funcția imună a organismului. Prin urmare, acestea sunt esențiale sănătății și performanței, inclusiv menținerii integrității ongloanelor, fertilității și producției de lapte.
Avantajele utilizării oligoelementelor chelatate
Numeroase studii de specialitate au arătat că biodisponibilitatea oligoelementelor organice este mai ridicată decât cea provenită din surse anorganice, cum ar fi oxizii sau sulfații. Oligomineralele anorganice dispun de o stabilitate mai redusă în rumen/stomac, iar ionii metalici pot interacționa liber cu liganzii, formând complexe insolubile. Ca urmare, un procent important de minerale anorganice este excretat prin intermediul fecalelor. Prin utilizarea chelaților, cantitatea de oligominerale administrată animalelor prin furajare și, în consecință, excreția de oligominerale în mediu sunt considerabil reduse. Mai mult, efectele antagoniste apar mai rar, iar rata de absorbție este amplificată. Numeroase studii au confirmat că suplimentarea furajului cu microelemente organice sub formă de chelați, mai ales chelați cu glicină, sporesc performanța animalelor.
Parametri de reproducție superiori la bovine
Potrivit studiilor Biochem, utilizarea chelaților cu glicina E.C.O. Trace® a demonstrat efecte benefice asupra vacilor de lapte, inclusiv menținerea sănătății glandei mamare, un interval fătare-concepție restrâns și păstrarea integrității ongloanelor. Într-un studiu recent efectuat într-o fermă comercială de lapte din estul Germaniei, efectivul de control a fost hrănit cu furaj mineral care a asigurat 1200 mg Zn, 800 mg Mn și 240 mg Cu pe animal și zi, oligoelementele provenind din oxizi și sulfați, în timp ce în grupul de testare paralel, formele anorganice au fost parțial înlocuite cu chelați ai glicinei în proporție de 40%, 30% și 50% pentru Zn, Mn și, respectiv, Cu. Prin substituirea parțială de oligominerale anorganice cu E.C.O. Trace®, producția zilnică de lapte a crescut semnificativ (37,3 vs. 35,9 litri pe vacă/zi). Mai mult, parametrii fertilității au fost ameliorați; procentul de vaci gestante la 120 de zile în lactație (DIM) a fost semnificativ superior (Figura 1). Tratamentele hormonale pentru activarea căldurilor s-au putut reduce, iar rata de concepție a crescut de la 33% la 42%.
Figura 1: Efectele pozitive ale utilizării chelaților cu glicină (E.C.O. Trace®)
(Medii; ab reprezintă diferențe semnificative statistic între tratamente, p <0,05) (Mählmeyer și colab., 2019)
Sănătatea ongloanelor și reducerea sacrificărilor de necesitate la scroafe
Pentru a reduce problemele podale într-o fermă cu 750 de scroafe din nordul Germaniei, femelelor li s-au administrat chelați cu glicină E.C.O. Trace® (Zn/Mn/Cu la 50/30/10 ppm) în combinație cu oligoelemente anorganice, pe parcursul întregii gestații și lactații. Într-o perioadă de testare de 12 luni, această modificare în nutriția cu oligominerale a dovedit efecte benefice asupra parametrilor de sănătate a ongloanelor la scroafele cu performanțe ridicate (Figura 2). Ameliorarea afecțiunilor podale a fost reflectată de o rată de înlocuire redusă și o durată de producție crescută a scroafelor (Figura 3).
Figura 2: Efectul chelaților cu glicină (E.C.O. Trace®) asupra scorului de sănătate a ongloanelor
Figura 3. Efectul chelaților cu glicină (E.C.O. Trace®) asupra ratei de înlocuire și a longevității scroafelor
BENEFICIILE E.C.O. TRACE® SUNT INCONTESTABILE
Utilizarea Zn, Cu și Mn E.C.O. Trace® a determinat efecte benefice la scroafele și vacile de lapte cu performanțe înalte. Suplimentarea furajelor cu chelați cu glicină poate reduce atât numărul, cât și severitatea leziunilor podale și, în cele din urmă, reducerea prevalenței șchiopăturilor în efectiv. În același timp, parametri de reproducție și, astfel, productivitatea animalelor, sunt intensificate. Acești parametrii au o maximă importanță în atingerea unei performanțe ridicate pe tot parcursul vieții animalelor, asigurând profitabilitatea fermelor cu o investiție infimă.