Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sfatul expertului Michelin - balansarea pe drum a anvelopelor agricole

Publicat: 07 noiembrie 2019 - 09:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În calitate de specialist, se întâmplă să primesc destul de frecvent reclamaţii din partea clienţilor îngrijoraţi că utilajele lor agricole şi agroindustriale se balansează pe drum (sărituri sau vibraţii), deşi, în multe dintre situaţii anvelopele sunt noi. Contrar părerilor preconcepute, de obicei această problemă nu are legătură cu calitatea fabricaţiei anvelopelor.

Este important de remarcat faptul că clienţii trebuie să folosească presiunea recomandată în conformitate cu instrucţiunile producătorului. În realitate, în 95 la sută dintre cazuri, calitatea fabricaţiei anvelopelor nu reprezintă cauza principală a fenomenului de balansare.

Balansarea pe drum a anvelopelor pentru utilaje agricole şi agroindustriale - cauze şi soluţii
Pentru a preveni deteriorarea mai gravă a utilajului sau a anvelopelor şi pentru a evita pierderea de timp, expertul Michelin recomandă efectuarea următoarelor verificări iniţiale:
1. Asiguraţi-vă că dimensiunea jantei este compatibilă cu dimensiunea anvelopei conform cărţii tehnice;
2. Verificaţi starea anvelopelor (deteriorare, prezoane etc.) şi alte accesorii pentru roţi (valve, inele);
3. Verificaţi suspensia;
4. Verificaţi aliniamentul osiei;
5. Verificaţi montajul anvelopelor (în principal în AG: dimensiuni şi raportul de transmisie);
6. Verificaţi uneltele utilajului sau lestarea;
7. Verificaţi poziţia taloanelor anvelopei, aspectul vizual al liniei circulare-ghidaj pentru montare de pe flancul anvelopei (care trebuie să fie paralelă cu muchia jantei într-un montaj corect).

Anvelopa

Linia circulară-ghidaj pentru montare de pe flancul anvelopei este paralelă cu muchia jantei


Dacă totuşi problema persistă, după ce efectuaţi verificările prezentate anterior şi toate componentele sunt în stare bună de funcţionare, expertul Michelin recomandă următoarele corecţii posibile pe care le puteţi face pentru anvelope:
1. Corectarea presiunii - umflare sau dezumflare (în funcţie de problemă). În multe dintre cazuri, vehiculele noi sosesc fără o presiune corectă din cauza transportului sau a altor condiţii, cum ar fi lestarea etc.
2. Dezumflaţi anvelopa, rotiţi-o la 90o în jurul jantei şi umflaţi până ajungeţi la presiunea de montare, care este 2,5 bari pentru anvelopele Michelin; verificaţi dacă anvelopa este poziţionată corect pe jantă şi umflaţi-o sau dezumflaţi-o până ajungeţi la presiunea recomandată, în funcţie de dimensiunea anvelopei şi de utilizarea acesteia. Această corecţie este utilă în multe dintre situaţiile în care anvelopa prezintă o „suprafaţă plată” cauzată de staţionarea vehiculului pe o perioadă lungă de timp (de exemplu, în cazul vehiculelor noi care au staţionat în sediul dealerilor înainte de vânzarea acestora sau în cazul utilajelor de recoltat care staţionează pe perioada iernii) la presiune incorectă. Anvelopele diagonale sunt mult mai expuse acestui fenomen decât anvelopele radiale.
3. Schimbaţi poziţiile jantelor pe utilaj.
În cazul în care niciuna dintre recomandările prezentate anterior nu ajută la rezolvarea problemei, clientul trebuie să solicite asistenţă suplimentară din partea reprezentantului Michelin.

Text şi foto: Michelin

Foto 2: Aliniamentul osiei

Foto 2: Aliniamentul osiei 


Foto 1: Poziţia talonului

Foto 1: Poziţia talonuluiArticol publicat în revista Ferma nr. 17/244 (ediţia 1-14 octombrie 2019)

Vizualizat: 839 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?