Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Şcolarizare direct în fermă - Braicoop a aderat la proiectul APIMAR

Publicat: 03 martie 2018 - 15:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Luna trecută, Monika Puiu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România (APIMAR), a fost invitată de Braicoop Cooperativa Agricolă din Brăila să prezinte în faţa membrilor proiectul cu privire la şcolarizarea viitorilor mecanici agricoli şi integrarea lor în producţie. Cooperativa Braicoop este interesată de proiectul APIMAR privind formarea mecanicilor agricoli. 

„Noi avem încheiat un parteneriat cu Colegiul Tehnologic Viaceslav Harnaj din Bucureşti, prin care instruim în sistem dual tineri între 14 şi 16 ani care doresc să urmeze o carieră în profesia de mecanic agricol. Durata şcolarizării este de trei ani şi la sfârşit vom acorda o diplomă prin care să se ateste calificarea în meserie, apoi pe fiecare absolvent îl vom sprijini să se angajeze fie la companiile noastre, fie la alte firme din agricultură. La început am avut 42 de elevi, din care unul a renunţat din cauza problemelor de sănătate.

Şcolarizare direct în fermă_b

Vom face la mijlocul anului şcolar o verificare, o evaluare a fiecărui cursant, să vedem notele obţinute, cine a lipsit prea mult, căci cu lipsa de la ore eu nu prea sunt de acord. Apoi să vedem cine merge mai departe în profesie, cine continuă studiile şi cine nu!”, ne-a declarat Monika Puiu după ce a expus proiectul în detaliu şi a răspuns întrebărilor fermierilor.
Potrivit liderului APIMAR, cursurile au o durată de trei ani. În primul an, elevii vor face practică în atelierele companiilor partenere APIMAR, respectiv NHR Agropartners, IPSO Agricultură, AgroConcept, Titan Machinery, Farm Tech şi Mewi, într-un interval de timp de 25% din perioada instrucţiei. Din al doilea an, accentual pe activitatea practică va creşte la 60%, iar în ultimul an de studiu va ajunge la 75% din timpul total alocat şcolarizării.
Proiectul privind formarea profesională a mecanicilor agricoli răspunde cerinţelor unui comandament al agriculturii româneşti menit să acopere lipsa mecanizatorilor calificaţi în acest sector de activitate economică, mai ales în condiţiile în care în ultimii ani tot mai mulţi fermieri au depus proiecte pentru dotarea exploataţiilor agricole cu tehnică de mecanizare de ultimă generaţie şi acum nu găsesc operatori calificaţi care să lucreze cu echipamente dintre cele mai moderne.

Şcolarizare direct în fermă_b

Se caută elevi brăileni pentru a fi calificaţi în profesii agricole
Cooperativa Agricolă Braicoop s-a dovedit a fi extrem de interesată de acest proiect, care îşi găseşte aplicabilitatea şi utilitatea în fermele membrilor săi. Partenerii proiectului îşi doresc să înceapă în toamnă cu o clasă astfel: jumătate dintre elevi să urmeze profesia de mecanic agricol şi jumătate pe cea de agricultor; să meargă în ferme şi să înveţe pe viu despre tehnologiile de cultivare a pământului, despre modul cum se lucrează terenul, lucruri pe care mecanicul agricol nu le învaţă prin programa de şcolarizare. „Acum am venit să discutăm concret şi să vedem dacă putem să preluăm noi elevii la Bucureşti sau să găsim o unitate de învăţământ în Brăila care să fie de acord să înceapă cu o clasă formată din 15 sau 20 de elevi. Eu cred că o clasă la şcoala profesională trebuie să înceapă cu un modul de instrucţie format minimum minimorum din 15 cursanţi; ar fi cea mai bună opţiune şi asta este şi cerinţa mea”, a explicat Monika Puiu.
Liderul APIMAR a ţinut să sublinieze încă o dată sprijinul acordat în susţinerea acestui proiect de către Asociaţia Presei Agricole din România, inclusiv de revista Ferma şi portalul de ştiri Agroinfo!

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 3/207 (ediţia 15-28 februarie 2018)

 

 

 

Vizualizat: 346 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?