Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

SAFECAP®: un nou partener împotriva manei la cartof

Publicat: 02 august 2022 - 15:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii cultivatori de cartof sunt în prima linie a celor care au nevoie de soluții eficiente pentru prevenirea manei (Phytophthora infestans), deoarece, în urma infecției, producția este afectată în proporție foarte mare. 

Condiții favorabile pentru apariția manei la cartof: după cum știm, principalii factori care contribuie la apariția manei sunt temperaturile situate în intervalele 15ºC - 18ºC (când are loc sporularea) și 20ºC - 25ºC (când se propagă infecția), precum și umiditatea ridicată.

 Mana cartofului, tulpina_b

Foto: Mana cartofului, atac pe tulpină, Sursa foto: alamy.com


NOUL SAFECAP® - FUNGICID CU ACȚIUNE RAPIDĂ

 

Produsul, pe bază de cimoxanil 450 g/kg, se prezintă sub formă de granule dispersabile în apă și se dovedește eficient împotriva manei la toate soiurile de cartofi, timpurii și tardivi. Se recomandă includerea SAFECAP în programele preventive și aplicarea sa în amestec cu alte fungicide, atunci când riscul de infectare este mare. De asemenea, produsul oferă rezultate foarte bune și atunci când este utilizat ca tratament curativ.

Cimoxanilul pătrunde rapid în plantă, oferind protecție după infecția primară. Prezintă sistemie locală și este compatibil cu o serie largă de fungicide de contact. Datorită faptului că substanța activă cimoxanil este foarte eficientă, asocierea în tank - mix cu un alt fungicid cu un mod diferit de acțiune generează un tratament foarte eficient împotriva manei.

 Mana cartofului, frunza_b

Foto: Mana cartofului, atac pe frunză, Sursa foto: alamy.com


MOMENTE OPTIME DE APLICARE


1. Prevenție. În lipsa avertizărilor, pentru a preveni riscul unei presiuni mari de infecție, prima stropire se realizează înainte de închiderea rândurilor. Tratamentele trebuie repetate la intervale de 7 - 14 zile, intervalul de timp mai lung fiind recomandat în perioadele secetoase. Poate fi utilizat un interval între tratamente de 7 zile atunci când riscul de apariție a manei este ridicat.

2. Stoparea infecției și controlul bolii. Decizia de aplicare se ia în funcție de datele meteo și de situația din teren (iminența atacurilor și avertizările), iar aplicarea se realizează cât mai curând de la primul semnal de alarmă. Tratamentul se reia la 7 - 14 zile, în funcție de incidența bolii și presiunea de infecție. Pentru că irigarea culturilor crește riscul de apariție a manei, aplicarea SAFECAP, în amestec cu un fungicid de contact, trebuie realizată cât mai repede posibil după irigare.

Ultimul tratament se va realiza respectând timpul de pauză de 14 zile până la recoltare.

 Mana cartofului, tubercul_b

Foto: Mana cartofului, atac pe tubercul, Sursa foto: alamy.com


SITUAȚII CU RISC RIDICAT


Chiar dacă se emit avertizări privind un potențial atac în perioada următoare, cum vara acestui an este destul de călduroasă, se recomandă atenție sporită în fermele care beneficiază de un sistem de irigații, unde acest risc este mai accentuat.

Situațiile cu risc ridicat de infecție includ:

• dezvoltarea rapidă a culturii, eventual în situații de fertilizare intensă;

• culturile irigate, respectiv suprafețe cu culturi intensive de cartofi;

• soiuri vulnerabile sau un focar de mană activ în apropiere.

 

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .


un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

 

Vizualizat: 443 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?