Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Să creştem împreună - propunerea Brinkman pentru fermieri

Publicat: 22 ianuarie 2020 - 13:12
Comenteaza   | Galerie   | Video 1 2   | Print | Trimite unui prieten

Continuând tradiţia ultimilor ani, Brinkman a organizat la sfârşitul lunii noiembrie a.c. o întâlnire cu partenerii săi - fermieri şi distribuitori din România. Evenimentul s-a dorit şi a reuşit să fie unul de apropiere şi schimb de cunoştinţe între companie şi colaboratori, dar şi de la fermier la fermier.

Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi de căpşun în sere, dealeri care comercializează produse Brinkman, precum şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Prezentările au fost concentrate în jurul celor mai frecvente probleme cu care se confruntă sectorul, respectiv creşterea eficienţei şi a productivităţii în condiţiile lipsei forţei de muncă. Adică soluţii prin care fermierii să devină mai eficienţi. "Dorim să le dăm cultivatorilor câteva informaţii utile, cu ajutorul cărora să poată să diminueze sau chiar să elimine unul dintre factorii care le influenţează negativ activitatea - lipsa forţei de muncă. Prezentările au fost făcute pornind de la această realitate care afectează sectorul horticol. Folosind tehnologiile promovate de Brinkman, putem fi mai eficienţi în lucrările de zi cu zi din sere. Informaţiile oferite clienţilor arată că există tehnologie - trebuie doar să o folosim. Aceasta este o tehnologie testată, care a dat deja rezultate în Olanda şi nu numai, iar cultivatorii sunt norocoşi că o pot folosi fără a avea costuri de testare", ne asigură Cristina György-Hângan, manager vânzări pentru România şi Moldova în cadrul Brinkman Hungary Kft.

Echipa Brinkman_b

Costuri mari, subvenţii mici
Situaţia sectorului horticol este asemănătoare în toate statele limitrofe României, respectiv Ungaria, Bulgaria, Moldova, Croaţia şi Serbia, aflate în aria de activitate a Brinkman Hungary Kft. "Investiţiile pentru demararea unei afaceri în horticultură sunt mari, iar subvenţiile UE sunt mici. În plus, se resimte tot mai mult lipsa forţei de muncă, în timp ce costul acesteia este tot mai mare. Se constată şi o creştere a dimensiunii fermelor horticole, în paralel cu dispariţia multor ferme mici şi a celor mai puţin eficiente. Cooperativele - asocierea dintre fermieri - reprezintă una dintre formele organizatorice de succes în horticultură şi care poate ajuta la consolidarea afacerilor individuale. De asemenea, în toate pieţele există o cerere în creştere pentru produse de calitate şi pentru livrarea legumelor şi fructelor preambalate. Iar lipsa reziduurilor chimice (ca urmare a folosirii produselor pentru protecţia plantelor) este o cerinţă standard din partea supermarketurilor şi a consumatorilor. Însă randamentul şi calitatea producţiilor horticole sunt foarte variabile", observa László Badenszki , directorul filialei, la începutul evenimentului.

Eveniment Brinkman pentru fermieri_b

"Let’s improve together!"
Schimbările climatice sunt o realitate, se manifestă în mod curent şi fermierii resimt acest lucru, chiar dacă activitatea lor se desfăşoară în spaţii protejate. Si aici, noi dăunători şi noi boli apar în fiecare an.
În Uniunea Europeană, o tendinţă "la modă" este folosirea tehnologiilor "bio" pentru protecţia plantelor sau aşa-numitele practici prietenoase cu mediul. Folosirea şi certificarea soluţiilor sustenabile implică o procedură standard pe care tot mai mulţi fermieri din sectorul horticol încearcă să o urmeze.
În aceste condiţii, noul slogan al companiei Brinkman este "Let’s improve together!" (Să îmbunătăţim împreună!) şi exprimă dorinţa companiei de a contribui prin experienţa sa la crearea şi dezvoltarea locală şi regională a unei platforme comune unde cultivatorii să se întâlnească şi să înveţe unii de la ceilalţi, pentru o mai bună înţelegere a tehnologiilor şi pentru rezultate eficiente.
Brinkman oferă produse şi servicii de top: Cultilene, Bio-Grow, Haifa, Valent, Oerlemans, precum şi soluţii tehnice de la companii de renume: PRIVA, Berg, Empas, Meteor, Netafim, Vocom, Viscon şi Weterings. "Portofoliul firmei noastre include tot ceea ce este necesar pentru producţia în sere şi solarii: de la sfoară şi cârlige, până la proiecte la cheie. Noi suntem specializaţi pe tehnologie interioară şi pe toate accesoriile necesare pentru cultivare. De asemenea, putem ajuta cultivatorii să acceseze proiecte finanţate cu fonduri UE prin AFIR. Lucrăm cu mai multe firme care construiesc şi serele, în aşa fel încât să reuşim să le oferim celor care doresc să ridice o seră de la zero oportunitatea de a avea totul dintr-un singur loc. Apoi, pe parcursul producţiei, ei nu trebuie să îşi bată capul să alerge în toate direcţiile ca să găsească tot ceea ce le trebuie... Este suficient să ne caute pe noi şi noi le vom oferi tot ceea ce au nevoie", a explicat Cristina György-Hângan.

Parteneriat Brinkman - PRIVA
Între Royal Brinkman şi Priva există un lung parteneriat. Priva dezvoltă produse şi soluţii pentru managementul apei, managementul informaţiei, controlul proceselor şi al serviciilor în sere şi solarii, precum şi clădiri de birouri, celule şi camere de creştere. Compania investeşte mult în cercetare şi dezvoltare, dovadă stând şi faptul că Priva se află în top 30 al companiilor care investesc cel mai mult în acest domeniu din Olanda (locul 27).
Priva este o companie de familie, fondată în 1959 în Olanda, şi care are acum peste 450 de angajaţi, din care o sută sunt în afara Olandei, în peste 20 de state. De alfel, compania are 16 filiale şi 450 parteneri de afaceri în mai mult de 40 de ţări.
Programul de management oferit de Priva a fost prezentat de către reprezentantul companiei la eveniment - Jozefien Krepel. În acest program sunt integrate toate activităţile de management al apei: pretratare (indiferent de sursă: apă de ploaie, apă subterană sau de suprafaţă), irigare, fertilizare, post-tratament şi recirculare.
De asemenea, în program poate fi inclus şi managementul informaţiilor, de la cules - cântărire, cameră tampon, control de calitate, sortare, împachetare, etichetare, paletizare, stocare - inventar şi până la livrare. Programul de management este integrat pe o pagină web, cu o interfaţă prietenoasă pe tabletă, smartphone sau PC, uşor de citit şi cu grafice clare.
PRIVA Academy este un sistem de educaţie şi training disponibil la orice oră şi din orice loc (online, 24/7). Acest sistem face ca învăţarea şi perfecţionarea fermierilor să devină şi mai personalizată, fără a mai depinde de disponibilitatea trainerilor.

În numerele viitoare ale revistei Ferma vom reveni cu prezentarea celor mai interesante soluţii şi tehnologii Brinkman.

 Cristina György-Hângan_b

Cristina György-Hângan: „Anul acesta a fost unul foarte aglomerat şi cu numeroase provocări. Cultivatorii ştiu ce le trebuie şi din ce în ce mai mulţi fermieri îşi fac planurile de cultură cu o jumătate de an înainte. Dar încă mai sunt situaţii când, în ultimul moment, trebuia să rezolvăm o cerere, o problemă sau o nevoie urgentă. Ne bucurăm că fermierii sunt mult mai atenţi, au voinţă să înveţe şi să producă mai bine. Este o plăcere să lucrăm cu oameni care ştiu ce vor, iar noi putem să le satisfacem cererea pentru tehnologii moderne!"

László Badenszki_b

László Badenszki: „Prin tehnologiile promovate, Brinkman doreşte ca partenerii săi - cultivatorii - să aibă costuri mai mici de producţie şi, deci, să devină mai profitabili. Adică să îşi optimizeze tehnologiile de creştere pentru o producţie predictibilă (kg/mp şi calitate), odată cu reducerea cheltuielilor de producţie/kilogramul de produs”.

 

PREZENTĂRI CU TEMATICĂ SPECIFICĂ
Sumarul manifestării "Grower meeting in Romania", organizat de Brinkman Hungary Kft. la Deva, a cuprins următoarele prezentări:
• Programe "Let’s improve together!" - László Badenszki, director Brinkman Hungary Kft.;
• „Drumul meu până la 63 kg tomate/mp” - Forrai Alfréd - consultant horticol (Ungaria);
• Sisteme PRIVA - Jozefien Krepel, reprezentant PRIVA;
• Igiena şi dezinsecţia în sere şi solarii - „Am probleme cu plantele. Ce să fac?” - Zoltan Boldizsár - specialist Brinkman Hungary Kft;
• Rotaţia şi protecţia culturii - Cristina György-Hângan;
• „Substratul de cocos - mit şi realitate” - Zoltan Boldizsár;
• Efectele agenţilor de umbrire - Mihaela Măxineanu, reprezentat Brinkman România;
• „Vreau să mă dezvolt! Cum pot accesa finanţare pentru dezvoltarea serelor noi sau existente?” - Ciprian Suciu - consultant;
• „Am făcut-o... Greu, dar a meritat! ” - Iasmina Stoici, cultivator de căpşun.

 

 

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 928 | Video Video 1 2 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?