Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Riscul pododermatitelor

Publicat: 28 ianuarie 2020 - 23:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sănătatea onglonului este o temă foarte actuală, deoarece o vacă din zece este sacrificată prematur din cauza afecţiunilor podale! Motivul este suficient pentru ca fermierii să se concentreze pentru a obţine o diagnoză şi pentru a lua măsurile necesare. Din păcate, în realitate, circa trei sferturi dintre crescătorii de vaci subestimează această problemă (Allgauer Bauernblatt 12/2019).

 

Din acest motiv, Centrul de Cercetare pentru Agrozootehnie - Grub, din Bavaria - Germania, a organizat un seminar pentru a prezenta cele mai noi cunoştinţe şi măsuri în domeniul sănătăţii onglonului vacilor de lapte. Într-un experiment care a durat mai mult de un an au fost examinate animalele din patru ferme de vaci, precum şi cele din ferma experimentală Grub, urmărind legătura dintre comportament, productivitate şi sănătatea ongloanelor. S-a făcut mai întâi o analiză “în trei puncte” a gradului de locomoţie (Locomotion Scoring):

• Dacă animalul are un mers neregulat şi asimetric, atunci vaca este şchioapă.

• În cazul animalelor cu mişcare simetrică şi regulată, s-a cercetat curbura spinării, mişcarea capului şi ţinuta animalului. Dacă spinarea este curbată, animalul efectuează mişcări de cap în mers sau nu se sprjină în timpul deplasării pe toate cele patru membre, probabil şchiopătează.

• Dacă nu se întâlneşte nici una dintre aceste caracteristici, vaca este sănătoasă.
Aprecierea ţinutei animalului în timpul mersului ajută la depistarea din timp a afecţiunilor podale, deoarece cu cât trece timpul, cu atât şansele de vindecare scad. Producţia de lapte nu scade de la început, ci după o lungă perioadă de boală a animalului. De aceea, producţia de lapte nu poate fi o referinţă pentru starea de bine a vacii!

Atenţie la animalele nou achiziţionate, deoarece creşte riscul apariţiei în cireadă a pododermatitelor infecţioase, precum şi a dermatitei interdigitale (Mortellaro). Fermele bine izolate, cu acces restrâns şi controlat, au cea mai mare şansă să rămână cu animale sănătoase. O mare importanţă prezintă şi dezinfecţia ongloanelor.

Riscul pododermatitelor_b


Măsuri de prevenţie:


- Inspectarea şi curăţarea regulată a ongloanelor de către profesionişti;

- Păstrarea curăţeniei în grajd;

- Hrănirea corectă şi îndestulată a animalelor;

- Animalele trebuie să aibă permanent la dispoziţie apă proaspătă şi curată;

- Optimizarea aleilor de deplasare şi a suprafeţelor de odihnă;

- Diminuarea gradului de stres al animalului.

Aleile de mişcare şi suprafeţele de odihnă au un rol decisiv în confortul şi în sănătatea animalului.

Zonele de odihnă trebuie să fie moi şi suficient de încăpătoare pentru animal.

Suprafeţele de deplasare nu trebuie să fie alunecoase, dar nici dure, ci suficient de moi pentru ca onglonul animalului să se afunde precum pe pajiştile naturale, cu toată suprafaţa lui, iar tensiunile create să fie cât mai mici.

O soluţie benefică pentru animal şi eficientă pentru crescător este pardosirea acestor suprafeţe cu cauciuc. În acest sens, profitaţi de experienţa de peste 50 de ani în acest domeniu a firmei KRAIBURG!

Simona EHMANN

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 1916 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?