Sănătatea onglonului este o temă foarte actuală, deoarece o vacă din zece este sacrificată prematur din cauza afecţiunilor podale! Motivul este suficient pentru ca fermierii să se concentreze pentru a obţine o diagnoză şi pentru a lua măsurile necesare. Din păcate, în realitate, circa trei sferturi dintre crescătorii de vaci subestimează această problemă (Allgauer Bauernblatt 12/2019).
Din acest motiv, Centrul de Cercetare pentru Agrozootehnie - Grub, din Bavaria - Germania, a organizat un seminar pentru a prezenta cele mai noi cunoştinţe şi măsuri în domeniul sănătăţii onglonului vacilor de lapte. Într-un experiment care a durat mai mult de un an au fost examinate animalele din patru ferme de vaci, precum şi cele din ferma experimentală Grub, urmărind legătura dintre comportament, productivitate şi sănătatea ongloanelor. S-a făcut mai întâi o analiză “în trei puncte” a gradului de locomoţie (Locomotion Scoring):
• Dacă animalul are un mers neregulat şi asimetric, atunci vaca este şchioapă.
• În cazul animalelor cu mişcare simetrică şi regulată, s-a cercetat curbura spinării, mişcarea capului şi ţinuta animalului. Dacă spinarea este curbată, animalul efectuează mişcări de cap în mers sau nu se sprjină în timpul deplasării pe toate cele patru membre, probabil şchiopătează.
• Dacă nu se întâlneşte nici una dintre aceste caracteristici, vaca este sănătoasă.
Aprecierea ţinutei animalului în timpul mersului ajută la depistarea din timp a afecţiunilor podale, deoarece cu cât trece timpul, cu atât şansele de vindecare scad. Producţia de lapte nu scade de la început, ci după o lungă perioadă de boală a animalului. De aceea, producţia de lapte nu poate fi o referinţă pentru starea de bine a vacii!
Atenţie la animalele nou achiziţionate, deoarece creşte riscul apariţiei în cireadă a pododermatitelor infecţioase, precum şi a dermatitei interdigitale (Mortellaro). Fermele bine izolate, cu acces restrâns şi controlat, au cea mai mare şansă să rămână cu animale sănătoase. O mare importanţă prezintă şi dezinfecţia ongloanelor.
Măsuri de prevenţie:
- Inspectarea şi curăţarea regulată a ongloanelor de către profesionişti;
- Păstrarea curăţeniei în grajd;
- Hrănirea corectă şi îndestulată a animalelor;
- Animalele trebuie să aibă permanent la dispoziţie apă proaspătă şi curată;
- Optimizarea aleilor de deplasare şi a suprafeţelor de odihnă;
- Diminuarea gradului de stres al animalului.
Aleile de mişcare şi suprafeţele de odihnă au un rol decisiv în confortul şi în sănătatea animalului.
Zonele de odihnă trebuie să fie moi şi suficient de încăpătoare pentru animal.
Suprafeţele de deplasare nu trebuie să fie alunecoase, dar nici dure, ci suficient de moi pentru ca onglonul animalului să se afunde precum pe pajiştile naturale, cu toată suprafaţa lui, iar tensiunile create să fie cât mai mici.
O soluţie benefică pentru animal şi eficientă pentru crescător este pardosirea acestor suprafeţe cu cauciuc. În acest sens, profitaţi de experienţa de peste 50 de ani în acest domeniu a firmei KRAIBURG!
Simona EHMANN
Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)