Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Rezistenţa la iernare - un punct forte al cerealelor Saaten Union

Publicat: 10 mai 2018 - 09:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Culturile de cereale păioase de toamnă, cum este grâul, orzul, orzoiaca, secara sau triticalele de toamnă, începând încă din primele stadii de vegetaţie, sunt supuse condiţiilor dificile din timpul iernii.

Ca să depăşească aceste condiţii dificile, plantele de cereale păioase trebuie să fie bine înrădăcinate şi înfrăţite înainte de intrarea în iarnă. Aceşti parametri extrem de importanţi sunt realizaţi doar dacă aceste culturi au fost semănate în epoca optimă corespunzătoare pentru fiecare zonă. Saaten Union România recomandă ca soiurile de grâu din portofoliul comercial, de exemplu Katarina, Joker, Trublion sau Python, să fie semănate astfel: în zonele de câmpie şi în vestul ţării în intervalul 25 septembrie - 15 octombrie, iar pentru zonele colinare, în intervalul 20 septembrie - 01 octombrie.

Culturile de cereale păioase de toamnă_b

Măsuri tehnologice pentru buna pornire în vegetaţie
De asemenea, un alt factor destul de important este şi calitatea lucrărilor efectuate, precum şi condiţiile climatice din toamnă, care trebuie să fie favorabile pentru realizarea unor lucrări de bună calitate.
Rezistenţa la iernare este cu atât mai mare cu cât, la intrarea în iarnă, plantele au fost supuse procesului de „călire” rezultat din alternanţa zilelor de toamnă cu temperaturi de 10-15oC cu cele din timpul nopţii, de 0-5oC. Cu această ocazie are loc şi o concentrare a sucului celular şi o acumulare a substanţelor de rezervă în nodul de înfrăţire, care fac ca plantele de grâu să reziste mai bine la ger.
Pe durata întregului proces de iernare, plantele de grâu nu intră în repaus total, ci sunt supuse unor procese fiziologice, prin care se formează celule noi la nivelul radicular şi foliar, iar în vârful de creştere are loc o diferenţiere a celulelor, din care mai târziu se va dezvolta spicul.
Scopul specialiştilor companiei Saaten Union România este să selecteze în cadrul testărilor şi să promoveze, în condiţiile ţării noastre, doar soiuri care se caracterizează prin rezistenţă la iernare, toleranţă sporită la principalele boli foliare, calitate ridicată pentru panificaţie şi producţii înalte.
Un factor important pentru producţii ridicate la culturile de cereale păioase de toamnă este susţinut şi de aplicarea îngrăşămintelor cu azot imediat după pornirea în vegetaţie din primăvară. Acest lucru asigură plantelor o putere de regenerare şi o creştere mai intensă şi, de asemenea, o pornire în vegetaţie mai timpurie şi mai bună.

Cornelia PISTOL
Director Cercetare-Dezvoltare Cereale păioase

Text şi foto: Saaten Union


SAATEN UNION RECOMANDĂ CALITATEA
Recomandarea Saaten Union România este ca fermierii să cultive soiuri care sunt caracterizate genetic printr-o rezistentă la iernare, cum ar fi soiurile Katarina, Joker, Mulan, Trublion, Python. Aceste soiuri sunt cultivate cu succes în cele mai multe ferme din România cu rezultate foarte bune, atât din punct de vedere al toleranţei la iernare, înfrăţire, calitate pentru panificaţie, cât şi pentru productivitate ridicată.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/212 (ediţia 15-30 aprilie 2018)

Vizualizat: 711 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?