Culturile de cereale păioase de toamnă, cum este grâul, orzul, orzoiaca, secara sau triticalele de toamnă, începând încă din primele stadii de vegetaţie, sunt supuse condiţiilor dificile din timpul iernii.
Ca să depăşească aceste condiţii dificile, plantele de cereale păioase trebuie să fie bine înrădăcinate şi înfrăţite înainte de intrarea în iarnă. Aceşti parametri extrem de importanţi sunt realizaţi doar dacă aceste culturi au fost semănate în epoca optimă corespunzătoare pentru fiecare zonă. Saaten Union România recomandă ca soiurile de grâu din portofoliul comercial, de exemplu Katarina, Joker, Trublion sau Python, să fie semănate astfel: în zonele de câmpie şi în vestul ţării în intervalul 25 septembrie - 15 octombrie, iar pentru zonele colinare, în intervalul 20 septembrie - 01 octombrie.
Măsuri tehnologice pentru buna pornire în vegetaţie
De asemenea, un alt factor destul de important este şi calitatea lucrărilor efectuate, precum şi condiţiile climatice din toamnă, care trebuie să fie favorabile pentru realizarea unor lucrări de bună calitate.
Rezistenţa la iernare este cu atât mai mare cu cât, la intrarea în iarnă, plantele au fost supuse procesului de „călire” rezultat din alternanţa zilelor de toamnă cu temperaturi de 10-15oC cu cele din timpul nopţii, de 0-5oC. Cu această ocazie are loc şi o concentrare a sucului celular şi o acumulare a substanţelor de rezervă în nodul de înfrăţire, care fac ca plantele de grâu să reziste mai bine la ger.
Pe durata întregului proces de iernare, plantele de grâu nu intră în repaus total, ci sunt supuse unor procese fiziologice, prin care se formează celule noi la nivelul radicular şi foliar, iar în vârful de creştere are loc o diferenţiere a celulelor, din care mai târziu se va dezvolta spicul.
Scopul specialiştilor companiei Saaten Union România este să selecteze în cadrul testărilor şi să promoveze, în condiţiile ţării noastre, doar soiuri care se caracterizează prin rezistenţă la iernare, toleranţă sporită la principalele boli foliare, calitate ridicată pentru panificaţie şi producţii înalte.
Un factor important pentru producţii ridicate la culturile de cereale păioase de toamnă este susţinut şi de aplicarea îngrăşămintelor cu azot imediat după pornirea în vegetaţie din primăvară. Acest lucru asigură plantelor o putere de regenerare şi o creştere mai intensă şi, de asemenea, o pornire în vegetaţie mai timpurie şi mai bună.
Cornelia PISTOL
Director Cercetare-Dezvoltare Cereale păioase
Text şi foto: Saaten Union
SAATEN UNION RECOMANDĂ CALITATEA
Recomandarea Saaten Union România este ca fermierii să cultive soiuri care sunt caracterizate genetic printr-o rezistentă la iernare, cum ar fi soiurile Katarina, Joker, Mulan, Trublion, Python. Aceste soiuri sunt cultivate cu succes în cele mai multe ferme din România cu rezultate foarte bune, atât din punct de vedere al toleranţei la iernare, înfrăţire, calitate pentru panificaţie, cât şi pentru productivitate ridicată.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/212 (ediţia 15-30 aprilie 2018)