Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Revoluţia digitală şi secretul marilor producţii

Publicat: 26 noiembrie 2019 - 17:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Adevărată desfăşurare de forţe la Grabaţ, în judeţul Timiş, chiar în prima zi a lunii octombrie, când Bayer a organizat o demonstraţie de recoltare a porumbului utilizând platforma agro-digitală Climate FieldView. Pentru cine nu a auzit încă de acest instrument inteligent de lucru, se cuvine să precizăm că este vorba de o aplicaţie cu ajutorul căreia puteţi studia modul în care folosirea diferitelor produse sau tehnologii vă afectează productivitatea. 

Tehnologia permite colectarea de date din teren, analiza agronomică avansată şi monitorizarea condiţiilor meteorologice locale, ceea ce ar trebui să conducă la o simplificare a procesului decizional, astfel încât fermierul să poată lua mai uşor hotărâri bazate pe fapte şi nu pe intuiţie, aşa cum se întâmplă de foarte multe ori. Pentru a realiza asta e nevoie de un dispozitiv special - FieldView Drive, care în cazul de faţă a fost conectat la portul ISOBUS al combinei (există posibilitatea monitorizării şi a altor activităţi agricole - semănat, aplicarea de tratamente fitosanitare etc). Acesta preia în timp real datele transmise de senzorii de umiditate, de producţie şi GPS, după care toate informaţiile sunt încărcate într-o aplicaţie ce poate fi vizualizată pe calculator, tabletă sau chiar pe telefonul mobil, iar în final sunt generate harta de producţie şi o serie de rapoarte complexe pe fiecare metru de teren.

Demonstraţie de recoltare a porumbului utilizând platforma agro-digitală Climate FieldViewClick pe poza pentru galerie!

Impactul densităţilor asupra producţiei
„Genetica Dekalb se pretează pentru semănatul la densităţi mai mari, ceea ce poate să ne asigure un plus de producţie. Desigur, trebuie ţinut cont de mediul de cultură. Platforma aceasta am ales-o în aşa fel încât să avem neuniformităţi şi exces de apă. Deţinem majoritatea hibrizilor din portofoliu şi ne-am jucat cu densităţile, de la 70.000 la 80.600 boabe semănate, încercând astfel să urmărim impactul acestor densităţi asupra producţiei. Iar cu aplicaţia FieldView şi cu ajutorul hărţilor satelitare putem să vedem în timp real care sunt problemele în solă, cum a evoluat cultura, dacă avem exces de apă sau probleme de îmburuienare”, ne-a explicat Daniel Grosz, director tehnic al companiei Bayer pe zona de vest.
Totodată, pe baza hărţii de producţie generate, pentru sezonul următor se pot realiza prescripţii cu rată variabilă la semănat. Pentru că, aşa cum am văzut şi în platforma demonstrativă de la Grabaţ, desimea plantelor este un factor care poate influenţa creşterea potenţialului de producţie. Iar tehnologia Climate FieldView analizează fiecare solă în parte. Prin asocierea densităţii hibrizilor cu potenţialul de producţie al fiecărei microzone specifice a câmpului, fermierii îşi pot creşte rata de recuperare a investiţiei depuse la înfiinţarea culturii, ne asigură reprezentanţii Bayer.

Rezistenţa la stresul hidric
Rezultatele de producţie de la Grabaţ confirmă încă o dată valoarea geneticii Dekalb. Hibrizii extratimpurii şi timpurii au înregistrat producţii cuprinse între 12,5 şi 13,1 tone/hectar, la o umiditate de 14%. Pe de altă parte, hibrizii semitimpurii şi semitardivi au înregistrat producţii de 12,5 până la 14,1 t/ha (umiditate 14,1-14,7%), iar hibrizii tardivi au ajuns la 14,7 t/ha şi umidităţi de 16% în scădere. „Hibrizii Dekalb au dovedit o dată în plus că sunt productivi, au stabilitate, toleranţă la secetă şi la arşiţă, capacitate de pierdere rapidă a apei şi că pot asigura sporuri de producţie cuprinse între 300 şi 1.000 kg/ha, la un plus de 10.600 boabe semănate, faţă de o densitate de 70.000 boabe semănate la hectar”, este concluzia organizatorilor. Pentru a interpreta corect aceste date, se impune a menţiona faptul că în zona respectivă, din ianuarie până în aprilie s-au înregistrat circa 90 de litri de precipitaţii, în perioada mai - iulie undeva la 360 de litri, în condiţiile în care media multianuală aici este de 550-600, iar în august au fost temperaturi de 32-39 de grade şi 30 de litri de precipitaţii.

Noi hibrizi Dekalb
Reprezentanţii Bayer au anunţat cu această ocazie lansarea comercială a trei noi hibrizi din portofoliul Dekalb, respectiv DKC 4098, DKC 4391 şi DKC 5092, produşi care au un potenţial productiv excelent, validat deja pe suprafeţele unde au fost testaţi. DKC 4098, un hibrid timpuriu (interval FAO 300-340), cu maturitate relativă 90, se evidenţiază prin toleranţa excelentă la secetă şi la arşiţă, putând fi cultivat în toate zonele din România. Producţia medie la hectar obţinută în loturile demonstrative a depăşit 14 tone, recordul fiind stabilit la Ghigoieşti, în judeţul Neamţ, unde s-au recoltat 17,4 tone/ha.
Pe de altă parte, DKC 4391 este un hibrid timpuriu (interval FAO 300-340), cu maturitate relativă 93, ce se pretează a fi cultivat pe terenuri cu o slabă fertilitate sau când ştim că incidenţa secetei şi a arşiţei este ridicată. Densităţile recomandate se stabilesc în funcţie de mediul de producţie, putându-se opta pentru 69.000 până la 85.000 boabe germinabile/ha.
La rândul său, DKC 5092, hibrid din grupa semitimpurie (interval FAO 350-390), cu maturitate relativă 99, se recomandă a fi cultivat într-un mediu de producţie mijlociu şi ridicat. Înfloreşte mai rapid decât media grupei de maturitate, putând evita arşiţa din momentul polenizării. Este recomandat pentru semănatul în epoca optimă şi întârziată, fiind pretabil la densităţi ridicate.
Viteza de pierdere a apei din bob, proprietate care are un efect pozitiv asupra costurilor de producţie, prin eliminarea nevoii de uscare artificială şi a pierderilor cauzate de un recoltat întârziat, alături de calitatea fitosanitară a boabelor sunt caracteristici asociate acestor hibrizi de generaţie nouă, ne asigură Bayer.

Producţie medie de 12 tone la hectar!
Pentru Ioan Cicio, gazda evenimentului, este al doilea an când foloseşte tehnologia Climate FieldView. „Cred că este o necesitate, iar noi trebuie să ne adaptăm, dacă vrem să rămânem competitivi pe piaţă”, spune el. Este unul dintre puţinii fermieri din Timiş care a reuşit să recolteze întreaga suprafaţă cultivată cu porumb înainte de 1 octombrie. „Avem suficiente resurse pentru a ne face treaba repede. Am recoltat cu două combine. Într-o săptămână am terminat de recoltat. Ne-am închis undeva la 12 tone/hectar în medie”, afirmă fermierul. Pentru a obţine producţia aceasta a investit cel puţin 3.000 de lei pe hectar. Sunt însă suprafeţe unde a cheltuit şi 4.000 de lei. „Pe anumite sole am făcut şi trei erbicidări”, spune Ioan Cicio. Nu se grăbeşte să vândă producţia, pentru că preţul nu este la un nivel care să-l satisfacă. Preferă să depoziteze şi abia la primăvară, probabil, va încerca să valorifice producţia de porumb. La fel a procedat şi cu grâul recoltat în vară.

Ioan Cicio_b
Ioan Cicio: „Am folosit sezonul acesta doar hibrizi Dekalb. Se potrivesc cel mai bine solurilor noastre. Vă daţi seama că am reuşit să recoltăm 450 de hectare până la ora actuală (1 octombrie a.c. - n.r.), fără să fim nevoiţi să uscăm. Asta îmi place la porumbul Dekalb, că pierde foarte uşor apa din bob şi putem astfel recolta în perioada optimă”.


PROTECŢIE SPORITĂ CU ACCELERON
Hibrizii de porumb Dekalb din noua generaţie au un grad crescut de adaptabilitate şi toleranţă la condiţiile de mediu, oferind o rentabilitate mai mare la hectar. Cu toate acestea, factorii de risc, precum bolile sau pagubele provocate de insecte, nu pot fi în totalitate eliminaţi. De aceea, Bayer oferă fermierilor posibilitatea tratării seminţelor cu Acceleron, soluţie care îmbină acţiunea unor produse biologice cu mijloace de protecţie chimică a culturii. Această nouă formulă de tratament integrată protejează plantele împotriva bolilor în primele stadii de vegetaţie. Este stimulată în acest fel germinaţia seminţelor, realizându-se o răsărire rapidă şi uniformă a plantelor, lucru deosebit de important în această etapă de început a culturii. Astfel, se vor obţine lanuri uniforme, bine încheiate, cu plante viguroase şi sănătoase, condiţii esenţiale pentru obţinerea unei culturi reuşite. Pentru că planta de porumb tratată cu Acceleron va explora un volum de sol mult mai mare şi va prelua mult mai eficient substanţele nutritive, oferind în final un spor de productivitate de peste două procente.


Articol publicat în revista Ferma nr. 18/245 (ediţia 15-31 octombrie 2019)

 

 

Vizualizat: 1528 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?