Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Regulatorii de creştere - "moft" sau verigă tehnologică indispensabilă?

Publicat: 05 martie 2018 - 16:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dacă în urmă cu câţiva ani doar pe fermierii de frunte îi auzeam că folosesc regulatori de creştere, astăzi mare parte dintre cultivatorii de cereale păioase îşi încep primul tratament cu un astfel de produs.

Ce anume a condus fermierii spre această practică agricolă? În primul rând, intensificarea tehnologiei de cultură şi adoptarea de noi soiuri de cereale mult mai productive.

moddus_b

Preveniţi căderea plantelor
Cu toate că soiurile noi de grâu nu au o talie foarte înaltă, există riscul căderii din cauza gradului mare de încărcare cu boabe pe spic şi a MMB ridicat. Se impune astfel aplicarea unui regulator de creştere, care, pe lângă faptul că scurtează distanţa dintre internodii, are şi un rol esenţial în îngroşarea pereţilor paiului, ajutându-l să susţină cu uşurinţă producţia ridicată.
Nivelul de fertilizare este un factor care poate determina căderea culturilor, deci şi necesitatea aplicării regulatorilor de creştere. Recomandăm aplicarea de regulatori de creştere mai ales în cazul în care facem o fertilizare mai bogată în azot sau unilaterală, azotul inducând plantelor o creştere vegetativă puternică. De asemenea, azotul creează de cele mai multe ori probleme de cădere a lanurilor.

Primăvara devreme, Moddus punele baza recoltelor bogate
Densitatea culturii ne poate indica şi ea dacă este necesară aplicarea unui regulator de creştere; prin urmare, dacă am semănat devreme, iar cerealele au încă din toamnă o densitate ce depăşeşte 600 de plante per metru pătrat, se recomandă aplicarea unui regulator de creştere.
Moddus, regulatorul de creştere oferit de compania Syngenta, se aplică primăvara devreme, când utilajele ne permit intrarea în câmp, dacă cerealele sunt pornite în vegetaţie de 1-2 săptămâni, iar prognoza meteo arată temperaturi nocturne peste 5oC în următoarele 5 zile. Doza de aplicare vă recomandăm să o ajustaţi în funcţie de condiţiile din câmp. Dacă plantaţia arată bine, densitatea este mare, iar nivelul de fertilizare este unul ridicat, vă recomandăm să folosiţi doza maximă omologată a produsului.
Produsul este omologat a fi aplicat de la sfârşit de înfrăţit şi până la al doilea internod. Noi recomandăm aplicarea lui cât mai devreme de stadiul omologat, pentru a putea reduce distanţa dintre internodii încă de jos şi pentru a crea plantei de cultură o bază stabilă. Aplicat în stadii mai avansate ale culturii, va lucra în plantă, dar bineînţeles că nu va putea scurta distanţa dintre internodiile deja formate şi va lucra asupra celorlalte internodii şi va îngroşa pereţii celulari. Aceste situaţii se întâlnesc atunci când în primăverile umede nu se poate intra în câmp şi, bineînţeles, aplicarea în acel moment este mai bună decât renunţarea la a mai interveni cu un regulator de creştere.
Recomandăm utilizarea produsului Moddus singur. Nu indicăm aplicarea lui cu erbicide. Folosiţi mai întâi Moddus şi reveniţi cu erbicidul atunci când stadiul de dezvoltare a buruienilor o cere şi când mare parte din buruieni au răsărit, dar nu mai devreme de 3-4 zile de la aplicarea Moddus.


Ionuţ GLODEANU
Area Campaign Specialist Syngenta


SYNGENTA RECOMANDĂ CU ÎNCREDERE PRODUSUL MODDUS
Moddus influenţează creşterea părţilor aeriene ale plantei, limitează creşterea luxuriantă, duce la îngroşarea pereţilor celulari şi, foarte important, nu afectează creşterea rădăcinilor, plantele având o înrădăcinare normală, ceea ce la va ajuta în perioadele critice de secetă pedologică.
Toate aceste beneficii ne arată importanţa aplicării regulatorului de creştere Moddus şi eficienţa sa economică în condiţiile actuale de tehnologie.


Articol publicat in revista Ferma nr. 3/207 (ediţia 15-28 februarie 2018)

 

 

 

Vizualizat: 600 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?