Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Racer - eficient şi economic

Publicat: 27 martie 2017 - 01:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• erbicidul preemergent pentru floarea-soarelui

În România, ponderea hibrizilor de floarea-soarelui convenţională a scăzut sub zece la sută din suprafaţa cultivată (1,1 milioane hectare), în ultimii zece ani. Restul de 90% sunt hibrizi rezistenţi la erbicidele specifice pe bază de tribenuron-metil sau imazamox. Apelarea sistematică la tratamente cu aceleaşi erbicide specifice şi scurtarea rotaţiei culturii de floarea-soarelui nu aduc numai avantaje.

Florin CONSTANTINClick pe poza pentru galerie!

Fermieri din toate zonele de cultură din ţară, care folosesc cele două sisteme de erbicidare cu rezistenţă genetică, au semnalat probleme agronomice în urma repetării accentuate a acestor practici.

Principalele probleme semnalate sunt:
• Răsărirea unei samulastre de floarea-soarelui rezistentă la aceste substanţe active în cultura postmergătoare de păioase. Astfel, aplicarea unui erbicid sulfonilureic la grâu, după cultura de floarea-soarelui rezistentă la această substanţă, devine ineficientă în combaterea samulastrei, la rândul ei rezistente.
În acelaşi context, una dintre justificările iniţiale ale utilizării sistemelor cu rezistenţă genetică la erbicide era şi presiunea lupoaiei, dar în acest moment este controlată din ce în ce mai eficient la nivel genetic de hibrizii de ultimă generaţie. Mai mult decât atât, s-a constatat că nici arealul de extindere a lupoaiei nu a cunoscut o creştere deosebită în ultimii ani, rămânând constant doar în zonele cu specific pedoclimatic favorabil acestei buruieni (solele aflate în proximitatea cursurilor de apă cu structură nisipoasă, spre exemplu).
• Combaterea buruienilor înainte de răsărire şi în primele faze de vegetaţie. Pentru combaterea dicotiledonatelor, eliminând încă de la începutul răsăritului competiţia dintre buruieni şi planta de cultură, Adama recomandă erbicidul Racer 25 EC. Acest erbicid pe bază de fluorocloridon (250 g/l) se aplică în preemergenţă în doză de 2,0-3,0 l/ha, combate rapid buruienile dicotiledonate anuale, inclusiv Ambrosia artemisiifolia, buruiană de carantină greu de combătut cu alte erbicide. Racer 25 EC prezintă un efect rezidual de lungă durată, fluorocloridon fiind reactivat de ploi, oferind plantei de cultură timp suficient pentru a acoperi rândurile.
Pentru managementul buruienilor monocotiledonate, Adama propune fermierilor erbicidul postemergent Agil 100 EC, pe bază de propaquizafop. Acesta se aplică în doză de 0,8-1,5 l/ha, în funcţie de presiunea buruienilor. Tratamentul cu Agil se impune, de altfel, inclusiv la floarea-soarelui cu rezistenţă la tribenuron-metil, această substanţă fiind eficientă doar pentru buruienile dicotiledonate. Adama doreşte să ofere o alternativă sustenabilă care să asigure protecţie atât în preemergenţă, cât şi în postemergenţă, pe întreg spectrul de buruieni.
• Presiunea bolilor fungice. Din considerente agronomice şi din cauza rotaţiei scurte a florii-soarelui, se constată o diminuare evidentă a producţiilor medii la hectar pe măsură ce se revine cu floarea-soarelui pe aceeaşi solă. Aceste diminuări sunt determinate de presiunea bolilor fungice, Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), Pătarea neagră a tulpinilor (Phoma oleracea), dar şi Putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea), Pătarea bruna (Phomopsis helianthi) şi Alternarioza (Alternaria helianthi). Bolile florii-soarelui sunt periculoase şi comune cu alte culturi, fapt ce determină un risc de propagare ridicat.
Producţiile mai mari şi mai calitative de floarea-soarelui, de cele mai multe ori, sunt obţinute folosind o tehnologie care implică aplicarea a cel puţin un fungicid. În acest mod, sănătatea plantei este asigurată şi prevenirea bolilor împiedică infestarea solelor cu agenţi patogeni păgubitori.
Adama recomandă fungicidul Zamir 40 EW, omologat la cultura de floarea-soarelui, în doză de 1 l/h. Fungicid complex cu acţiune de contact, sistemică şi translaminară, Zamir conţine două substanţe active: tebuconazol 133 g/l şi procloraz 267 g/l, iar tratamentul se absoarbe şi se translocă rapid în plantă, fiind rezistent la spălarea de către precipitaţii.
Sistemul propus de Adama pledează pentru o utilizare sustenabilă a produselor pentru protecţia plantelor, bazat pe presiunea reală a buruienilor din fiecare parcelă. Reprezentând şi o sursă potenţială de economie pentru fermier în comparaţie cu cele două sisteme cu rezistenţă specifică la erbicidele, care ocupă la această oră majoritatea suprafeţei de floarea-soarelui de la noi din ţară.

Andrei DORU

 

SOLUŢIA ADAMA ÎMPOTRIVA AMBROZIEI
Specialiştii Adama privesc cu îngrijorare propagarea Ambroziei (Ambrosia artemisiifolia) în regiunea României şi în ţări vecine. De exemplu, în Ungaria, această buruiană a căpătat statutul de plantă de carantină fitosanitară naţională şi face obiectul unor măsuri şi obligaţii foarte clare şi chiar coercitive de combatere, inclusiv pe terenuri ne-agricole, cum ar fi infrastructura rutieră şi feroviară. De asemenea, în Ucraina, în ultimii ani, autorităţile au impus norme tot mai stricte de protecţie fitosanitară, ca urmare a expansiunii exponenţiale a Ambrosiei, arată Florin Constantin, director dezvoltare strategii Adama. „Această buruiană deosebit de rapace şi foarte rezilientă şi-a dovedit caracterul nociv pe multiple planuri: cel agronomic, cel economic şi cel al sănătatii publice.
În plan agronomic, buruiana răsare rapid şi face o concurenţă nemiloasă încă din cele mai timpurii faze de dezvoltare a florii-soarelui, planta de cultură parazitată în mod privilegiat. Prin substanţa activă fluorocloridon şi aplicarea preemergentă, Racer are meritul unic de a elimina, încă de la răsărire, competiţia Ambrosia cu floarea-soarelui, dar previne şi ajungerea buruienii în fenofazele târzii, când orice tratament post-emergent devine ineficace, din cauza dezvoltării fiziologice impresionante şi a înlemnirii tulpinilor.
În ceea ce priveşte aspectul economic, riscul major este infestarea seminţelor pentru ulei de floarea-soarelui cu ocazia recoltării parcelelor invadate masiv de Ambrosia, fiind vorba de o buruiană cu puternic caracter alergenic. Au fost semnalate cazuri în care şarje de ulei au fost retrase de la comercializare de către procesatori din cauza prezenţei de urme de Ambrosia în produsul finit.
Nu în ultimul rând, la înflorire, planta emite din abundenţă polen în atmosferă, fiind deja reputată pentru efectul alergenic asupra persoanelor sensibile”.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 5 (188) din 15-31 martie 2017

Vizualizat: 386 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?