Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Protecţie sigură cu Valbon - formulare complexă împotriva manei cartofului

Publicat: 27 mai 2019 - 10:57
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mana cartofului este cauzată de Phytophthora infestans, un patogen din clasa Oomycetelor, ce poate afecta tuberculii şi frunzele plantelor de cartof în orice etapă de dezvoltare a acestora. 

Phytophthora infestans se poate manifesta şi la tomate, precum şi la unele plante decorative din familia solanaceelor. Efectele asupra culturii de cartofi pot fi dezastruoase. De aceea vă punem la dispoziţie Valbon, un fungicid pe bază de bentiavalicarb - izopropil (1,8%) şi mancozeb (70%), ce prezintă un efect translaminar şi de contact. Este eficient atât pentru prevenţie, cât şi pentru combatere.

MEMO: Primele simptome ale manei la cartof sunt pete mici pe frunze, circulare sau de formă neregulată. Acestea apar mai ales spre marginea frunzelor, acolo unde roua este reţinută cel mai mult. În special în perioadele cu vreme umedă, aceste simptome se extind, transformându-se în pete maro sau negre, înconjurate frecvent de halouri deschise la culoare. Pe faţa inferioară a frunzelor apar suprafeţe cu un puf fin de culoare deschisă, unde se află miceliul ciupercii. Frunzele atacate se brunifică şi sunt distruse complet în câteva zile. Mana se manifestă şi la nivelul tulpinilor, unde apar pete maronii. Ulterior, tulpinile se usucă. În cazul tuberculilor, mana se observă la exterior sub formă de mici depresiuni cu formă neregulată, a căror culoare variază de la maro la purpuriu. Mana porneşte însă din interior, sub forma unor inele maro ce se extind.

AdobeStock_87359814.2_b

Acţiunea împotriva manei

Una dintre cele mai utile strategii împotriva manei este prevenţia. Aceasta, pentru că tuberculii pot fi deja infestaţi cu zoospori, greu de depistat din cauza dimensiunilor lor microscopice. Am putea spune că în anumite sole boala există chiar de la înfiinţarea culturii. De aceea, tratamentele fitosanitare împotriva manei trebuie realizate cât mai devreme, chiar înainte de manifestarea primelor simptome.
Valbon este un fungicid pe bază de bentiavalicarb-izopropil (1,8%) şi mancozeb (70%), care prezintă efect translaminar şi de contact. Valbon poate fi utilizat atât pentru prevenirea infestării cu mană, cât şi pentru controlul eficient al acesteia. Combinaţia dintre bentiavalicarb-izopropil şi mancozeb înseamnă o acţiune sigură, cu rezultate de durată, precum şi eliminarea riscului de apariţie a rezistenţei.
- Mancozeb este un fungicid non-sistemic, cu acţiune de contact. Este o combinaţie de două substanţe, maneb şi zineb. Acest compus dezactivează anumite enzime şi aminoacizi din celulele fungice, afectând metabolismul şi respiraţia agentului patogen Phytophthora infestans.
- Bentiavalicarb-izopropil, a doua substanţă activă, inhibă creşterea miceliană a speciilor de Phytophthora, sporularea şi germinarea zoosporangilor. Prin efectele sale, bentiavalicarb-izopropil reprezintă complementul ideal al celeilalte substanţe active, mancozeb, ce afectează motilitatea zoosporilor.

Dar cum se manifestă aceste calităţi efectiv, în cultură?
Valbon poate fi utilizat ca un excelent mijloc de prevenţie: produsul acţionează la suprafaţa şi în interiorul frunzei, cu efect puternic asupra fungilor în toate cele 4 etape de dezvoltare ale acestora, nepermiţând instalarea bolii.
Valbon prezintă un efect rezidual de lungă durată, chiar şi în cazul în care suprafaţa frunzei este spălată de precipitaţii, datorită acţiunii fungicidului atât la suprafaţa frunzei, cât şi datorită pătrunderii în interiorul acesteia.
Valbon blochează infecţia imediat după penetrarea frunzei şi oferă protecţie ridicată. Valbon controlează mana împiedicând germinarea sporilor, distruge tubul germinativ şi organul de aderenţă al organismului şi combate miceliile ce au penetrat deja frunza. Prezintă efect antisporulant atunci când infecţia este în desfăşurare şi împiedică apariţia sporilor şi formarea fructificaţiilor.

AdobeStock_24302371.2_b

Text şi foto: Kwizda Agro România


DOZE ŞI MOD DE APLICARE:
Preventiv: 1,6 kg/ha de Valbon în 200 - 400 litri de apă, înainte sau la începutul infectării. Intervalul de stropire între tratamente diferă în funcţie de condiţiile meteo.
Curativ: În cazul în care cultura prezintă simptome de boală, se stropeşte imediat cu 1,6 kg/ha Valbon în 200-400 l de apă. În cazul unei infestări puternice, se aplică următorul tratament la 4-7 zile, cu produse din alte grupe chimice şi cu moduri de acţiune diferite.
Vă recomandăm utilizarea Valbon împreună cu adjuvantul Designer®. Beneficiul acestui produs este creşterea aderenţei şi a absorbţiei produselor fitosanitare în plantă.

 

 

Vizualizat: 1592 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?