Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Profesioniştii rapiţei din Oltenia

Publicat: 30 mai 2018 - 08:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Una dintre activităţile principale ale companiei Rapool din această campanie este continuarea proiectului de competiţie “PROFESIONIŞTII RAPIŢEI” din Oltenia. Proiectul în oglindă a competiţiei de la JD Agro Cocora are loc anul acesta în ferma AGROMEC VIŞINA din Judeţul Olt. 

Datorită succesului pe care l-a avut proiectul de anul trecut, am decis să continuăm cu această experienţă într-o zonă diferită de Ialomiţa. Dacă în toamna anului 2016 condiţiile pentru cultura de rapiţă au fost foarte bune şi fermierii au investit în toamnă aproximativ 2000 de lei (preţuri de listă), în toamna anului 2017 fermierii din Oltenia nu au realizat mari investiţii, pentru că situaţia din toamnă era incertă. Binecunoscuta zicală din agricultură “Nici un an nu seamană cu altul” se aplică şi confirmă cu putere acest fapt.

Profesioniştii rapiţei din Oltenia_b
În toamna anului trecut, rapiţa a fost semănată pe 22 septembrie iar aceasta a răsărit după o lună, având un stadiu vegetativ subdezvoltat la intrarea în iarnă. Deşi echipamentele de semănat au fost performante şi întreg procesul de semănat a fost asistat de tehnologia AGRISO, rapiţa nu a beneficiat de umiditatea necesară unei răsăriri optime. În zona Vişina, judeţul Olt, fermierii s-au confruntat cu o secetă cumplită, din iunie şi până la începutul lunii noiembrie nu au beneficiat de ploaie, astfel că în peste 60% din ferme rapiţa nu răsărise sau era într-un stadiu foarte mic, asemănător cu cea din proiectul “Profesioniştii rapiţei” (vezi foto).
Toleranţa foarte bună la iernare a hibrizilor Rapool şi temperaturile scăzute care s-au instalat progresiv ne-a ajutat să avem în primăvară un câmp frumos şi demn de investiţii. Astfel că în primăvara anului 2018 fermierii implicaţi în proiect s-au pus pe treabă şi i-au acordat rapiţei atenţia cuvenită.

Potenţiali campioni ai competiţiei din 2018
În această perioadă, rapiţa este într-un stadiu aproape de normalitate, însă înălţimea plantelor este mai mică faţă de anul trecut. Diferenţa între hibrizi este sesizabilă în câmp şi, de asemenea, se pot observa diferenţe între tehnologii cu acelaşi hibrid. Ponderea cea mai mare o are hibridul DARIOT, care deţine un pachet agronomic uimitor. Corelaţia dintre maturarea tulpinilor şi maturarea silicvelor este foarte bună, astfel că recoltatul hibridului DARIOT poate fi un joc câştigător pentru orice fermier. Stabilitatea la recoltare, rezistenţa la Phoma (RLM 7 inclus) şi potenţialul foarte mare de producţie sunt câteva dintre caracterele hibridului DARIOT. Acesta este un hibrid intensiv, cu o adaptare foarte bună la diferite tipuri de sol, astfel că într-o tehnologie adecvată poate fi campionul competiţiei din 2018.
La un nivel asemănător este şi hibridul DALTON, care într-o tehnologie intensivă poate oferi producţii de peste 5,5 tone pe hectar. Campania de recoltat din 2017 a fost una de succes pentru hibridul DALTON, acesta oferind producţii de peste 5 tone/ha pe suprafeţe de peste 150-200 hectare.


Mihaela RADU
Product & Marketing Manager Rapool România

 

FERMIERII IMPLICAŢI ÎN PROIECT
Tehnologiile fermierilor din cadrul competiţiei, în condiţiile unui an secetos ca cel din 2017/2018, vor putea fi apreciate în cadrul evenimentului “PROFESIONIŞTII RAPIŢEI” din 31 mai 2018, din ferma AGROMEC VIŞINA. Aici vom putea să analizăm împreună profitul culturii de rapiţă într-un an diferit de cel din 2016/2017.
Fermierii implicaţi în proiectul “PROFESIONIŞTII RAPIŢEI” organizat de RAPOOL ROM+NIA în colaborare cu AGRISO, în ferma AGROMEC VIŞINA, sunt:
1) Sc Agromec Vişina SRL, jud. Olt, fermierul gazdă este Ştefan Stănescu (suprafaţa fermei - 4000 ha; hibrid folosit - DARIOT);
2) Sc Agromec Bucinişu SRL, jud. Olt - Cornel Constantin (suprafaţa fermei - 1000 ha; hibrid folosit - Shrek);
3) II Dan Balaban, jud. Teleorman (suprafaţa fermei - 500 ha; hibrid folosit - Phoenix CL);
4) Sc Dumismar SRL, jud. Olt - Mitrică Bebiţă (suprafaţa fermei -1000 ha; hibrid folosit - Sherpa);
5) Sc Rucela SRL, jud. Dolj - Marcel Mincan (suprafaţa fermei - 1450 ha; hibrid folosit - Cristal);
6) Sc Holcomb SRL, jud. Dolj - Mihai Drăgoi (suprafaţa fermei -1000 ha; hibrid folosit - Dariot);
7) Sc Dancor Agro, jud. Olt - Liviu Marius Ciocan (suprafaţa fermei - 3500 ha; hibrid folosit - Dalton);
8) Sc Transcontinental SRL jud. Teleorman - Boagiu Constantin (suprafaţa fermei - 1200 ha; hibrid folosit - Dariot).

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 9/214 (ediţia 15-31 mai 2018)

Vizualizat: 869 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?