Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Proba „la rece” a tehnicii de recoltat

Publicat: 14 iunie 2018 - 10:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În procesul de pregătire a utilajelor agricole pentru recoltare, tehnologia combinelor şi priceperea mecanizatorului rămân cele mai importante garanţii ale unei campanii de seceriş fără prea mari bătăi de cap din punct de vedere tehnic.

Fermierii ştiu că succesul recoltării cerealelor cu randament maxim depinde în mod determinant de starea utilajelor agricole implicate în această operaţiune, astfel încât activitatea să se desfăşoare fără probleme, iar pierderile de recoltă să fie cât mai reduse posibil.
Pentru a vedea cum se pregătesc agricultorii pentru recoltarea cerealelor din iunie (grâu, rapiţă, orz), am chestionat câţiva fermieri din diferite zone agricole.

Proba „la rece” a tehnicii de recoltatClick pe poza pentru galerie!

Automatizarea scuteşte intervenţia fizică a omului
Viorel Humă, administrator al Cooperativei Agricole „Şase Spice”, din comuna Ştefan cel Mare, judeţul Vaslui, spune că pregătirea utilajelor pentru recoltare este făcută, după caz, fie în regie proprie, fie apelează la o firmă externă. “Primul pas pe care îl facem este să constatăm ce probleme au utilajele, dacă într-adevăr acestea există. Noi ştim din campania precedentă cam ce ar trebui remediat. Deci facem o revizie, gresăm rulmenţii, curăţăm, verificăm partea electrică. Lucrurile la care ne pricepem noi, le facem noi. Pentru partea care ne depăşeşte, sigur, apelăm la firme specializate“, începe relatarea Viorel Humă.
Tehnologiile moderne uşurează mult munca operatorilor. Există operaţii care se fac în mod automatizat, fără o intervenţie fizică. Cum se efectuează reglajele combinelor de recoltare a grâului? “Noi, utilizatorii în recoltare, trebuie să facem aceste reglaje, ele fiind foarte importante, deoarece în funcţie de cum le facem, aşa şi recoltăm. O parte dintre reglaje, cum sunt cele de tăiere de exemplu, mai nou, se fac direct din cabină. Practic, se lasă hederul mai sus ori mai jos. Există anumite tipuri de combine mai sofisticate care au un limitator; stabileşti înălţimea pe care o doreşti şi mai departe aparatele merg singure. Omul nu mai trebuie să mai facă absolut nimic”, susţine interlocutorul nostru.
Totuşi, există şi situaţii când este nevoie de intervenţia omului. “Sigur, reglaje trebuie să se facă şi de către om în anumite situaţii. Astfel, noi trebuie să setăm turaţia vântului. Combinele sunt dotate cu nişte dispersoare, vântul trebuie să bată într-o anume direcţie”, explică fermierul vasluian.
Rezultatele obţinute sunt cu atât mai bune cu cât fermierii deţin utilaje mai performante. Mai ales că oferta din ultima vreme este destul de pretenţioasă. “Noi avem o combină John Deere şi una Fendt. Prima este achiziţionată din 2008, iar cealaltă o avem din 2013 şi pot spune că suntem mulţumiţi de acestea”, declară administratorul Cooperativei „Şase Spice”, care are cultivate circa 400 de hectare cu grâu, orz şi triticale, 230 hectare cu rapiţă, 250 hectare cu floarea-soarelui şi aproximativ 50 de hectare cu porumb.

“Nici un senzor din lume nu egalează ochiul uman”
Ioan Puia, administratorul societăţii agricole Banatul Prodcom, din comuna Şimian, judeţul Bihor, este de părere că pentru a putea avea utilaje care să lucreze la capacitate maximă, fermierii trebuie să acorde o atenţie deosebită reviziilor combinelor înainte de a începe recoltarea. Cum procedează Ioan Puia? “Eu am un Claas Dominator 140 din 2005 şi un Claas Avera 160 din 2015. Primul pas în revizii este să scot afară toate piesele care compun o combină. De ce? Pentru că nu poţi şti ce este înăuntru decât dacă le vezi cum trebuie. Se desfac rulmenţii, se dă jos toba, absolut tot ce se poate demonta este bine să scoţi afară, ca să vezi care este starea utilajelor”, susţine interlocutorul nostru.
“Apoi, trebuie ca în fiecare an să se schimbe toate filtrele, uleiul, toate consumabilele. Şi acest lucru este vital pentru buna funcţionare a combinelor”, punctează Ioan Puia.
Funcţionarea optimă a combinelor ţine de finisajele făcute pe câmp, în condiţii de lucru. “Băieţii mei în fiecare an îşi notează într-un carneţel despre vânt, ce deschidere au la tobă, cum este sita, tot ce trebuie să ştie despre o combină. Dar reglajele finale se fac în câmp. În momentul când ies din hangar, băieţii ştiu că această combină este pregătită pentru rapiţă, dar, repet, reglajul final se face în timpul lucrului pe câmp. Trebuie să fie curat în buncăr şi trebuie urmărit ce rămâne în spatele combinei şi fără pierdere în pat. Asta înseamnă un bun reglaj”, spune Ioan Puia.
Există un secret al acestor verificări? “Contează în mod hotărâtor situaţia de pe teren. Băieţii ştiu ce înseamnă rapiţa ori grâul şi ştiu cum trebuie să procedeze. Apoi, nici un senzor din lume nu egalează ochiul omului”, mărturiseşte Ioan Puia.

Priceperea combinerului este vitală
Evoluţia tehnologiei uşurează mult munca mecanizatorului, dar nu o elimină integral. “Combinele sunt dotate cu senzori de pierdere, dar eu nu am încredere nici în senzori până când combinerul nu vede exact ce rămâne în spatele combinei. Doar aşa putem stabili cât mai riguros dacă este ori nu este pierdere”, subliniază Ioan Puia.
Ne pot induce în eroare aceşti senzori? “Cu siguranţă, da. Orice combină are o pierdere, nu există utilaj fără pierderi. Senzorii o indică, vezi pe ecran un triunghi care creşte în funcţie de cantitatea de pierdere pe care o ai. Dar eu nu sunt liniştit, nu ştiu ceilalţi cum sunt... Eu vorbesc acum strict din punctul meu de vedere. Doar după ce faci o tură cu combina poţi şti cu adevărat care e situaţia reală”, ne asigură fermierul bihorean.
În opinia interlocutorului nostru, când vine vorba de eficienţa recoltării cerealelor, priceperea combinerului este vitală. “După părerea mea, priceperea combinerului contează enorm. Nimeni nu ştie să fabrice combine care să nu aibă pierderi. Aici, omul este cheia”, este convins Ioan Puia.
Ferma vegetală Banatul Prodcom a însămânţat anul acesta 92 hectare cu grâu, 66 hectare cu rapiţă şi 125 hectare cu porumb.

„Primele reglaje mi le-a făcut IPSO”
Retyi Zakarias, administrator la SC Trans Sol Energy SRL, din Arcuş, jud. Covasna, spune că, în urmă cu un an, a achiziţionat o combină nouă marca John Deere cu care recoltează grâul şi porumbul. “Noi deţinem o combină W540 John Deere, care poate fi folosită la recoltarea grâului, porumbului şi a rapiţei. Cu menţiunea că, pentru rapiţă trebuie pus un kit special, care are nişte cuţite adaptate la această cultură, iar pentru porumb trebuie puse nişte hedere. Noi deocamdată cultivăm doar grâu şi porumb”, susţine Retyi Zakarias.
Referitor la pregătirea combinei pentru recoltare, interlocutorul nostru spune că, fiind vorba de un utilaj nou, până în prezent nu a necesitat un efort suplimentar. “Pot să vă spun că, în afară de primele reglaje efectuate în momentul când am adus-o în fermă de către cei de la IPSO, de la care am cumpărat-o, nu am mai făcut nimic cu combina. Mecanizatorul care lucrează cu ea a mai făcut câteva teste în lucru şi a văzut că se comportă foarte bine. Practic, singurul lucru pe care l-am mai făcut noi a fost schimbul de ulei”, explică administratorul Trans Sol Energy.
În opinia fermierului din Covasna, pe lângă brandul propriu-zis al utilajului, care îşi are importanţa lui, contează foarte mult şi priceperea celui care operează combina. “Părerea mea este că rolul mecanizatorului care lucrează pe combină este hotărâtor. Contează extrem de mult ca omul să ştie să lucreze bine cu combina, acest lucru contribuind suplimentar la obţinerea unor rezultate bune. Eu cred că şi datorită omului de pe combină pierderile la recoltare sunt reduse, iar noi suntem mulţumiţi”, declară Retyi Zakarias.
SC Trans Sol Energy SRL are cultivate anul acesta 44 hectare de grâu, 18 ha de sfeclă de zahăr şi 12 hectare cu porumb pentru boabe.

REGLAJELE FINALE SE FAC DOAR ÎN CONDITII REALE DE LUCRU
Viorel Humă spune că pentru a avea rezultate bune, reglajele finale nu se pot face decât în câmp, în condiţii de lucru efectiv. “Orice utilaj care intră în câmp, fie că e combină, fie semănătoare, ori altceva, toate se reglează acolo. Aceste operaţii nu se pot face decât pe câmp. După ce ai intrat într-un lan, primul lucru pe care îl faci este reglajul. Mergi puţin, apoi începi să verifici şi să optimizezi. Te uiţi la site, vezi dacă e ceva mai murdar. Sunt mai multe reglaje care trebuie să se facă în câmp”, arată Viorel Humă.
Este nevoie de abilităţi speciale pentru aceste operaţii? “Eu, împreună cu oamenii cu care lucrăm, trebuie să ne pricepem şi la efectuarea reglajelor. După o vreme se pot învăţa şi aceste lucruri foarte importante pentru orice fermă”, ne asigură fermierul vasluian.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 9/214 (ediţia 15-31 mai 2018)

Vizualizat: 1951 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?